Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Vasario » 20

Jei valgote apdegintą maistą, tikimybė susirgti vėžiu padidėja net 60%

Kai kurie žmonės mėgsta gerai apskrudusius skrebučius ar kepsnius. Kartais ant jų net matosi juodos žymės, kurios ne vienam žmogui kelia blogą nuojautą. Ar šie apanglėję maisto gabalėliai kenkia žmogaus sveikatai?

sveika mityba, sveikas maistas, mėsa, vėžys, onkologija, vėžio prevenc

Vos tik paragaujate pajuodusio maisto gabalėlio, kas nors būtinai pasakys, kad anglis jame sukelia vėžį. Tačiau kai kurie žmonės iš tikrųjų mėgsta labai apskrudusią mėsą - ji traški, turi stiprų kvapą ir gana malonų skonį. Visgi, net ir šio malonumo tikriausiai atsisakytumėte, jei žinotumėte, kad jis stipriai padidina vėžio riziką. Tai kaip ten yra iš tikrųjų?

Minesotos Universiteto mokslininkai išanalizavo  62 tūkstančių žmonių valgymo įpročius. Jie pastebėjo, kad tie žmonės, kurie reguliariai valgė apdegintą maistą, turėjo 60 % didesnę tikimybę susirgti kasos vėžiu. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, susidarantys, kuomet mėsa susiduria su tiesiogine liepsna, kylančia jos riebalams lašant ant įkaitusių anglių, ir heterocikliniai aminai, susidarantys mėsą kepant aukštoje temperatūroje, yra pagrindiniai pokyčių, galinčių sukelti vėžį, sukėlėjai. Tačiau kiek apdegusios mėsos yra per daug?

Niekas tiksliai pasakyti negali. Tik aišku, kad reguliarus pajuodusios mėsos valgymas yra kenksmingas ir gali sukelti vėžį, bet saugios normos nėra numatytos. Problema ta, kad vėžio sukėlėjai problemų pridaro tuomet, kai reaguoja su mūsų kūno fermentais. Kiekvienas žmogus turi skirtingus fermentų lygius, todėl bendros rekomendacinės normos neegzistuoja - tiesiog kuo mažiau, tuo geriau.

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir heterocikliniai aminai aptinkami ne tik apdegusioje, bet ir rūkytoje, keptoje itin aukštoje temperatūroje mėsoje. Visgi, yra būdų kaip šių kancerogenų kiekį sumažinti savo maiste. Mėsą reikia kepti ilgiau, bet žemesnėje temperatūroje, vengti jos sąlyčio su ugnimi, naudoti marinatus. Mokslininkai tiksliai negali pasakyti kodėl, bet aluje ar raudoname vyne marinuota jautiena yra sveikesnė.

O kaip dėl daržovių - ar jas galima apskrudinti ant griliaus? Šiek tiek apdegusiose daržovėse galima rasti benzopireno, kuris yra žinoma kancerogenas, veikiantis ir cigaretėse, tačiau mokslininkai negalėjo nustatyti ryšio tarp keptų daržovių ir vėžio. 

Jei valgote apdegintą maistą, tikimybė susirgti vėžiu padidėja net 60%

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-10-28 laikas 14:20 Receptai Keptos Vištų Kepenėlės Su Morkomis Ir Svogūnais

Morkas nuskutame ir sutarkuojame, svogūnus nulupame ir supjaustome plonais žiedeliais arba pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, ištirpiname gabalėlį sviesto, dedame morkas, svogūnus ir pakepiname ant silpnos ugnies kol su...

Skaityti daugiau

2018-09-19 laikas 08:44 Receptai Vaistažolių mišiniai nuo galvos skausmo

Galvos skausmas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo galvos skausmo, galvos skausmas, skausmas, receptai skausmui, galva, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis,...

Skaityti daugiau

2019-07-04 laikas 17:53 Receptai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:33 Paslaptingas Triukas su Aliejumi: Amžinai Atsikratykite Burokėlių Dėmių!
Ar žinojote, kad burokėliai – ne tik sveikas maistas, bet ir tikras virtuvės košmaras dėl savo dėmių? Šiame straipsnyje atskleisime paslaptingą triuką su augaliniu aliejumi, kuris akimirksniu pašalins raudonas dėmes nuo pjaustymo lentos. Papildysime ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:24
Ar kada susimąstėte, kodėl meilė vis slysta pro pirštus? Šis straipsnis atskleis paslaptį: tikra meilė prasideda ne nuo partnerio paieškos, o nuo gilaus savęs pažinimo. Su emociniais įžvalgomis, paslaptingais pratimais ir pavyzdžiais iš užsienio eksp...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 08:26 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 18 d.

2025 m. gruodžio 18 d. horoskopas visiems zodiako ženklams lietuviškai. Venera trigone su Chironu skatina gydymą santykiuose, savivertei ir finansuose. Naujausia: trys ženklai (Avinas, Liūtas, Ožiaragis) pradeda gydymo erą dėl šio aspekto 

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 22:48 Aiškiaregys Krzysztof Jaskowski: baisus pranašavimas apie 2026 metus

Aiškiaregystė tiesioginiame eteryje – labai sudėtinga užduotis bet kuriam nuotolinio matymo specialistui. Todėl, norėdamas šiek tiek palengvinti sau gyvenimą, Krzysztof Jackowski, mėgstamiausias lenkų aiškiaregys, svarbiausi...

Skaityti daugiau