Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Rugsėjo » 27

Gera žinia netoleruojantiems gliuteno: mokslininkai genetiškai modifikavo kviečius

Žmonės, kurie privalo vengti gliuteno, greitai galės turėti savo duoną (ir pyragą) ir juos valgyti. Sukurta kviečių linija, negaminanti gliutenų, galinčių sukelti pavojingą imuninę reakciją 1 iš 100 žmonių.

Duona kasdieninė: jei gliutenas netinka

Tačiau kadangi naujoje veislėje kitų rūšių gliutenas lieka, iš kviečių galima kepti duoną.

„Ji įvertinta kaip gan gera ir jau tikrai geresnė už bet ką, ką randame lentynose su etikete „be gliuteno“, – sako Jan Chojecki iš PBL-Ventures UK, bendradarbiaujantis su investuotojais Š. Amerikoje, pateikdamas iš šių kviečių pagamintus produktus rinkai.

Gliutenas yra bendras visų kviečių ir giminingų kultūrų baltymų pavadinimas. Kepant, šie baltymai susijungia į elastingas grandines, išlaikančias kylančių duonų ir pyragų formą.

Bet kai kuriežmonės serga lėtina autoimunine liga celiakija. Jų imuninė sistema klaidingai reaguoja į gliuteną, taip pažeisdama žarnyno sieneles, kas gali sukelti diarėją, vėmimą, nepakankamą maitinimąsi, smegenų pažeidimus ir netgi žarnyno vėžius.

Tačiau tokį atsaką sukelia ne visi gliuteno baltymai: pagrindinė priežastis yra gliadinų grupė. Tad, Francisco Barro komanda iš Tvaraus žemės ūkio instituto Kordoboje, Ispanijoje, nusprendė jų atsikratyti.

Genetiniu modifikavimu jie iš kviečių pašalino 90 procentų gliadinų. Jie tai atliko, pridėdami genus, sukeliančius vadinamą RNR interferencijos procesą, kuris sustabdo konkrečių baltymų gamybą. Bet kadangi patys gliadino gamybą koduojantys genai lieka nepakeičiami, teoriškai lieka grėsmė, kad kviečiai gali vėl pradėti gaminti šiuos baltymus.

Todėl Barro komanda pabandė CRISPR genų redagavimo technika šių genų visai atsikratyti. Tai labai nelengva užduotis, nes yra bent 45 kopijos pagrindinio problemas keliančio baltymo geno kopijos. Kaip bebūtų, Barro komanda praneša, kad jiems jau pavyko pašalinti 35 iš 45 genų.

Prieš pradedant CRISPR linijos bandymus, dar reikės pašalinti likusius genus, bet pastangos turėtų atsipirkti: komanda jau pademonstravo, kad iš genetiškai modifikuotų kviečių galima kepti neblogą duoną. Didelių kepalų raikymui iškepti nepavyks, bet bagetėms ir riestainiams tinka, sako Chojecki.

„Kai kuriuos žmones tai labai nudžiugins,“ – sako Sarah Sleet, pacientų grupės Coeliac UK vadovė, nes begliutenės dietos laikytis sudėtinga.

Tačiau kiti gali nenorėti valgyti genetiškai modifikuoto maisto, ar rizikuoti galbūt kviečiuose likusia nedidele imuniteto atsaką sukelti galinčių komponentų dalimi, sako Sleet.

Meksikoje ir Ispanijoje jau dabar vyksta nedideli GM kviečių bandymai, kuriuose dalyvauja 10 ir 20 celiakija sergančių žmonių. „Tegaliu pasakyti, kad rezultatai labai padrąsinantys,“ – sako Chojecki.

Žurnalo nuoroda: Plant Biotechnology Journal

Gera žinia netoleruojantiems gliuteno: mokslininkai genetiškai modifikavo kviečius

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.08.2019 laikas 20:04 Receptai – Patiekalai 5 minutės ir keletas valandų šaldytuve, ir skanus tortas paruoštas!

Patinka jums saldumynai? Esate tikri, kad jūs neprieštaraujate pasmaguriauti skaniu desertu su karšta arbata. Bet, kartais taip nesinori teptis miltais, minkyti tešlos ir ilgą laiką kepti skanėstą orkaitėje.

...

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 11:22 Receptai – Patiekalai Gudobelė ir paprastoji sukatžolė gydo stenokardija

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Stenokardija. Ingredientai: Sausos gudobelės uogos, Džiovinta sukatžolė, Verdantis vanduo.

Skaityti daugiau

15.09.2018 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams
Kojų skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams, Kojų skausmai, kojų skausmas, kojos, kojų gydymas, receptai kojoms, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau