Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2024 » Spalio » 20

Kovokite su maistinėmis kandimis: praktiniai patarimai

Kovokite su maistinėmis kandimis: praktiniai patarimai

Maistinės kandys gali sukelti didelių problemų, sunaikindamos maisto produktus ir teršdamos jūsų virtuvę. Šiame straipsnyje pateiksime efektyvius būdus, kaip atpažinti, kovoti ir užkirsti kelią šių kenkėjų atsiradimui jūsų namuose.

Kaip kandys patenka į maisto produktus?

Šie kenkėjai dažniausiai patenka į sandėlius kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės.

Jeigu sandėliavimo patalpos nepakankamai dažnai ir kokybiškai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos.

Ką labiausiai puola maistinės kandys?

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt.

Kaip veisiasi maistinės kandys?

Maistinės kandys (lot. plodia interpunctella) mėgsta šiltą ir drėgną aplinką.

Jos yra apie 1 cm ilgio su rusvai rudais, bronzos atspalvio sparnais ir šviesia juosta prie galvos. Kandžių vikšrai yra taip pat apie 1 cm ilgio, rusvai balti, rudomis galvomis.

Suaugusios maistinės kandys nesimaitina, jų vienintelis tikslas yra daugintis ir padėti kiaušinėlius, kurių per savaitę padeda iki 200 ir daugiau.

Maistinių kandžių gyvenimo trukmė yra 28 dienos.

Daugiausiai žalos daro lervos ir vikšrai, jie maitinasi maistu, regzdami smulkų tinklą, kuriuo sukabina maisto likučius ir palieka ekskrementus, taip sugadindami maistą. Vikšrai gali pragraužti plastmasinius maišelius ir kartoną.

Svarbu laiku pastebėti ir sunaikinti užkrato židinį

Daugeliui siaubą keliantis radinys – kirmėlės, besiraitančios produktų pakuotėse, kruopose ar kitur.

Specialistai perspėja, kad aptikus kandžių, nebūtina iš karto griebtis kenksmingų žmogaus sveikatai cheminių priemonių ar purškiklių.

Pirmiausiai reikėtų rasti šių kenkėjų židinį ir jį paprasčiausiai išmesti. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus.

Dažniausiai tokiuose produktuose pastebimos lervų išnaros, kokonai, išmatos ar pačios kandys.

Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį.

Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti lentynas, spintelių ir spintų plyšius, sienas ir lubas, į vandenį įpylus valgomojo acto.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių?

Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių.

Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas.

Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose.

Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus.

Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?

Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai.

Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.

Praktiški patarimai gyventojams

Kad nereikėtų kovoti su besiraitančiomis kirmėlėmis, išmesti maistą, gyventojams patartina imtis prevencijos priemonių.

Kandims patrauklus maistas turėtų būti laikomas sandariai.

Taip pat svarbu apžiūrėti parduotuvėse perkamas pakuotes, ar nematyti gyvų vabzdžių, jų lervų, kad neparsineštumėte užkrato į namus.

Natūralios ir visiškais saugios priemonės nuo kandžių – džiovintos levandos maišeliuose, vatos tamponai, suvilgyti eteriniame kėnių aliejuje.

Kandys nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo.

Natūralios priemonės

  • Naudokite kvapus: Efektyvūs būdai atbaidyti kandis yra lauro lapai, pipirmėtės ar levandos. Įdėkite juos į spinteles ar sandėliavimo indus.
  • Cinamono milteliai: Cinamonas gali padėti atbaidyti kandis, todėl galite pabarstyti jo šiek tiek maisto induose.

Puikios sąjungininkės kovoje su kandimis gali būti ir gėlės – snapučiai (pelargonijos), dilgėlės (coleus), tačiau didžiausias kandžių priešas – švara.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 17:46, 2024-10-20
Ar kada nors susidūrėte su maistinėmis kandimis ir nežinojote, kaip su jomis kovoti? Pasidalinkite savo patirtimi komentaruose ir sužinokite, kaip išvengti šių nemalonių svečių ateityje!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-09 laikas 12:05 Receptai Keksas su obuoliais, tikra palaima
Toks įdomus nekeksiškas keksas. Purus ir drėgnas. Neriebus. Mums labai patiko... Pirmąjį kepiau su kefyru, o štai šis su mangų - ananasų skonio jogurtu. Stiklinė pieno, kavos puodelis ir gabalėlis kekso, tikra palaima....

Skaityti daugiau

2020-12-20 laikas 22:56 Receptai Faršo-Maltos Mėsos Ir Bulvių Apkepas Orkaitėje
Šis maltos mėsos (faršo) ir bulvių apkepas iškeptas orkaitėje gaunasi labai sotus bei skanus. Man jis asmeniškai net labiau patinka, nei visų lietuvių pamėgtas kugelis. Rekomenduoju pabandyti!

Skaityti daugiau

2019-06-26 laikas 21:32 Receptai Šviežios bulvės kepimo popieriuje. Kažkas naujo tavo virtuvėje!
Skanus šviežių bulvių patiekalas. Jis labai paprastas ir labai skanus. Aš savaite valgau tokias bulves ir dar neatsibodo. Kvapnios bulvės su apskrudusia odele ir minkštu vidumi. Labai skanu!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:53 Prancūzija: motina yra tarp gyvybės ir mirties po to, kai afrikietis migrantas La Rochelle kelis kartus dūrė jai į krūtinę ir veidą
Motina patyrė sunkius durtinius sužalojimus per afrikiečio migranto užpuolimą lapkričio 20 d. La Rochelle mieste, Mireuil rajone, rue Ernest-Meissonnier gatvėje.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:46 Benamis migrantas iš Gvadelupos Liono tramvajaus stotyje subadė vyrą barbekiu šakute
56-erių metų auka mirė nuo sužalojimų praėjus dviem savaitėms po to, kai po užpuolimo nugriuvo ant tramvajaus bėgių

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:32 Kai marčia perima namus: tikra 62 metų moters istorija ir kaip pasielgti?

62 metų moteris pasakoja tikrą istoriją, kaip sūnaus mergina palaipsniui perėmė jos namus: keitė taisykles, išmetinėjo daiktus, sprendė, ką valgyti. Dažna situacija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Psichologai įspėja – „rūpinimosi&ldquo...

Skaityti daugiau