Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Rugsėjo » 8

Raudonėlis ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlis – tai prieskoninis ir vaistinis augalas, žmonių naudojamas jau tūkstančius metų. Šis augalas priklauso mėtų šeimai. O jo pavadinimas kilęs iš graikų kalbos, reiškia kalnus ir džiaugsmą.

Raudonėlis ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlis paprastai užauga iki 50 cm aukščio ir užaugina 2-3 cm ilgio raudonus lapus.  Būtent lapai yra dažniausiai naudojami dėl teigiamų raudonėlio savybių. Tiesa, naudojant raudonėlį kaip prieskonį, reikėtų įsidėmėti, kad džiovinti lapai pasižymi kur kas stipresniu aromatu nei švieži.

Raudonėlis kulinarijoje naudojamas dėl savo malonaus kvapo, o jam šį kvapą suteikia šie augaliniai komponentai: timolis, limonenas, pinenas, kariofilenas, karvakrolis bei ocimenas.  Neskaitant šios savybės, raudonėlis pasižymi ir gydomosiomis savybėmis: antioksidantiniu ir antibakteriniu poveikiu.

Raudonėlių aliejus

Raudonėlių aliejus – tai tik vienas iš būdų kaip panaudoti šį augalą sveikatai ir maistui. Tačiau verta jį išskirti dėl to, kad jis gali veikti stipriau nei kai kurie cheminiai antibiotikai be jokio žalingo poveikio organizmui: su laiku įgyjamo atsparumo, gerųjų bakterijų (probiotikų) sunaikinimo, vitaminų pasisavinimo sumažėjimo ir panašiai.

Raudonėlių aliejus (arba raudonėlio eterinis aliejus) iš raudonėlių yra išgaunamas augalą distiliuojant. Šis raudonėlio vartojimo būdas yra naudojamas jau daugiau nei 2500 metų visame pasaulyje, o jo gydomosios savybės yra vertinamos dėl augalinių junginių: timolio ir karvakrolio. Su pastaruoju komponentu yra atlikta daugiau nei 800 tyrimų ir įrodyta, kad jis gali padėti kovojant su bakterijomis, grybeliais, parazitais, virusais, uždegimais, alergijomis, navikais, grybeliu candida, E. coli bakterija ir jų sukeltomis infekcijomis.

Raudonėlio nauda sveikatai

Raudonėlis kaip vaistinis augalas naudojamas pakankamai plačiai: kvėpavimo takų negalavimams, atsiradus virškinamojo trakto sutrikimams, šlapimo takų problemoms spręsti ar palengvinti menstruacijų skausmus. Be to, raudonėlis naudojamas ir lokaliai, siekiant išspręsti odos problemas, tokias kaip aknė, odos sausumas ar pleiskanojimas.

Visas šias galias augalui suteikia maistinių medžiagų gausa: maistinės skaidulos, antioksidantai, vitaminas E, vitaminas K, omega riebalų rūgštys, amino rūgštis – triptofanas ir mineralai: geležis, manganas bei kalcis.

Imuninės sistemos stiprinimas

Vieni iš svarbiausių raudonėlio komponentų yra antioksidantai – timolis ir rozmarino rūgštis. Šie komponentai yra siejami su stipriu poveikiu mažinant organizmo oksidacinį stresą. Ši savybė leidžia organizmui apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris su laiku gali sukelti daugelį lėtinių susirgimų, įskaitant ir vėžį. Pridėdami raudonėlį į savo racioną padėsite savo organizmui apsisaugoti nuo daugelio pavojingiausių ir nenuspėjamų  XXI a. ligų.

Antibakterinis poveikis

Timolis, kurį jau minėjome bei karvakrolis – komponentai, randami raudonėlio sudėtyje, pasižymi kita imuninei sistemai padedančiu savybe – gebėjimu kovoti su bakterijomis. Šie augaliniai komponentai ne tik gina organizmą nuo bakterijų, bet ir paspartina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir medžiagų apykaitą, kas leidžia organizmui greičiau pasveikti.

Širdies sveikata

Raudonėlis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos yra svarbios siekiant sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti uždegimo daromą žalą kraujagyslėms, kas leidžia apsisaugoti nuo aterosklerozės, insulto ir kitų širdies ir kraujotakos sistemos ligų.

Kaulų sveikata

Išsaugoti sveikus kaulus su amžiumi darosi vis sunkiau, todėl ypatingai svarbu gauti pakankamai kaulams svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, manganas ir vitaminas K. Gera naujiena, kad raudonėlis turi pakankamai visų šių maistinių medžiagų. Tai yra ypatingai geras maisto produktas žmonėms, norintiems išvengti osteoporozės vėlesniame amžiuje.

Organizmo valymas

Maistinių medžiagų gausa raudonėlyje padaro jį puikia priemone organizmo valymui. Tyrimai parodė, kad raudonėlis gali padėti kepenims atlikti savo darbą ir pagreitinti toksinų pašalinimo procesus. Labiausiai prie to prisideda tokios maistinės medžiagos kaip skaidulos, vitaminas K, kalcis, kalis ir manganas.

Pagalba virškinimui

Raudonėlis, net ir suvartojamas mažais kiekiais, gali reikšmingai pagerinti virškinimą.  Tai yra dėl sąlyginai didelės maistinių skaidulų koncentracijos. Pavyzdžiui, viename arbatiniame šaukštelyje šviežio raudonėlio (3 g) yra net 1 g maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų, siekiant išlaikyti sveiką virškinimo sistemą. Jos reguliuoja tuštinimąsi, padeda išvalyti toksinus iš žarnyno ir palaikydamos švarų žarnyną – palengvina maistinių medžiagų pasisavinimą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.09.2020 laikas 12:58 Receptai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

17.06.2019 laikas 19:31 Receptai Vaflių receptas

Labai senas, bet geras.. niekada nenusibodęs, skanių vaflių receptas.

Skaityti daugiau

02.08.2019 laikas 12:10 Receptai Vištienos ir moliūgo kotletai

Gaminame namuose. Vištienos ir moliūgo kotletai. Vištienos filė nuplauname, nusausiname ir pjaustome nedideliais gabaliukais. Moliūgo odelę nulupame, minkštimą taip pat pjaustome nedideliais gabaliukais. Svogūnus nulupame ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.11.2024 laikas 22:46 Lipofuscinas: senėjimo pigmentas ir kaip jį sulėtinti
Lipofuscinas – tai paslaptingas pigmentas, kuris kaupiasi mūsų organizme su amžiumi, tačiau jo poveikio sužinojimas gali padėti geriau suprasti senėjimo procesus. Nors lipofuscinas nėra žalingas, jo kaupimasis gali turėti įtakos odos senėjimui ir kit...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 19:13 Vitaminas D: svarba, šaltiniai ir trūkumo pasekmės
Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra esminė maistinė medžiaga, kuri daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai ir imuniteto funkcijai. Atėjus šaltajam metų laikotarpiui, kai saulėtų dienų sumažėja, svarbu žinoti, kaip užtikrinti pakankamą šio...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 14:40 Antarktidos paslaptis: Onikso upė teka priešingai visoms taisyklėms
Antarktidą daugeliui mūsų įsivaizduojame kaip negyvo, amžinai šalto krašto erdvę, tačiau šis žemynas slepia nuostabų gamtos fenomeną — Onikso upę. Ši unikali upė, kuri atsiranda vasarą, kai ledynai tirpsta, ne tik rodo, kaip gamta išgyvena ekstremali...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 13:42 Žemę pasiekė galinga galaktikų susidūrimo smūginė banga
Kosmosas nuolat stebina mus savo neįtikėtinomis dramomis ir paslaptimis. Neseniai astronomai atskleidė, kad galaktika NGC 7318b susidūrė su keturiomis kaimyninėmis galaktikomis Stefano kvintete, sukeldama galingą smūginę bangą. Šis fenomenas ne tik a...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 12:09 Vyriško ir moteriško nepasitikėjimo savimi skirtumai
Nepasitikėjimas savimi yra universali patirtis, tačiau kaip jis pasireiškia vyrams ir moterims, gali labai skirtis. Šiame straipsnyje nagrinėsime septynis esminius skirtumus tarp vyriško ir moteriško nepasitikėjimo savimi, siekdami geriau suprasti, k...

Skaityti daugiau