Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Gegužės » 12

Gyvenkime sveikai. Tarkite riebalams: „Taip“

Vadinamieji „gerieji“ riebalai - polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių esama aliejuose (pvz., kukurūzų, sojų, dažinių dygminų ir kt.), - gali didinti vėžio riziką, o gyvūniniai riebalai saugo ir padeda išvengti širdies ligų, osteoporozės ir net vėžio. Du plataus masto tyrimai liudija, kad asmenys, kurie reguliariai vartoja daug sočiųjų riebalų, serga mažiau nei tie, kurių maisto racione gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių ir angliavandenių.1 Tačiau reikia vengti transriebalų rūgščių, kurios susidaro kietinant (hidrinant) augalinius riebalus - papildant aliejų vandeniliu, kad šis pasidarytų kietas kambario temperatūroje. Tyrėjų nuomone, transriebalų rūgštys susijusios su padidėjusia širdies ligų ir insulto rizika.2

riebalai, mityba, cholesterolis, alternatyva, sveikata, riebalų nauda

Šių derėtų vengti!

Produktai, kuriuose gali būti sukietintųjų riebalų

Margarinas. Beveik visada jame būna sukietintųjų riebalų (t. y. hidrintų aliejų), tačiau galimos ir išimtys. Alternatyva - sviestas.

Bulvių traškučiai ir krekeriai. Net tada, kai gamintojas teigia, jog produkte esama itin mažai riebalų, jame vis tiek gali būti sukietintųjų riebalų. Alternatyva - skrudinta duonelė.

Patiekalai, kurie gaminami greitojo maitinimo restoranuose, pvz., gruzdintos bulvytės ir aliejuje virta višta. Dažniausiai jiems gaminti naudojami sukietintieji aliejai. Alternatyva - namų gaminimo bulvės ir višta.

Sufasuoti užkandžiai - sausainiai, spurgos, bandelės, pyragai. Juose neretai būna ne tik sukietintųjų riebalų, bet ir kitų maisto priedų, kurie kenkia sveikatai. Alternatyva - riešutai, bananai, obuoliai.

Kukurūzų spragėsiai. Dažnai jie papildomi riebalais ir skonio bei kvapo stiprikliais, kuriuose esama transriebalų rūgščių. Alternatyva - ekologiški kukurūzų spragėsių grūdai be papildomų skonių ir aliejų, kuriuos turite pasigaminti namie patys.

Šaldyta pica. (ir kiti iki galo nepagaminti šaldyti duonos gaminiai). Tai dar vienas produktas, kuriam gaminti naudojami sukietintieji riebalai. Alternatyva - šviežia, namie gaminama pica.

Tarkite riebalams: „Taip“

Kai tik išgirstame žodį „riebalai", iškart pagalvojame ir imame jaudintis dėl cholesterolio. Cholesterolis mūsų laikais yra pasidaręs kone keiksmažodis, nors be jo žmogaus organizmas iš viso negali funkcionuoti. Jis labai svarbus nervų sistemos ir smegenų veiklai. Kiekviena nervų ląstelė padengta mielino apvalkalu, kuris, panašiai kaip izoliacijos sluoksnis apie elektros laidus, saugo ir dar maitina nervų ląstelę. Mieline yra 20 proc. cholesterolio. Jei mielino sluoksnis pradeda irti ir nesiformuoja iš naujo, žmogui išsivysto išsėtinė skleroze. Kaip tik todėl asmenys, kurių gyvenimo kokybę gadina ši degeneracine liga, turėtų vartoti gyvūninius riebalus ir produktus, kuriuose gausu cholesterolio.

riebalai, mityba, cholesterolis, alternatyva, sveikata

Cholesterolis itin svarbus ir gerai atminčiai, nes jis įsitraukia į nervų ląstelių signalų perdavimo mechanizmus (nervų ląstelių sujungimo vietose -sinapsėse). Kaip tik todėl žmonių, kurie vartoja medikamentus cholesterolio koncentracijai kraulyje mažinti, atmintis ima prastėti. Taigi, pvz., egzaminų metu į valgiaraštį derėtų papildomai įtraukti gerųjų riebalų ir produktų, kuriuose gausu cholesterolio: menkių kepenų taukų, lašinių, sviesto, kiaušinių trynių, ikrų ir kt.

Su cholesterolio stygiumi organizme taip pat siejamas emocinis nestabilumas ir elgesio problemos.

Žinant, kiek daug svarbių funkcijų žmogaus organizme atlieka riebalai, neįmanoma įsivaizduoti, kad racionas galėtų būti visavertis be jų. Gyvūnų ir paukščių riebalai (įskaitant sviestą) - tai žmogaus organizmui reikalingi, sveiki sotieji riebalai. Nesotiej riebalai, kurių esama žuvų taukuose, riešutų ir sėklų aliejuose, tiekia omega riebalų rūgščių.

Be to, sveiki riebalai yra kokosų, palmių, alyvuogių (Extro Virgin) aliejai ir avokadai.

Su maistu tegalime gauti vos iki 15 proc. reikiamo cholesterolio. Likusieji 85 proc. sintetinami organizme. Jei vartojame produktus, kuriuose gausu cholesterolio, organizmas turi sintetinti jo mažiau, o jei maitinamės per liesai, kūnas pats stengiasi kompensuoti trūkstamą cholesterolio koncentraciją.

Žmonių sveikata pradėjo sparčiai blogėti kaip tik nuo tada, kai suklestėjo maisto pramonė, kai viskas, kas natūralu, staiga pasidarė nesveika, o produktai, kurių mūsų protėviai valgydavo šimtus metų, ėmė kenkti sveikatai. Blogais padarė ir gyvūninius riebalus, ir sviestą, pieną bei grietinę, kuriuose gausu riebalų, ir net saulę. Galbūt kaip tik todėl žmonės turi lėtinį vitamino D deficitą. Šis vitaminas dėl saules poveikio formuojasi odoje iš organizme esančio cholesterolio. Autorius: Silvija Abele

Am J Clin Nutr, 2004; 80:1175-84, J Intern Med, 2005; 258:153-65
J Am Coll Nutr, 1996; 15:325-39

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-09 laikas 07:24 Receptai Trupininis obuolių pyragas
Labai gardus ir paprastai pagaminamas trupininis obuolių pyragas.

Skaityti daugiau

2019-06-18 laikas 10:19 Receptai Daržovių troškinys su pievagrybiais

Gardžių, sveikų ir lengvai pagaminamų daržovių patiekalų receptai. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-09-01 laikas 14:05 Receptai Skaniausi pyragėliai per 20 minučių
Skanūs pyragėliai su įdaru. Labai sunku nuo jų atsitraukti. Dingsta akimirksniu! Norėdami sužinoti daugiau apie paruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą:

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau