Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Vasario » 20

Jei valgote apdegintą maistą, tikimybė susirgti vėžiu padidėja net 60%

Kai kurie žmonės mėgsta gerai apskrudusius skrebučius ar kepsnius. Kartais ant jų net matosi juodos žymės, kurios ne vienam žmogui kelia blogą nuojautą. Ar šie apanglėję maisto gabalėliai kenkia žmogaus sveikatai?

sveika mityba, sveikas maistas, mėsa, vėžys, onkologija, vėžio prevenc

Vos tik paragaujate pajuodusio maisto gabalėlio, kas nors būtinai pasakys, kad anglis jame sukelia vėžį. Tačiau kai kurie žmonės iš tikrųjų mėgsta labai apskrudusią mėsą - ji traški, turi stiprų kvapą ir gana malonų skonį. Visgi, net ir šio malonumo tikriausiai atsisakytumėte, jei žinotumėte, kad jis stipriai padidina vėžio riziką. Tai kaip ten yra iš tikrųjų?

Minesotos Universiteto mokslininkai išanalizavo  62 tūkstančių žmonių valgymo įpročius. Jie pastebėjo, kad tie žmonės, kurie reguliariai valgė apdegintą maistą, turėjo 60 % didesnę tikimybę susirgti kasos vėžiu. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, susidarantys, kuomet mėsa susiduria su tiesiogine liepsna, kylančia jos riebalams lašant ant įkaitusių anglių, ir heterocikliniai aminai, susidarantys mėsą kepant aukštoje temperatūroje, yra pagrindiniai pokyčių, galinčių sukelti vėžį, sukėlėjai. Tačiau kiek apdegusios mėsos yra per daug?

Niekas tiksliai pasakyti negali. Tik aišku, kad reguliarus pajuodusios mėsos valgymas yra kenksmingas ir gali sukelti vėžį, bet saugios normos nėra numatytos. Problema ta, kad vėžio sukėlėjai problemų pridaro tuomet, kai reaguoja su mūsų kūno fermentais. Kiekvienas žmogus turi skirtingus fermentų lygius, todėl bendros rekomendacinės normos neegzistuoja - tiesiog kuo mažiau, tuo geriau.

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir heterocikliniai aminai aptinkami ne tik apdegusioje, bet ir rūkytoje, keptoje itin aukštoje temperatūroje mėsoje. Visgi, yra būdų kaip šių kancerogenų kiekį sumažinti savo maiste. Mėsą reikia kepti ilgiau, bet žemesnėje temperatūroje, vengti jos sąlyčio su ugnimi, naudoti marinatus. Mokslininkai tiksliai negali pasakyti kodėl, bet aluje ar raudoname vyne marinuota jautiena yra sveikesnė.

O kaip dėl daržovių - ar jas galima apskrudinti ant griliaus? Šiek tiek apdegusiose daržovėse galima rasti benzopireno, kuris yra žinoma kancerogenas, veikiantis ir cigaretėse, tačiau mokslininkai negalėjo nustatyti ryšio tarp keptų daržovių ir vėžio. 

Jei valgote apdegintą maistą, tikimybė susirgti vėžiu padidėja net 60%

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-11-09 laikas 15:11 Receptai Karka Aluje. Čekų Receptas Su Medumi Ir Garstyčiomis

Gaminti karką galima tamsiame arba šviesiame aluje. Bet tamsiame ji gaunasi aštresnio „vyriško“ skonio, o baltame – švelnesnė. Ir būtinai reikia kepti karką iki charakteringos rusvos plutelės. O patiekti tokią...

Skaityti daugiau

2020-11-22 laikas 12:21 Receptai Orkaitėje keptos įdarytos saldžiosios bulvės
Bulves subadykite šakute, aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite 45-60 minučių iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepkite, kol bulvės visiškai suminkštės. Iškeptas bulves pagardinkite šoninės gabaliukais, pakano riešutais ir...

Skaityti daugiau

2020-07-20 laikas 07:59 Receptai Klasikiniai lietiniai blynai
Kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi, druska. Supilkite šaltą pieną ir vandeni išmaišykite vientisą tešlą. Suberkite miltus, gerai išmaišykite. Tešla bus skysta. Tešlą palikite pastovėti maždaug 30 minučių.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-07 laikas 20:05 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis papasakojo viską apie 2026 metus
Prieš kiekvienus Naujuosius metus astrologai, taro kortų burtininkės, politologai ir kiti pranašautojai turi nerašytą tradiciją daryti prognozes ateinantiems 365 dienoms. Paprastai žmonės pradeda pranašauti gruodžio pradžioje, tačiau Kšistofas Jackow...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 18:03 RFK Jr. reikalauja visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose
JAV sveikatos sekretorius Robertas F. Kennedy Jr. pareikalavo visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose. Kalboje, paskelbtoje X, Kennedy kreipėsi į Minamatos konvenciją dėl gyvsidabrio, kuri „gimė iš bendro moralinio įsitikinimo, kad...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 11:13 Medaus Kompresas Nuo Kosulio: Nauda, Receptai Ir Patarimai Natūraliam Gydymui

Šaltuoju metų laiku susirgti peršalimo ligomis labai paprasta, o kosulys – vienas iš nemaloniausių simptomų, kurie gali varginti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Nepriklausomai nuo to, ar tai sausas, dirginantis kosulys, ar drėgnas su skrep...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:44 Pienligė (Makšties Kandidozė) 2025: Simptomai, Priežastys, Efektyvus Gydymas Natūraliomis Priemonėmis ir Prevencija
Pienligė moterims: simptomai, priežastys, efektyvus gydymas natūraliomis priemonėmis kaip probiotikai, kokosų aliejus, arbatmedžio aliejus. Sužinokite, kaip išvengti pasikartojimo ir gydyti namuose.

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:04 Geriausios Vaistažolės Moterų Sveikatai: Nauda, Receptai ir Patarimai
Moterų sveikata – tai ne tik fizinė būklė, bet ir emocinė pusiausvyra, kuri dažnai kinta per menstruacijas, nėštumą ar menopauzę. Vaistažolės, tokios kaip dirvinis asiūklis, didžioji dilgėlė ar jonažolė, seniai žinomos liaudies medicinoje kaip saugūs...

Skaityti daugiau