- 20.02.2018
- 0.0 Reitingas
- 2263 Peržiūrų
- Komentarai
Kai kurie žmonės mėgsta gerai apskrudusius skrebučius ar kepsnius. Kartais ant jų net matosi juodos žymės, kurios ne vienam žmogui kelia blogą nuojautą. Ar šie apanglėję maisto gabalėliai kenkia žmogaus sveikatai?
Vos tik paragaujate pajuodusio maisto gabalėlio, kas nors būtinai pasakys, kad anglis jame sukelia vėžį. Tačiau kai kurie žmonės iš tikrųjų mėgsta labai apskrudusią mėsą - ji traški, turi stiprų kvapą ir gana malonų skonį. Visgi, net ir šio malonumo tikriausiai atsisakytumėte, jei žinotumėte, kad jis stipriai padidina vėžio riziką. Tai kaip ten yra iš tikrųjų?
Minesotos Universiteto mokslininkai išanalizavo 62 tūkstančių žmonių valgymo įpročius. Jie pastebėjo, kad tie žmonės, kurie reguliariai valgė apdegintą maistą, turėjo 60 % didesnę tikimybę susirgti kasos vėžiu. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, susidarantys, kuomet mėsa susiduria su tiesiogine liepsna, kylančia jos riebalams lašant ant įkaitusių anglių, ir heterocikliniai aminai, susidarantys mėsą kepant aukštoje temperatūroje, yra pagrindiniai pokyčių, galinčių sukelti vėžį, sukėlėjai. Tačiau kiek apdegusios mėsos yra per daug?
Niekas tiksliai pasakyti negali. Tik aišku, kad reguliarus pajuodusios mėsos valgymas yra kenksmingas ir gali sukelti vėžį, bet saugios normos nėra numatytos. Problema ta, kad vėžio sukėlėjai problemų pridaro tuomet, kai reaguoja su mūsų kūno fermentais. Kiekvienas žmogus turi skirtingus fermentų lygius, todėl bendros rekomendacinės normos neegzistuoja - tiesiog kuo mažiau, tuo geriau.
Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir heterocikliniai aminai aptinkami ne tik apdegusioje, bet ir rūkytoje, keptoje itin aukštoje temperatūroje mėsoje. Visgi, yra būdų kaip šių kancerogenų kiekį sumažinti savo maiste. Mėsą reikia kepti ilgiau, bet žemesnėje temperatūroje, vengti jos sąlyčio su ugnimi, naudoti marinatus. Mokslininkai tiksliai negali pasakyti kodėl, bet aluje ar raudoname vyne marinuota jautiena yra sveikesnė.
O kaip dėl daržovių - ar jas galima apskrudinti ant griliaus? Šiek tiek apdegusiose daržovėse galima rasti benzopireno, kuris yra žinoma kancerogenas, veikiantis ir cigaretėse, tačiau mokslininkai negalėjo nustatyti ryšio tarp keptų daržovių ir vėžio.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau