Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gruodžio » 18

Kaip vartoti tinkamai česnakus?

Česnakai gydomaisiais tikslais pasitelkiami daugiau kaip tris tūkstančius metų. Tačiau ar žinote, kada ir kaip juos vartoti, kad gautumėte kuo didesnę naudą?

česnakų, česnakai, vartoti, česnakus

Prieš vartodami susmulkinkite

Česnakų teikiama nauda – ne naujiena. Tačiau apie efektyviausius jų vartojimo būdus vargu ar daugelis žino. Visų pirma derėtų žinoti, kad česnakus kaitinant, t. y. termiškai apdorojant, prarandama svarbiausia jų gydomoji medžiaga alicinas. Tad, nors česnakai dažnai naudojami sriuboms, troškiniams ir kitiems karštiesiems patiekalams gardinti, taip vartojami jie ne tokie vertingi. Alicinas išskiriamas tada, kai česnakai kramtomi, pjaustomi ar tarkuojami. Kuo smulkiau česnakai supjaustomi ir kuo ilgiau (apie 5–10 minučių) jie sąveikauja su oru, tuo daugiau išsiskiria veikliųjų medžiagų.

Termiškai apdorodami česnakus išsaugosite daugiau naudingųjų jų savybių, jeigu susmulkinsite juos likus 10 minučių iki terminio apdorojimo pradžios ir tik tada dėsite į puodą ar keptuvę.

Pasak maisto technologų, česnakai tinka įvairiems patiekalams gardinti – mėsos, žuvų, sriuboms, troškiniams, padažams, salotoms. Smulkintais česnakais skaninti maistą patariama ruošimo pabaigoje, tada išliks aštrus jų skonis, aromatas bei gydomasis poveikis. Jeigu aštrus česnakų kvapas erzina, apšlakstykite paruoštą patiekalą šviežių citrinų sultimis, papuoškite obuolių skiltelėmis ar užberkite čiobrelių, bazilikų. Tuomet česnakų kvapas taps švelnesnis.

Vartokite žalius

Kaip žinoma, česnakai turi stiprų ne visiems malonų kvapą. Norėdami jo išvengti žmonės neretai vartoja tik česnakų papildus. Tačiau švieži česnakai – kur kas veiksmingesni. Jie padės išvengti daugelio ligų, o susirgus – greičiau pasveikti.

„Peršalę česnakų tyrele ištrinkite krūtinę. Skaudant gerklę, peršalus labai veiksminga pakramtyti česnakų skiltelių. Svarbiausia – rinktis šviežius česnakus. Jeigu nejaukiai jaučiatės dėl nemalonaus kvapo, pavartoję česnakų pakramtykite petražolių šakelių ar citrinų žievelių“, – pataria klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Edita Puolienė.

Pasak gydytojos, turintiesiems širdies ir kraujagyslių problemų vietoj aspirino rekomenduojama kasdien suvartoti porą česnakų skiltelių. Česnakai mažina arterinį kraujospūdį, gerina širdies darbą, stimuliuoja virškinimą, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne. Česnakai – tinkama priemonė ir nuo spalinių.

Šaltuoju metų laiku tiek profilaktiškai, tiek susirgus viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, bronchitu naudinga vartoti smulkintų česnakų ir medaus mišinio. Jeigu norite įveikti infekcines ligas, vienos česnako skiltelės per parą nepakaks, teks suvalgyti jų daugiau. Kosulio, slogos, peršalimo ar kitos ligos mažas kiekis česnakų tikrai neįveiks. Optimali gydomoji dozė – 2–3 vidutinio dydžio skiltelės per dieną. O suvartojant tiek česnakų du kartus per dieną galima nugalėti gana rimtas virusines ar bakterines infekcijas. Sloguojant taip pat naudinga įkvėpti šviežių česnakų kvapo.

Kadangi česnakai veikia kaip natūralūs antibiotikas, reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir žarnyno mikroflora. Geriant antibiotikus žarnyne sumažėja gerųjų bakterijų, todėl patariama vartoti probiotikų. Taigi, vartodami daug česnakų, valgykite daugiau fermentuotų maisto produktų, t. y. natūralaus jogurto, sojų pastos, raugintų kopūstų.

Gydantis česnakais pašnekovė pataria sumažinti cukraus, saldumynų ir termiškai apdorotų maisto produktų vartojimą, priešingu atveju jų poveikis bus mažesnis. Gydomąjį česnakų poveikį sustiprins žalios daržovės, vaisiai, liesi baltyminiai produktai. Taip pat gerkite daug vandens, natūralių žolelių arbatų.

Kada vartoti negalima?

Pasak šeimos gydytojos E. Puolienės, būna atvejų, kai žali česnakai jautresniems žmonėms sudirgina skrandžio gleivinę ir sutrikdo virškinamosios sistemos veiklą, ypač jeigu vartojami ryte nevalgius.
Trintuose česnakuose yra daug glicino. Tai gamtinis antibiotikas, gydantis uždegimus, naikinantis bakterijas, mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuojantis kraujospūdį.

Vis dėlto aštrių česnakų nepatariama vartoti tiems, kurių skrandis jautrus, kurie serga gastritu, pankreatitu, kepenų, inkstų ligomis, kuriuos vargina skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos (ypač joms paūmėjus). Antraip gali sutrikti virškinimas, imti skaudėti pilvą, pūsti vidurius ir t. t. Tiems, kurie nesiskundžia skrandžiu, česnakų taip pat reikėtų vartoti saikingai – per dieną nederėtų suvalgyti daugiau kaip 3 skilteles. Didesni kiekiai galimi tik retkarčiais.

„Beje, nereikėtų česnakų kišti į šnerves ar ausis. Tai ne tik nenaudinga, bet ir ganėtinai pavojinga. Juolab jei šią procedūrą bandysite atlikti mažam vaikui“, – pabrėžia šeimos gydytoja.

Receptai jūsų sveikatai

Imunitetui stiprinti ir virškinimui gerinti
Šaukštelį smulkintų česnakų užpilkite 0,5 l šilto (25 oC) vandens ir palaikykite 1,5 valandos. Gerkite šio antpilo po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. Antpilas ypač tinkamas negalintiesiems vartoti žalių česnakų.

Aterosklerozės profilaktikai
Smulkiai supjaustykite 4 česnakų skilteles, sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis ir 2 šaukšteliais medaus. Mišinio vartokite po šaukštelį 2 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki pusryčių ir vakarienės.

Nuo bronchito ir gripo
Sumaišykite medų ir smulkiai pjaustytus česnakus (arba krienų sultis) lygiomis dalimis (1:1). Šio mišinio valgykite po šaukštą prieš miegą užgerdami šiltu vandeniu.

Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
27.05.2022 laikas 22:00 Kineziterapeutė apie nugaros skausmą: „Gulėjimas gali tik dar labiau pakenkti“

Nugaros skausmas – viena dažniausiai daugelį žmonių užklumpančių sveikatos problemų, prie kurios paplitimo šiandien prisideda ir nepakankamas fizinis aktyvumas, ir sėdimas darbas. Kineziterapeutė Simona Povelauskienė pastebi, kad, nepaisant sparčios mokslo ir medicinos pažangos, nugaros ska...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 20:14 Aiškėja daugiau neigiamo Covid vakcinos poveikio ir slėpimo atvejų
Nors didžioji žiniasklaida ir Didžioji farmacija deda visas pastangas, kad medikai ir nukentėję pacientai nekalbėtų apie neigiamą "Covid" vakcinų poveikį, apie šiuos atvejus pradedame girdėti vis dažniau, nes jų skaičius tampa per didelis, kad būtų galima į jį nekreipti dėmesio....

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 19:41 Nereikia panikuoti dėl beždžionių raupų

Žinomas epidemiologas ir kardiologas daktaras Peteris McCulloughas (Peter McCullough) sakė visuomenei išlikti ramiai pasirodžius pranešimams apie dar vieną virusų protrūkį, šį kartą dėl beždžionių raupų viruso

...

Skaityti daugiau

24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

27.05.2022 laikas 22:10 Receptai | Patiekalai Džiovintų vaisių ir riešutų duona (video)
Į dubenį su miltais suberkite džiovintus vaisius. Išmaišykite. Paruoštą mišinį ir smulkintus riešutus berkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:25 Receptai | Patiekalai Labai skanus sveikas bananų ir rabarbarų pyragas su aliejumi be pieno

Šis rabarbarų ir bananų pyragas su aliejumi yra labai skanus ir sveikas. Jis yra gamintas be pieno, su kokybiškais riebalais, su labai nedideliu kiekiu cukraus. Ciberžolė taipogi pasižymi priešuždegiminėmis bei antioksidacinėmis savybėmis. Tikrai fantastiškas vasariškas desertas!

...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:12 Receptai | Patiekalai Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis

Labai skani, šiek tiek aštrumo turinti charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis! Ji gaunasi labai soti ir sušildanti! Gal tai ir nėra originali charčio, bet mūsų šeimai ši interpretacija yra labai skani. Būtinai pamėginkite pasigaminti ir Jūs, šios puikiai pavykstančios sriubos.

...

Skaityti daugiau