Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 2

Gydantys prieskoniai stiprūs ir sveiki

Daugelis prieskonių ne tik pagerina patiekalų skonį, bet pasižymi ir gydomuoju poveikiu.

Gydantys prieskoniai stiprūs ir sveiki

Prieš daug šimtų metų žmonės gyvendavo be kompiuterių ir laboratorinių bandymų, tačiau jie žinojo, kaip paversti vanilinės orchidėjos ankštį kvapniu prieskoniu, kad gvazdikėliai gali numalšinti dantų skausmus, o iš aguonų galvučių galima pasigaminti raminamojo antpilo.

Mesopotamijos, Egipto, Kinijos ir Indijos senosios civilizacijos taikydavo prieskonius kaip plataus spektro vaistus nuo infekcijų ir parazitų, taip pat skausmams malšinti, žaizdoms dezinfekuoti, virškinimui stimuliuoti, orui valyti ir geresniam miegui.

Be to, jie žinojo, kad prieskoniai padeda geriau suvirškinti maistą, ilgiau išlaikyti jį šviežią ir padaryti saugesnį, kad prieskoniai geba padaryti paprastą maistą ypatingą ir net paverčia jį vaistu.

Šiuolaikinis mokslas patvirtino daugelio prieskonių maisto vertę ir gydomąsias savybes ir nustatė, kad iš prieskonių išskirtas medžiagas būtų galima plačiai taikyti medicinoje, net gydant vėžį ir virusines infekcijas.

FAKTAI

Aitriosios paprikos

Bulvinių šeimos (Solanaceae) daugiamečių augalų gentis. Jose yra kapsaicino, suteikiančio paprikoms būdingą aštriai deginantį, aitrų ir salsvoką skonį (aitrumas priklauso nuo kapsaicino koncentracijos paprikose). Išimant sėklas, taip pat papildant paprikų patiekalus kokosų pienu, žemės riešutų sviestu, grietine, jogurtu ar cukrumi, įmanoma šiek tiek sumažinti deginimą.

Aitriosios paprikos

Kaip pirkti ir laikyti?

Perkant šviežias, reikia rinktis lygias, tvirtas, blizgančias aitriąsias paprikas. Šaldytuve jas galima laikyti 2-3 savaites, šaldymo kameroje - 6 mėnesius. Sausą sumaltą aitriąją papriką galima laikyti sandariame stiklainyje, tamsioje vietoje.

Jei į maistą gaminant dedama sveikų aitriųjų paprikų, o ne supjaustytų ar sumaltų, patiekalas išeina ne toks aitrus. Prieš patiekdami aitriąsias paprikas išimkite.

Norint nulupti aitriųjų paprikų luobelę, jas reikia apkepti (galima ir ant grotelių), kol luobelė pajuoduoja ir truputį suanglėja. Tada paprikas reikia įdėti atvėsti į popierinį maišelį, ir po to luobelė lengvai nusilupa.

Kokia jų nauda?

Labai daug vitaminų A, C, E, K ir B6. Stimuliuoja širdį ir kraujotaką, didina kraujo pritekėjimą audiniams. Natūralūs antioksidantai ir priemonės nuo uždegimo, taip pat galima vartoti virškinimui skatinti, kaip natūralų antiseptiką ir kaip maisto konservantą.

Efektyvios ir naudojant išoriškai nuo nestiprių raumenų ar sąnarių skausmų - mažina skausmo signalų intensyvumą, kurie siunčiami smegenims. Gali padėti mažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Natūralūs antikoaguliantai, todėl reikia vengti valgyti aitriųjų paprikų, jei vartojate medikamentų, kurie stabdo kraujo krešėjimą.

Gali skatinti endorfino išskyrimą smegenyse, sukuriant malonumą ir gerą savijautą.

Superpatarimas

Kai tik galite, įsigykite nesmulkintų prieskonių ir susmulkinkite juos prieš pat vartodami. Naudokitės grūstuve ar kavamale. Laikykite prieskonius sandariai uždarytuose induose, taip, kad jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Kai kuriuos prieskonius, pvz., muskatų riešutus, galima laikyti ilgus metus, bet daugumą jų vis dėlto geriau įsigyti nedideliais kiekiais bent kartą per metus pakeičiant šviežiais.

FAKTAI

Ciberžolės

Imbierinių (Zingiberaceae) šeimas daugiamečio tropinio augalo šaknis. Ciberžolės panašios į imbierus, jas galima gaminti ir vartoti panašiai: nuskusti, supjaustyti griežinėliais, sutarkuoti, susmulkinti ar sumalti ir daryti pastą. Sausi milteliai, kurių galima nusipirkti parduotuvėse, gaminami šaknis keletą valandų verdant, po to išdžiovinant ir sumalant į aukso geltonumo miltelius.

Ciberžolės

Kaip pirkti ir laikyti?

Šviežių ciberžolių galima ieškoti specializuotose Azijos produktų krautuvėlėse ir ekologiškų prekių parduotuvėse. Jei perkate miltelių, rinkitės ekologiškos gamybos. Jei įmanoma, įsigykite nedaug ciberžolės (miltelių) ir laikykite ją sandariai uždarytame inde sausoje vietoje, kurios nepasiekia saulės spinduliai.

Kokia iš jų nauda?

Daug vitaminų C, B3 ir B6, magnio, mangano, kalio, vario, geležies, cinko ir omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių. Kinijos liaudies medicinoje

ir ajurvedoje jau šimtus metų ciberžolės itin vertinamos kaip gydomoji priemonė nuo pilvo ir kepenų problemų, uždegimų, navikų, taip pat gydant žaizdas.

Geri antiseptikai. Efektyvios nuo įvairių grybelinių ir bakterinių infekcijų. Gali padėti lėtinti vėžio plitimą, sunaikinant mutavusias ląsteles, pagerinti radioterapijos / chemoterapijos efektą, saugant sveikus audinius.

Veiklioji medžiaga kurkuminas -stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Galbūt kurkuminas turi svarbų potencialą gydant ir degeneracines ligas, pvz., Alzheimerio ligą, antrojo tipo cukrinį diabetą, artritą ir kasos problemas. Be to, jis mažina histamino koncentraciją ir gali padidinti kortizono sintezę antinksčiuose.

Daug efektyvesnis už nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU) malšinant uždegimą po operacijos.

Lėtina senėjimą, minkština odą ir malšina žvynelinės simptomus. Šviežiai sutarkuotą ciberžolių šaknį galima naudoti kaip kondicionierių plaukams, kaip valomųjų odos tvarsčių ir veido kaukių ingredientą.
Medžiaga parengta pagal Kirstenės Hartvig knygą „Gydomieji prieskoniai"

Sveikatinantys receptai su ciberžole

Natūralus maisto papildas

Jums reikės:

1 arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės, žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1-2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus.

Sumaišykite ciberžolę su pipirais ir alyvuogių aliejumi, kol susidarys pasta. Tepkite šios pastos ant duonos ar papildykite ja jogurtą.

Ciberžolės pasta nuo skausmo

Jums reikės:

1 arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės,

1 arbatinio šaukštelio migdolų aliejaus (plius papildomai aliejaus, kuriuo nuvalyti pastą).

Sumaišykite ciberžolę su aliejumi, kol susidarys vienalytė pasta. Jei kamuoja galvos skausmai, tepkite galvą, kaklą ir pečius, jei artritas, - nugarą ar kojas.

Palaikykite 5 min., po to kruopščiai nuvalykite migdolų aliejumi.

Atsiminkite: ciberžolė yra geltonos spalvos ir palieka dėmes!

(Healing Spices, leidykla Nourish, Watkins Publishing, 2016)

Gydantys prieskoniai stiprūs ir sveiki

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2019 laikas 12:01 Receptai – Patiekalai Karališkas tortas. Be miltų!

Paprastas skaniausio, Karališko torto receptas. Be gramo miltų! Kartą paragavę “Karališko torto” kito deserto nebenorėsite!

Skaityti daugiau

06.10.2019 laikas 20:59 Receptai – Patiekalai Skanus Varškės Ir Uogų Vyniotinis

Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ...

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 18:20 Receptai – Patiekalai Gardus Plikytos Tešlos Pyragas

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau