- 12.05.2019
- 0.0 Reitingas
- 1542 Peržiūrų
- Komentarai
Daugeliui asmenų šis gana neseniai į žmonijos racioną įdiegtas produktas kelia sveikatos problemų daugiausia dėl to, kad kviečiai genetiškai modifikuojami. Kiekviename grūde esama kviečių daigų agliutinino, kurio nedidelis kiekis gali slopinti nervų augimo faktorių, o šis savo ruožtu yra svarbus sveikiems neuronams.1 Agliutininas gali sukelti endokrininės sistemos veiklos sutrikimų, reumatinį artritą, opas, nejautrumą insulinui, inkstų ir virškinimo problemų.2 Agliutininas taip pat gali sukelti ląstelių žūtį 3 bei lėtinį uždegimą. Saugesnė alternatyva - kiti grūdiniai augalai, kurie yra itin tolimi kviečių giminaičiai, pvz., ryžiai, kukurūzai, soros, indiškos soros, sorgai, Jobo ašarių grūdai (lot. coix lacryma-jobi, angl. Jobs tears). Kita galimybė - valgyti grikių, burnočių ir bolivinių balandų.
Kas iš tikrųjų skatina alergiją?
Modernūs kviečiai apdorojami įvairiomis cheminėmis medžiagomis, įskaitant šias:
- fungicidais ir insekticidais kviečių sėklos;
- įvairiais insekticidais, herbicidais ir fungicidais, pvz., disulfotonu (Di-Syston) augimo metu;
- augimo reguliatoriais, kuriais spartinamas dygimas ir didinama augalo jėga; ūkininkai naudoja natūralius ar sintetinius hormonus, pvz., Cycocel;
- papildomais insekticidais, kai grūdai laikomi talpyklose;
- apsauginėmis priemonėmis, pvz., chlorpirifoso metilu (kristalinis organofosfatų insekticidas) ir piretrinais (natūralūs insekticidai, išskiriami iš astrinių šeimos augalų skaistenių), kurių būna ir ant grūdų paviršiaus, ir giliai juose, skirtais apsaugoti nuo vabzdžių;
- metilbromidu (dezinfekcijai), aliuminio fosfidu ir magnio fosfidu laikant grūdus bei apdorojant.
Be to, kviečiai dažnai perkaitinami (dėl to denatūruojami ir neretai iškepami baltymai), būna veikiami galingų malimo procesų, siekiant pašalinti gemalus ir sėlenas (o tai tos grūdo dalys, kuriose daugiausia maisto medžiagų), kurie naudojami gyvūnų pašarams.
Patarimas, kasdieniam naudojimui
Kad grūdiniai augalai pasidarytų lengviau virškinami, prieš gamindami mirkykite juos!
Iš grūdų pagamintuose produktuose dar rasite tešlos gerinimo priemonių ir konservantų, iš dalies hidrintų aliejų, toksiškų sojų miltų, cheminių konservantų, kuriais produktai papildomi siekiant, kad jų galiojimo terminas būtų ilgesnis nei kelios dienos (tai laikas, kai jie imtų gesti, jei nebūtų niekuo papildyti).
Gali paaštrinti virškinimo problemas
Kviečiai teikia daugiausia FODMAP Vakarų šalių gyventoiams.4 FODMAP - tai fermentuojamų angliavandenių grupė, kurie jautriems žmonėms paaštrina skrandžio ir žarnyno ligų simptomus (F - fermentuojami, O - oligosacharidai, D - disacharidai, M - monosacharidai, P - polioliai = FODMAP). Taip yra tik todėl, kad jų produktų vartojama labai daug, o ne todėl, kad kviečiuose būtų daugiausia minėtų angliavandenių. Iš tikrųjų juose (pagal svorį) esama beveik mažiausiai FODMAP, palyginti su kitais produktais.
Vis dėlto ir kviečiams galima rasti alternatyvą, kurioje mažiau FODMAP, - tokie yra, pvz., rudieji ryžiai, grikiai, soros, kukurūzai, avižiniai dribsniai, bolivinės balandos ir tapijokos.5 Autorius: Eva Kataja
- Scand J Gastroenterol, 2010; 45:1197-202
- BMJ, 1999; 318:1023-4
- Toxicol In Vitro, 2004; 18:821-7
- Eur J Clin Nutr, 2011 m. kovas; 65(3):402-8
- J Hum Nutr Diet, 2011 m. balandis; 24(2):154-76
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau