Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2017 » Rugsėjo » 27

Gera žinia netoleruojantiems gliuteno: mokslininkai genetiškai modifikavo kviečius

Žmonės, kurie privalo vengti gliuteno, greitai galės turėti savo duoną (ir pyragą) ir juos valgyti. Sukurta kviečių linija, negaminanti gliutenų, galinčių sukelti pavojingą imuninę reakciją 1 iš 100 žmonių.

Duona kasdieninė: jei gliutenas netinka

Tačiau kadangi naujoje veislėje kitų rūšių gliutenas lieka, iš kviečių galima kepti duoną.

„Ji įvertinta kaip gan gera ir jau tikrai geresnė už bet ką, ką randame lentynose su etikete „be gliuteno“, – sako Jan Chojecki iš PBL-Ventures UK, bendradarbiaujantis su investuotojais Š. Amerikoje, pateikdamas iš šių kviečių pagamintus produktus rinkai.

Gliutenas yra bendras visų kviečių ir giminingų kultūrų baltymų pavadinimas. Kepant, šie baltymai susijungia į elastingas grandines, išlaikančias kylančių duonų ir pyragų formą.

Bet kai kuriežmonės serga lėtina autoimunine liga celiakija. Jų imuninė sistema klaidingai reaguoja į gliuteną, taip pažeisdama žarnyno sieneles, kas gali sukelti diarėją, vėmimą, nepakankamą maitinimąsi, smegenų pažeidimus ir netgi žarnyno vėžius.

Tačiau tokį atsaką sukelia ne visi gliuteno baltymai: pagrindinė priežastis yra gliadinų grupė. Tad, Francisco Barro komanda iš Tvaraus žemės ūkio instituto Kordoboje, Ispanijoje, nusprendė jų atsikratyti.

Genetiniu modifikavimu jie iš kviečių pašalino 90 procentų gliadinų. Jie tai atliko, pridėdami genus, sukeliančius vadinamą RNR interferencijos procesą, kuris sustabdo konkrečių baltymų gamybą. Bet kadangi patys gliadino gamybą koduojantys genai lieka nepakeičiami, teoriškai lieka grėsmė, kad kviečiai gali vėl pradėti gaminti šiuos baltymus.

Todėl Barro komanda pabandė CRISPR genų redagavimo technika šių genų visai atsikratyti. Tai labai nelengva užduotis, nes yra bent 45 kopijos pagrindinio problemas keliančio baltymo geno kopijos. Kaip bebūtų, Barro komanda praneša, kad jiems jau pavyko pašalinti 35 iš 45 genų.

Prieš pradedant CRISPR linijos bandymus, dar reikės pašalinti likusius genus, bet pastangos turėtų atsipirkti: komanda jau pademonstravo, kad iš genetiškai modifikuotų kviečių galima kepti neblogą duoną. Didelių kepalų raikymui iškepti nepavyks, bet bagetėms ir riestainiams tinka, sako Chojecki.

„Kai kuriuos žmones tai labai nudžiugins,“ – sako Sarah Sleet, pacientų grupės Coeliac UK vadovė, nes begliutenės dietos laikytis sudėtinga.

Tačiau kiti gali nenorėti valgyti genetiškai modifikuoto maisto, ar rizikuoti galbūt kviečiuose likusia nedidele imuniteto atsaką sukelti galinčių komponentų dalimi, sako Sleet.

Meksikoje ir Ispanijoje jau dabar vyksta nedideli GM kviečių bandymai, kuriuose dalyvauja 10 ir 20 celiakija sergančių žmonių. „Tegaliu pasakyti, kad rezultatai labai padrąsinantys,“ – sako Chojecki.

Žurnalo nuoroda: Plant Biotechnology Journal

Gera žinia netoleruojantiems gliuteno: mokslininkai genetiškai modifikavo kviečius

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-16 laikas 22:17 Receptai Vištiena, įdaryta čederio sūriu ir daržovėmis
Labai sultinga vištienos šlaunelių filė, kuri įdaryta kreminės konsistencijos sūriu bei tobulomis daržovėmis. Patiekiame vištieną su skaniomis salotomis ir savo mėgiamos duonos rieke arba kitu garnyru. Rekomenduoju būtinai pamėgin...

Skaityti daugiau

2019-08-30 laikas 20:20 Receptai Subtilus obuolių pyragas, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Visi svečiai prašo recepto.

Skanesnio nebūna! Obuolių pyrago receptas. Skaniausias obuolių pyragas, kepinys labai švelnus, kvapnus, tirpsta burnoje! Ypač skanu su rūgščiais obuoliais.

Skaityti daugiau

2018-09-10 laikas 09:29 Receptai Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti

Nervinės ligos liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti, nervinės ligos, receptai nervams nuraminti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 17:00 Pfizer tyliai įtraukia GMO fermentą į 90 % amerikietiško sūrio – ir jo nėra nurodyta etiketėje
Dauguma žmonių net neįtaria, kad valgo genetiškai modifikuotą fermentą, kurį iš pradžių sukūrė „Pfizer“ – tačiau jis tyliai naudojamas daugiau nei 90 % amerikietiškų sūrio produktų, o dėl FDA spragos jo niekada nepamatysite ant pakuotės....

Skaityti daugiau