Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Rugsėjo » 8

Raudonėlis ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlis – tai prieskoninis ir vaistinis augalas, žmonių naudojamas jau tūkstančius metų. Šis augalas priklauso mėtų šeimai. O jo pavadinimas kilęs iš graikų kalbos, reiškia kalnus ir džiaugsmą.

Raudonėlis ir raudonėlio aliejaus nauda sveikatai

Raudonėlis paprastai užauga iki 50 cm aukščio ir užaugina 2-3 cm ilgio raudonus lapus.  Būtent lapai yra dažniausiai naudojami dėl teigiamų raudonėlio savybių. Tiesa, naudojant raudonėlį kaip prieskonį, reikėtų įsidėmėti, kad džiovinti lapai pasižymi kur kas stipresniu aromatu nei švieži.

Raudonėlis kulinarijoje naudojamas dėl savo malonaus kvapo, o jam šį kvapą suteikia šie augaliniai komponentai: timolis, limonenas, pinenas, kariofilenas, karvakrolis bei ocimenas.  Neskaitant šios savybės, raudonėlis pasižymi ir gydomosiomis savybėmis: antioksidantiniu ir antibakteriniu poveikiu.

Raudonėlių aliejus

Raudonėlių aliejus – tai tik vienas iš būdų kaip panaudoti šį augalą sveikatai ir maistui. Tačiau verta jį išskirti dėl to, kad jis gali veikti stipriau nei kai kurie cheminiai antibiotikai be jokio žalingo poveikio organizmui: su laiku įgyjamo atsparumo, gerųjų bakterijų (probiotikų) sunaikinimo, vitaminų pasisavinimo sumažėjimo ir panašiai.

Raudonėlių aliejus (arba raudonėlio eterinis aliejus) iš raudonėlių yra išgaunamas augalą distiliuojant. Šis raudonėlio vartojimo būdas yra naudojamas jau daugiau nei 2500 metų visame pasaulyje, o jo gydomosios savybės yra vertinamos dėl augalinių junginių: timolio ir karvakrolio. Su pastaruoju komponentu yra atlikta daugiau nei 800 tyrimų ir įrodyta, kad jis gali padėti kovojant su bakterijomis, grybeliais, parazitais, virusais, uždegimais, alergijomis, navikais, grybeliu candida, E. coli bakterija ir jų sukeltomis infekcijomis.

Raudonėlio nauda sveikatai

Raudonėlis kaip vaistinis augalas naudojamas pakankamai plačiai: kvėpavimo takų negalavimams, atsiradus virškinamojo trakto sutrikimams, šlapimo takų problemoms spręsti ar palengvinti menstruacijų skausmus. Be to, raudonėlis naudojamas ir lokaliai, siekiant išspręsti odos problemas, tokias kaip aknė, odos sausumas ar pleiskanojimas.

Visas šias galias augalui suteikia maistinių medžiagų gausa: maistinės skaidulos, antioksidantai, vitaminas E, vitaminas K, omega riebalų rūgštys, amino rūgštis – triptofanas ir mineralai: geležis, manganas bei kalcis.

Imuninės sistemos stiprinimas

Vieni iš svarbiausių raudonėlio komponentų yra antioksidantai – timolis ir rozmarino rūgštis. Šie komponentai yra siejami su stipriu poveikiu mažinant organizmo oksidacinį stresą. Ši savybė leidžia organizmui apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris su laiku gali sukelti daugelį lėtinių susirgimų, įskaitant ir vėžį. Pridėdami raudonėlį į savo racioną padėsite savo organizmui apsisaugoti nuo daugelio pavojingiausių ir nenuspėjamų  XXI a. ligų.

Antibakterinis poveikis

Timolis, kurį jau minėjome bei karvakrolis – komponentai, randami raudonėlio sudėtyje, pasižymi kita imuninei sistemai padedančiu savybe – gebėjimu kovoti su bakterijomis. Šie augaliniai komponentai ne tik gina organizmą nuo bakterijų, bet ir paspartina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir medžiagų apykaitą, kas leidžia organizmui greičiau pasveikti.

Širdies sveikata

Raudonėlis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos yra svarbios siekiant sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti uždegimo daromą žalą kraujagyslėms, kas leidžia apsisaugoti nuo aterosklerozės, insulto ir kitų širdies ir kraujotakos sistemos ligų.

Kaulų sveikata

Išsaugoti sveikus kaulus su amžiumi darosi vis sunkiau, todėl ypatingai svarbu gauti pakankamai kaulams svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, manganas ir vitaminas K. Gera naujiena, kad raudonėlis turi pakankamai visų šių maistinių medžiagų. Tai yra ypatingai geras maisto produktas žmonėms, norintiems išvengti osteoporozės vėlesniame amžiuje.

Organizmo valymas

Maistinių medžiagų gausa raudonėlyje padaro jį puikia priemone organizmo valymui. Tyrimai parodė, kad raudonėlis gali padėti kepenims atlikti savo darbą ir pagreitinti toksinų pašalinimo procesus. Labiausiai prie to prisideda tokios maistinės medžiagos kaip skaidulos, vitaminas K, kalcis, kalis ir manganas.

Pagalba virškinimui

Raudonėlis, net ir suvartojamas mažais kiekiais, gali reikšmingai pagerinti virškinimą.  Tai yra dėl sąlyginai didelės maistinių skaidulų koncentracijos. Pavyzdžiui, viename arbatiniame šaukštelyje šviežio raudonėlio (3 g) yra net 1 g maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų, siekiant išlaikyti sveiką virškinimo sistemą. Jos reguliuoja tuštinimąsi, padeda išvalyti toksinus iš žarnyno ir palaikydamos švarų žarnyną – palengvina maistinių medžiagų pasisavinimą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-12-06 laikas 18:26 Receptai Menkė Su Lęšių Ir Ryžių Plovu

Ryžius, lęšius suberti į verdantį vandenį, pasūdyti ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada nukelti nuo ugnies ir palikti brinkti apie 10 min. Svogūnus susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 7 min. Menkę supjaus...

Skaityti daugiau

2020-09-06 laikas 12:22 Receptai Nuostabaus skonio šokoladinis pyragas, kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Greitas ir skanus šokoladinis pyragas nustebins ne tik jūsų šeimos narius, bet taip pat ir netikėtai užsukusius svečius. Šis pyragas tiesiog tirpsta burnoje!

Skaityti daugiau

2019-12-10 laikas 10:42 Receptai Įdaryti Kiaušiniai: Chorizo Ir Sūrio Įdaras
Kiaušinius dedame į šaltą vandenį ir kai užvirs verdame ant silpnos ugnies 10 minučių. Virtus kiaušinius paliekame atvėsti šaltame vandenyje. Nulupame chorizo dešros odelę, supjaustome ją smulkiau ir truputį pakepiname keptuvėje ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 17:00 Pfizer tyliai įtraukia GMO fermentą į 90 % amerikietiško sūrio – ir jo nėra nurodyta etiketėje
Dauguma žmonių net neįtaria, kad valgo genetiškai modifikuotą fermentą, kurį iš pradžių sukūrė „Pfizer“ – tačiau jis tyliai naudojamas daugiau nei 90 % amerikietiškų sūrio produktų, o dėl FDA spragos jo niekada nepamatysite ant pakuotės....

Skaityti daugiau