- 18.07.2017
- 0.0 Reitingas
- 2621 Peržiūr
- Komentarai
Saikingai vartojamas cukrus yra svarbus mūsų organizmui. Šis angliavandenis aprūpina mus energija, reikalinga kasdieniam gyvenimui. Jį naudoja visos ląstelės.
Tačiau cukrus – tuo pačiu ir kalorijos, ir, jei jo suvartojama per daug, sveikatą jis veikia negatyviai.
Didelė cukraus priklausomybė gali sukelti riebalų perteklių, diabetą, širdies darbo sutrikimus, vėžinių ląstelių susidarymą, smegenų energijos išeikvojimą ir gyvenimo trumpėjimą.
Šiuo atveju svarbu yra saikas. Žinoma, mūsų laikais yra lengviau rekomenduoti vengti produktų, turinčių didelį cukraus kiekį, nei tai padaryti – jų pasirinkimas parduotuvėje didžiulis. Įprasti kaltininkai, kaip žinia, yra energetiniai gėrimai, saldus gazuotas vanduo, saldainiai, dirbtiniai saldikliai ir daugelis kitų. Jie prienami kiekvienam.
Ką slepia cukraus priklausomybė
Cukraus priklausomybė prasideda tuomet, kai imate norėti visko, ko sudėtyje yra šio saldaus ingrediento. Cukraus vartojimas sukelia natūralių opioidų smegenyse gamybą. Šie hormonai palengvina skausmą, o veikti jie ima taip pat, kaip ir narkotikai.
Tyrinėtojų manymu, liežuvis turi du saldaus skonio receptorius, kurie evoliucionavo labai seniai, kuomet mūsų protėvių racione buvo labai mažai cukraus. Bėgant laikui žmogaus liežuvis taip ir nesugebėjo adaptuotis prie saldumynų.
Štai kodėl sustiprintai stimuliuojami liežuvio receptoriai į smegenis siunčia perteklinius signalus kaskart, kai jūs valgote ką nors, turinčio cukrų, tai galiausiai paveikia jūsų savikontrolės mechanizmą. Sukelia priklausomybę.
San Francisko Kalifornijos universiteto pediatrijos profesorius daktaras Robertas Liustigas (Robert Lustig) laikraštyje „The Atlantic“ rašo:
„Smegenų malonumo centras, vadinamas „artimasis branduolys“ yra labai svarbus mūsų, kaip rūšies, išlikimui… Piktnaudžiaujant kuo nors, šiuo atveju cukrumi, artimasis branduolys gauna dopamino signalą, kurio dėka mes jaučiame pasitenkinimą. Tad jūs valgote jo daugiau. Problema ta, jog ilgainiui signalas silpnėja.
Todėl jums reikia vartoti daugiau, kad gautumėte tą patį efektą – stabilumą. O jei mažinate cukraus vartojimą, vyksta atšaukimas. Stabilumas ir atšaukimas ir yra priklausomybė“.
Dar vienas galimos cukraus priklausomybės dalyvis yra hormonas leptinas. Jo užduotis – pranešti smegenims kaip sunaudoti energiją, gautą iš riebalų. Be to,jis sujungtas su liežuvio skonio receptoriais, kurie gali padidinti arba sumažinti jūsų potraukį maistui.
Jei jums trūksta leptino arba organizme yra problema su leptino receptoriais, tai jūsų potraukis maistui didėja, o dažniausiai, kuomet žmonės nori patenkinti šį potraukį, jie renkasi būtent cukrų.
Per didelis cukraus kiekis gali pakenkti jūsų sveikatai. Aš suskaičiavau mažiausiai 76 būdus (taip, taip, jūs perskaitėte teisingai!), kuriais cukrus gali sukelti rimtų problemų jūsų sveikatai. Jie skirstomi į keturias kategorijas: padidėjusi susirgimų rizika, maistinių medžiagų disbalansas arba deficitas, fiziniai pažeidimai ir elgesio pokyčiai.
Maistinių medžiagų disbalansas arba deficitas
Mineralinių junginių organizme sutrikimas
Chromo deficitas
Apsunkina kalcio, magnio ir baltymų absorbciją
Bendro cholesterolio, trigliceridų ir blogojo cholesterolio kiekio padidėjimas
Gerojo cholesterolio kiekio mažėjimas
Vitamino E mažėjimas
Organizmas du-penkis kartus dažniau cukrų paverčia riebalais, nei krakmolu.
Elgesio sutrikimai
Priklausomybė ir apgirtimas, panašus į alkoholio
Greitas adrenalino kiekio padidėjimas, hiperaktyvumas ir nerimas
Kyla sunkumų su koncentracija, sukelia mieguistumą ir vaikų kvailiojimą
Mažina sugebėjimą mokytis ir gali sukelti mokymosi sunkumų mokiniams
Padidina asocialaus elgesio riziką
Mažina emocinį stabilumą
Depresija
Alkoholizmas
Padidėjusi susirgimų rizika
Maitina vėžines ląsteles
Gali sukelti ląstelių mirtį
Didina gliukozės lygį kraujyje ryte
Didina sistolinį kraujospūdį
Smarkiai padidina trombocitų agdeziją
Sukelia akmenų susidarymą inkstuose ir tulžies pūslėje
Greitas cukraus įsisavinimas sukelia persivalgymą
Nutukimas
Mažina jautrumą insulinui, tai padidina insulino lygį ir galiausiai sukelia diabetą
Reaktyvinė hipoglikemija
Galvos skausmai, taip pat ir migrena
Galvos svaigimas
Problemos su virškinimu
Alergija maistui
Padeda vystytis chroniškiems degeneratyviniams susirgimams
Sukelia aterosklerozę ir širdies bei kraujagyslių ligas
Sukelia kataraktą ir trumparegystę
Gali sukelti autoimuninius susirgimus, tokius kaip artritas, astma ir išsėtinė sklerozė
Sukelia emfizemą
Padeda vystytis osteoporozei
Apendicito sutrumpėjimas, hemorojus ir varikozinis venų išsiplėtimas
Parkinsono liga (ja segantys žmonės valgo daug cukraus)
Sukelia riziką podagros ir Alzheimerio ligos vystymuisi
Seilių rūgštingumas, kariesas, periodonto susirgimai
Dantenų susirgimai
Itin padeda nekontroliuojamai vystytis Candida Albicans (mielių infekcijai)
Toksikozė nėštumo metu
Padeda vystytis vaikų egzemai
Apsunkina vaikų su dėmesio ir aktyvumo sutrikimais simptomus (ADHA)
Didina poliomielito riziką
Gali sukelti epilepsijos priepuolius
Gali padidinti nutukusių žmonių kraujo spaudimą
Padidėjęs cukraus suvartojimas intensyvios terapijos sąlygomis gali baigtis mirtimi
Fiziniai pažeidimai
Potencialiai gali sukelti sveiko žmogaus medžiagų apykaitos patologiją
Imuninės sistemos sutrikimai, padidėjusi rizika susirgti infekciniais susirgimais
Audinių elastingumo ir funkcijų sutrikimas
Regos susilpnėjimas
Ankstyva senatvė
DNR struktūros pažeidimai
Gali sutrikdyti deguonies padavimą į smegenis venose
Pakeičia baltymų struktūrą ir sukelia nuolatinius baltymų pokyčius organizme
Kolageno struktūros pokyčiai
Odos senėjimas
Pažeidžia organizmo sistemų fiziologinę homeostazę
Sumažina funkcinius fermentų gebėjimus
Kepenų padidėjimas dėl jų ląstelių dalijimosi, tai padidina kepenų riebalus
Inkstų padidėjimas ir jų patologiniai pokyčiai
Kasos pažeidimai
Skysčių užsilaikymas organizme
Veikia šlapimo elektrolito sudėtį
Sulėtina antinksčių funkciją
Pažeidžia kapiliarų tinklą
Silpnos sausgyslės
Gali sukelti smegenų delta, alfa ir teta bangų padidėjimą, tai gali paveikti sugebėjimą mąstyti
Sukelia hormonų disbalansą
Padidina laisvųjų radikalų lygį ir rūgštinimo stresą
Žymiai sumažina pastojimo galimybę, du kartus padidina neišnešiotų kūdikių gimimo riziką
Skysčių trūkumas naujagimiui
Veikia neišnešiotų kūdikių organizmo anglies dioksido išsiskyrimą
Kaip atsikratyti cukraus priklausomybės
Nepanikuokite – atsisakyti žalingų įpročių niekada nevėlu. Duosiu jums keltą patarimų, kaip saugiai vartoti cukrų nepakenkiant sveikatai.
Pirmas patarimas – atkreipkite dėmesį į savo emocijas. Kartais norą valgyti sukelia emocijos, pavyzdžiui, noras numalšinti stresą ar pasijausti laimingesniu po sunkios dienos. Žmonės linkę ignoruoti savo emocijas, kuomet renkasi tarp sveiko ir kitokio maisto.
Aš primygtinai rekomenduoju emocinės laisvės techniką (EFT- Emotional Freedom Technique) – paprastą ir efektyvų psichologinės akupresūros metodą, kuris padės valdyti emocinį, traukos valgyti komponentą. Jis įrodė savo efektyvumą palengvinant emocines traumas, atsikratant fobijų, potrauminių stresų ir maisto traukos, taipogi padeda sumažinti fizinį skausmą ir diskomfortą.
Tiems, kas praktikuoja EFT, šis metodas padeda palaikyti nuotaiką pereinant prie dietos ar paprasčiausiai gerinant savo sveikatą.
Dar vienas būdas sumažinti cukraus vartojimą– sumažinti kasdienį jo kiekį, mažiau 25 gramų, jei tiksliau, įskaitant ir vaisius.
Taipogi patariu jums vengti kukurūzų sirupo, turinčio didelį fruktozės kiekį. Tai saldiklis, pagamintas iš kukurūzų, kurio yra daugelyje mūsų vartojamų maisto produktų. Dabar jis laikomas mirtinu ne tik dėl jame esančio cukraus, bet ir dėl su juo susijusiomis rizikomis sveikatai, apie kurias jau jums pasakojau.
Puikiai padeda gerai subalansuoto jūsų kūno sudėjimui maisto racionas, papildomai atkreipus dėmesį į produktus, turinčius daug ląstelienos, kuri padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą, ir turinčių didelį kiekį omega-3 riebalų, kurie taipogi svarbūs mažinant per didelio cukraus vartojimo sukeltą žalą. Taipogi rekomenduojama vengti didelį cukraus kiekį turinčių produktų ir nuolatos palaikyti vandens balansą nuolat geriant švarų ir šviežią vandenį.
Ir, galiausiai – kasdien sportuokite, padidinkite vitamino D kiekį, pakankamai miegokite ir kontroliuokite streso lygį – tai irgi padės sumažinti per didelio cukraus kiekio suvartojimo efektą. Kaip žinia, fiziniai pratimai gerina jautrumą insulinui, mažina streso lygį, slopina greliną (apetito hormoną), greitina medžiagų apykaitą, stiprina kaulus ir gerina nuotaiką.
Sunku pasakyti „ne“ saldumynams, ypatingai jei juos valgėte kasdien, bet patikėkite, kai tik pajusite efektą dėl sumažėjusio cukraus vartojimo, jums pavyks – tai apsimoka.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau