Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2018 » Gegužės » 12

Šie dalykai sukelia vėžį ir tai jau įrodyta mokslo

Vėžys, nesvarbu, kokios rūšies jis būtų, – tai DNR pažeidimo arba genetinės mutacijos rezultatas. Paveiktos ląstelės perauga į grėsmingus navikus – taip pavojinga ir sekinanti liga, it nenugalimų priešininkų armija, plinta organizme.

vėžys, Vėžio profilaktika, vėžio rizika, maisto produktai

Kai kuriais atvejais išvengti vėžio neįmanoma. Taip būna, jei ligą nulemia genetiniai defektai – iš kartos į kartą perduodamas polinkis arba sukelia ilgainiui pasireiškiantys genetiniai pakitimai. Vis dėlto moksliškai įrodyta, kad kai kurių mirtinų vėžio rūšių rizika gerokai padidėja, reguliariai įkvepiant tam tikrų medžiagų, vartojant specifinius maisto produktus ir net naudojant konkrečios rūšies plastiką.

Portale „Business Insider“ išvardyta keletas žinomų kancerogenų (vėžio sukėlėjų) ir paminėta tam tikrų papildomų veiksnių, į kuriuos vėžio riziką tiriantys mokslininkai pataria žvelgti ypač įtariai.

Cukrus

Mokslininkai išsiaiškino, kad vartojant per daug saldumynų galima ne tik prisišaukti cukrinį diabetą, bet ir gerokai pabloginti organizmo ląstelių būklę, kitaip sakant, paskatinti tam tikrus vėžio pasireiškimo riziką didinančius pažeidimus. Naujausi tyrimai rodo, kad cukrus gali paspartinti navikų vystymąsi – cukrų vėžinės ląstelės vartoja tarsi kurą.

Perdirbti maisto produktai

Bet kuris maistas, įsigyjamas sandariose plastikinėse pakuotėse, yra perdirbtas taip, kad net keletą mėnesių negestų, todėl kartais jo griebiamasi staiga kilusiam alkio jausmui numalšinti. Deja, toks pasirinkimas tikrai nėra sveikas, nes, kaip rodo tyrimai, didina vėžio vystymosi riziką.

Prancūzijos mokslininkai neseniai nustatė, kad tarp reguliaraus perdirbtų maisto produktų vartojimo ir vėžinių susirgimų tikrai egzistuoja ryšys. Ar daugiausia grėsmės kelia produktų galiojimo trukmę ilginantys stabilizatoriai, plastikinės pakuotės, ar ir viena, ir kita, kol kas pasakyti sunku, ir kadangi atliktas tyrimas – koreliatyvus, galima manyti, kad įtakos turi ir tam tikri papildomi netiesioginiai veiksniai.

Rūkymas

Nepaisant tabako gamybos pramonės atstovų bandymų paprieštarauti, nuo seno žinoma, kad tabako dūmuose yra ne mažiau kaip 70 rūšių vėžį sukeliančių cheminių medžiagų. Taigi, neigiamą rūkymo poveikį patiria ne vien rūkaliai, bet ir tie, kurie įkvepia pašalinių išpučiamus dūmus. Tikra tiesa, kad pasyvus rūkymas taip pat didina vėžio pasireiškimo riziką.

Deginimasis ir buvimas saulėje be apsauginių priemonių

Odos vėžio prevencijos fondo „Skin Cancer Foundation“ duomenimis, intensyvus deginimasis iki 35 metų melanomos išsivystymo riziką padidina net 75 proc.

Darbas su toksiškais chemikalais

Kai kurių profesijų atstovai su vėžį sukeliančiomis medžiagomis neišvengiamai susiduria kasdien.

Tarp tų, kuriems darbe nepavyksta išvengti kontakto su vėžio riziką didinančiomis medžiagomis, atsiduria aliuminio pramonės įmonių darbuotojai, dažytojai, kelininkai, dirbantys su kancerogeniniu benzolu, gumos gamintojai, kasdien su dažais dirbantys kirpėjai, kenksmingų garų įkvepiantys manikiūro salonų darbuotojai, taip pat visi, kuriems tenka dirbti naktinėmis pamainomis. Pastarieji šiai rizikos grupei priskiriami pagal 2007 metais Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros pateiktą ataskaitą.

Arsenas

Arsenas – tai natūraliai Žemės plutoje aptinkamas metalas. Neorganinė jo forma pasižymi toksiškumu. Tokio arseno galima rasti užterštame geriamajame vandenyje (taip yra, pavyzdžiui, Bangladeše) arba tokiose vietose, kuriose veikia vandenį su arseno priemaišomis naudojančios pasėlių drėkinimo sistemos. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad net 140 mln. žmonių penkiasdešimtyje pasaulio šalių geria vandenį, turintį didelę arseno koncentraciją.

Apdegusi ir perkepusi ant grotelių ruošta mėsa

Kepsninėje paruošti mėsos gabaliukai galbūt ir žadina apetitą, bet verta žinoti, kad ant atviros ugnies apskrudinta mėsa didina vėžio riziką. Taip yra dėl raumenų mėsoje esančių junginių, vadinamų heterocikliniais aminais, arba HCA, ir policikliniais aromatiniais angliavandeniliais, arba PAH.

Nacionalinio vėžio instituto ataskaitose nurodoma, kad mėsą, pavyzdžiui, jautieną, paukštieną ar net žuvį, kepant ant ypač kaitrios liepsnos, išsiskiria sultys ir riebalai, o jiems varvant susidaro pavojingų cheminių medžiagų turintys dūmai, kurie rūkdami lieka ant mėsos.

Vienareikšmiškai teigti, kad tos cheminės medžiagos sukelia vėžį, negalima, tačiau, kaip rodo laboratoriniai tyrimai, jos gali taip pakoreguoti DNR, kad rizika susirgti vėžiu padidės.

Anglis

Angliakasiai nuo seno priskiriami didesnės plaučių, šlapimo pūslės ir skrandžio vėžio rizikos grupei. Sukaupta tikrai pakankamai duomenų, įrodančių, kad šachtininkai, kurių darbas susijęs su anglies dujofikacija, taip pat tie, kuriems neišvengiamai tenka įkvėpti anglies dulkių, patiria riziką susirgti vėžiu.

Alkoholis

Reguliarus didelių alkoholio dozių vartojimas taip pat gali padidinti riziką susirgti kelių rūšių vėžiu, kaip antai gerklų, kepenų, krūties ir storosios žarnos.

Dyzelinių variklių išmetamosios dujos

Dyzeline yra daugiau nei 30 vėžį sukelti galinčių junginių. Taip teigia Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra.

Sūdyta mėsa arba žuvis ir marinuoti produktai

Sūdytoje žuvyje, kuri ypač populiari Kinijoje, ypač gausu nitratų ir nitritų. Tai žinomi kancerogenai, galintys sukelti vėžinius susirgimus ne tik gyvūnams, bet ir žmonėms. Cheminiai junginiai gali nulemti DNR pažeidimus ir taip duoti pradžią galvos ir kaklo srities vėžiui. Vartojant daug marinuotų produktų padidėja skrandžio vėžio rizika.

Hidraulinio ardymo procesai

Naftos gavybos pramonėje taikant hidraulinio uolienų ardymo būdus naudojami chemikalai gali patekti į orą ir vandenį, o juose yra vėžį sukeliančių benzolo ir formaldehido.

Rūkyta mėsa, pavyzdžiui, kumpis arba dešra

Prie vėžio riziką didinančių produktų PSA priskiria ir rūkytus bei kitaip perdirbtus mėsos gaminius, tokius kaip kumpis ar dešra. Toks maistas, anot ekspertų, yra specialiai apdorojamas, kad kuo ilgiau negestų arba siekiant suteikti konkretų skonį, todėl yra sūdomas, konservuojamas, marinuojamas arba rūkomas.

Asbestas

Labai ilgai asbestas buvo naudotas kaip izoliacinė medžiaga, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jo dulkės turi tiesioginių sąsajų su plaučių vėžiu. Jungtinėse Valstijose asbesto turinčios medžiagos nėra visiškai uždraustos, tačiau Aplinkos apsaugos agentūra griežtai kontroliuoja jų naudojimą.

Kontracepcija ir estrogenai

Ankstyvame amžiuje menstruacijų arba vėlyvame menopauzės sulaukiančios moterys priskiriamos didesnės krūties vėžio rizikos grupei. Tai yra todėl, kad jų kiaušidės pagamina daugiau estrogenų ir progesteronų.

Vartojant kontraceptines tabletes padidėja gimdos kaklelio vėžio rizika. Beje, esama tam tikrų įrodymų, kad šios kontraceptinės priemonės sumažina kitų rūšių vėžio grėsmę, pavyzdžiui, kiaušidžių, storosios žarnos ir gimdos gleivinės (endometriumo).

Virusai

Susirgus tam tikromis virusinėmis infekcijomis taip pat, nors ir netiesiogiai, padidėja vėžio rizika. Taip yra todėl, kad kartais virusai paskatina genetinius ląstelių pokyčius, o šie gali būti vėžio pradžia.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodo, kad su vėžiu tam tikrų sąsajų kartais turi žmogaus papilomos virusas, galintis tapti gimdos kaklelio vėžio priežastimi, hepatitas B ir C, galintys sukelti, kepenų vėžį, taip pat Epšteino-Baro virusas, kartais lemiantis tam tikro tipo limforetikulinio audinio navikinio pobūdžio ligą. Minėtina, kad Helicobacter pylori bakterija gali padidinti skrandžio vėžio riziką.

Paveldimumas

Kai kurių tipų vėžio rizika perduodama iš kartos į kartą. Remiantis statistika, genetiškai perduodamos mutacijos tampa lemtingu veiksniu maždaug 5–10 proc. visų vėžio atvejų.

Nutukimas

Nutukimas didina krūties, storosios žarnos, stemplės, inkstų ir kasos vėžio riziką. Aišku, yra būdų šią riziką sumažinti. Dėl nutukimo gresiančio vėžio prevencija laikytinas sveikų maisto produktų vartojimas ir pakankamas fizinis aktyvumas. Šie įpročiai ne tik padeda sureguliuoti kūno svorį ir sumažinti minėtų rūšių vėžio riziką, bet ir užkerta kelią depresijai bei padeda išlaikyti puikią savijautą.

Formaldehidas

Kad formaldehidas sukelia nosies vėžį žiurkėms, mokslininkai ištyrė gana seniai. Konservuojantis ir dezinfekuojantis preparatas įeina į kai kurių klijų ir statybinių medžiagų sudėtį. Tačiau Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra informuoja, kad formaldehidas, kaip vėžio sukėlėjas, grėsmingas ne tik žiurkėms, bet ir žmonėms.

Oro tarša

Smogas – tirštas dūminis miestų rūkas, ir ypač jame esančios dalelės taip pat gali turėti įtakos vėžio pasireiškimui. Kvėpavimas suodžiais siejamas su plaučių, stemplės ir šlapimo pūslės vėžiu.

Silicio dioksidas

Silicio dioksidas yra natūralus mineralas, kurio yra smėlyje, akmenyse ir betone. Statybininkai ir šachtininkai, kuriems skaldant, pjaustant arba gręžiant uolą ar betoninę konstrukciją tenka įkvėpti silicio dioksido atsiduria vėžio rizikos grupėje.

Kokie nors spinduliai

Vėžį, kaip žinia, gali sukelti Rentgeno ir gama spinduliai. Įtakos jo vystymuisi turi ultravioletiniai spinduliai. Vis dėlto baimintis vienos kitos rentgenogramos tikrai nėra jokio pagrindo. Tyrimai rodo, kad spindulių poveikio ir vėžio rizikos ryšys atsiranda tik tada, kai radiacijos dozė akivaizdžiai viršija leistiną, kaip kad nuo Černobylio avarijos nukentėjusiems žmonėms.

Lėtiniai, ilgai trunkantys ir DNR struktūrą pažeidžiantys uždegimai

Lėtiniai uždegimai, kaip antai ilgai trunkančios infekcijos, žarnyno ligos arba nutukimas, gali pažeisti žmogaus DNR, o tai padidina vėžio riziką.

Kai kurių rūšių plastikas

Plastikas išties gali kelti pavojų, ypač kai įskyla ir pradeda skleisti chemines medžiagas. Bisfenolis A (BPA) yra sintetinis estrogenas, dar septintajame praeito amžiaus dešimtmetyje naudotas plastiko ir dervos gamyboje.

Bisfenolio A pagrindu pagamintos dervos gali būti tokiuose gaminiuose kaip metalinės skardinės, skirtos maisto produktams, ir metaliniai stiklainių dangteliai. BPA taip pat naudojamas gaminant polikarbonato plastiką, o tai žaliava, iš kurios gali būti gaminami vandeniui skirti buteliai ir dėžutės maistui susidėti.

Daugelis plastiko gamintojų savo produkciją jau žymi etikete, nurodančia, kad ji be BPA, tačiau plastiko sudėtyje juk vis tiek esama aibės medžiagų, laikomų ir krūties, ir prostatos vėžio riziką didinančiais veiksniais.

Akrilamidas

Kad būtų tinkami vartoti, tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, duona, kava arba gruzdintos bulvytės, yra veikiami aukštos temperatūros ir tada paruduoja. Jiems ruduojant susidaro cheminis junginys, vadinamas akrilamidu. (Tai, beje, vienas iš toksiškų chemikalų, kurį įkvepia rūkaliai.)

Vis dėlto puodelis kvepiančios kavos arba trapus sausainis tikrai jūsų nenužudys. Akrilamidas pavojingas, kai vartojamas didelėmis dozėmis, o saikinga apskrudinti patiekalai žalos padaryti neturėtų.

Delfi.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-23 laikas 08:46 Receptai Marinuoti aguročiai. Aguročių marinavimo receptas

Kiekviena šeimininkė turime savo mėgiamus receptus (o jų yra begalės), pagal kuriuos ruošiam atsargas žiemai. Juk ne visi vienodai mėgstam (ar galim) valgyti rūgštaus ar saldžiarūgščio, aštraus ar prėsko skonio produktus. Bet v...

Skaityti daugiau

2020-08-25 laikas 10:45 Receptai Keptuvėje keptos strimėlės
Pirmiausia strimėlėms žirklėmis nukerpame galvas, nugaros pelekus, uodegas ir prakerpame pilvus. Labai skanu patiekti su bulvių koše bei krienų padažu (į grietinėlę įdedame krienų pagal skonį, druskos ir užviriname). Skanaus!...

Skaityti daugiau

2019-08-29 laikas 20:18 Receptai Tik trys ingredientai ir jūs nustosite pirkti sūrį parduotuvėje!

Sūris – puikus produktas. Iš jo galite gaminti sumuštinius, karštą patiekalą, pridėti prie salotų. Parduotuvių sūrių kokybė pastaruoju metu norėtųsi, kad būtų geresnė. Kodėl, nenorite atsisakyti jo iš parduotuvės, galite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau