Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Gegužės » 12

Gyvenkime sveikai. Tarkite riebalams: „Taip“

Vadinamieji „gerieji“ riebalai - polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių esama aliejuose (pvz., kukurūzų, sojų, dažinių dygminų ir kt.), - gali didinti vėžio riziką, o gyvūniniai riebalai saugo ir padeda išvengti širdies ligų, osteoporozės ir net vėžio. Du plataus masto tyrimai liudija, kad asmenys, kurie reguliariai vartoja daug sočiųjų riebalų, serga mažiau nei tie, kurių maisto racione gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių ir angliavandenių.1 Tačiau reikia vengti transriebalų rūgščių, kurios susidaro kietinant (hidrinant) augalinius riebalus - papildant aliejų vandeniliu, kad šis pasidarytų kietas kambario temperatūroje. Tyrėjų nuomone, transriebalų rūgštys susijusios su padidėjusia širdies ligų ir insulto rizika.2

riebalai, mityba, cholesterolis, alternatyva, sveikata, riebalų nauda

Šių derėtų vengti!

Produktai, kuriuose gali būti sukietintųjų riebalų

Margarinas. Beveik visada jame būna sukietintųjų riebalų (t. y. hidrintų aliejų), tačiau galimos ir išimtys. Alternatyva - sviestas.

Bulvių traškučiai ir krekeriai. Net tada, kai gamintojas teigia, jog produkte esama itin mažai riebalų, jame vis tiek gali būti sukietintųjų riebalų. Alternatyva - skrudinta duonelė.

Patiekalai, kurie gaminami greitojo maitinimo restoranuose, pvz., gruzdintos bulvytės ir aliejuje virta višta. Dažniausiai jiems gaminti naudojami sukietintieji aliejai. Alternatyva - namų gaminimo bulvės ir višta.

Sufasuoti užkandžiai - sausainiai, spurgos, bandelės, pyragai. Juose neretai būna ne tik sukietintųjų riebalų, bet ir kitų maisto priedų, kurie kenkia sveikatai. Alternatyva - riešutai, bananai, obuoliai.

Kukurūzų spragėsiai. Dažnai jie papildomi riebalais ir skonio bei kvapo stiprikliais, kuriuose esama transriebalų rūgščių. Alternatyva - ekologiški kukurūzų spragėsių grūdai be papildomų skonių ir aliejų, kuriuos turite pasigaminti namie patys.

Šaldyta pica. (ir kiti iki galo nepagaminti šaldyti duonos gaminiai). Tai dar vienas produktas, kuriam gaminti naudojami sukietintieji riebalai. Alternatyva - šviežia, namie gaminama pica.

Tarkite riebalams: „Taip“

Kai tik išgirstame žodį „riebalai", iškart pagalvojame ir imame jaudintis dėl cholesterolio. Cholesterolis mūsų laikais yra pasidaręs kone keiksmažodis, nors be jo žmogaus organizmas iš viso negali funkcionuoti. Jis labai svarbus nervų sistemos ir smegenų veiklai. Kiekviena nervų ląstelė padengta mielino apvalkalu, kuris, panašiai kaip izoliacijos sluoksnis apie elektros laidus, saugo ir dar maitina nervų ląstelę. Mieline yra 20 proc. cholesterolio. Jei mielino sluoksnis pradeda irti ir nesiformuoja iš naujo, žmogui išsivysto išsėtinė skleroze. Kaip tik todėl asmenys, kurių gyvenimo kokybę gadina ši degeneracine liga, turėtų vartoti gyvūninius riebalus ir produktus, kuriuose gausu cholesterolio.

riebalai, mityba, cholesterolis, alternatyva, sveikata

Cholesterolis itin svarbus ir gerai atminčiai, nes jis įsitraukia į nervų ląstelių signalų perdavimo mechanizmus (nervų ląstelių sujungimo vietose -sinapsėse). Kaip tik todėl žmonių, kurie vartoja medikamentus cholesterolio koncentracijai kraulyje mažinti, atmintis ima prastėti. Taigi, pvz., egzaminų metu į valgiaraštį derėtų papildomai įtraukti gerųjų riebalų ir produktų, kuriuose gausu cholesterolio: menkių kepenų taukų, lašinių, sviesto, kiaušinių trynių, ikrų ir kt.

Su cholesterolio stygiumi organizme taip pat siejamas emocinis nestabilumas ir elgesio problemos.

Žinant, kiek daug svarbių funkcijų žmogaus organizme atlieka riebalai, neįmanoma įsivaizduoti, kad racionas galėtų būti visavertis be jų. Gyvūnų ir paukščių riebalai (įskaitant sviestą) - tai žmogaus organizmui reikalingi, sveiki sotieji riebalai. Nesotiej riebalai, kurių esama žuvų taukuose, riešutų ir sėklų aliejuose, tiekia omega riebalų rūgščių.

Be to, sveiki riebalai yra kokosų, palmių, alyvuogių (Extro Virgin) aliejai ir avokadai.

Su maistu tegalime gauti vos iki 15 proc. reikiamo cholesterolio. Likusieji 85 proc. sintetinami organizme. Jei vartojame produktus, kuriuose gausu cholesterolio, organizmas turi sintetinti jo mažiau, o jei maitinamės per liesai, kūnas pats stengiasi kompensuoti trūkstamą cholesterolio koncentraciją.

Žmonių sveikata pradėjo sparčiai blogėti kaip tik nuo tada, kai suklestėjo maisto pramonė, kai viskas, kas natūralu, staiga pasidarė nesveika, o produktai, kurių mūsų protėviai valgydavo šimtus metų, ėmė kenkti sveikatai. Blogais padarė ir gyvūninius riebalus, ir sviestą, pieną bei grietinę, kuriuose gausu riebalų, ir net saulę. Galbūt kaip tik todėl žmonės turi lėtinį vitamino D deficitą. Šis vitaminas dėl saules poveikio formuojasi odoje iš organizme esančio cholesterolio. Autorius: Silvija Abele

Am J Clin Nutr, 2004; 80:1175-84, J Intern Med, 2005; 258:153-65
J Am Coll Nutr, 1996; 15:325-39

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-01-02 laikas 20:26 Receptai Imbieriniai Sausainiai Su Kremo Įdaru

Birius tešlos ingredientus sumaišykite dubenyje. Atskirame inde kambario temperatūros sviestą išsukite su ruduoju cukrumi ir kiaušiniu. Į ruošiamą masę po truputį berkite prieš tai sumaišytus birius produktus, supilkite melasą,...

Skaityti daugiau

2019-06-07 laikas 17:47 Receptai Tokio niekur negirdėjau. Dabar „Napoleoną“ gaminu tik ant keptuvės

Šuo receptu su manimi pasidalino mano draugo mama! Iki to karto bandžiau įvairius receptus, kaip pasigaminti nuostabų „Napoleoną“ , bet visada grįžtu prie šio recepto! Tuoj suprasite kodėl!

Skaityti daugiau

2020-11-21 laikas 17:17 Receptai Meduoliai Kalėdoms, kitą dieną nesudžiūva ir yra itin skanūs
Šie kalėdiniai meduoliai nėra kieti, kitą dieną nesudžiūva ir yra itin skanūs. Tikrai noriu rekomenduoti Jums šį receptą. :)

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau