- 24.02.2018
- 5.0 Reitingas
- 4514 Peržiūros
- Komentarai
Šildanti kvapi čiobrelių arbata dažniausiai prisimenama peršalus. Nors žiemos šalčiai jau praeityje, permainingi vasaros orai taip pat neretai grasina nemaloniu gerklės skausmu. Be to, smulkiažiedžiams čiobreliams pražydus pats metas ruošti atsargas šaltymečiui.
Truputis istorijos
Manoma, kad čiobreliai kilo iš Azijos ir Pietų Europos. Iš saulėto Viduržemio jūros regiono jie atkeliavo ir į Lietuvą. Šiandien mūsų šalyje aptinkama trijų rūšių čiobrelių: paprastųjų, vaistinių ir keturbriaunių.
Labai seniai žmonės pastebėjo nepaprastas čiobrelių gydomąsias ir aromatines savybes. Egiptiečiai maloniai kvepiančias žoleles naudojo mirusiųjų kūnams balzamuoti. Jie tikėjo, kad čiobreliai sulėtins irimo procesus. Graikai taip pat neatsispirdavo išskirtiniam aromatui. Jie čiobrelius smilkydavo šventyklose. Antikinėje literatūroje šios žolelės laikomos drąsos ir žavesio simboliu. Romėnai čiobrelius mielai vartodavo maistui – gardindavo sūrius, alkoholinius gėrimus, ypač vyną.
Viduramžiais čiobreliai buvo siejami su ryžtingumu. Damos, išlydėdamos savo riterius į kovą, dovanodavo skareles, išsiuvinėtas čiobrelių šakelėmis ir bitėmis. Nuo XVI a., kai buvo atrastos antiseptinės čiobrelių savybės, jų aliejus pradėtas naudoti įvairiems odos pažeidimams gydyti, burnai skalauti.
100 g čiobrelių yra:
vitamino B6 – 0,5 mg,
vitamino C – 50 mg,
vitamino A – 3801 µm,
geležies – 124 mg,
kalcio – 190 mg,
fosforo – 201 mg
cinko – 6,2 mg.
Kada rinkti ir kaip laikyti
Paprastieji čiobreliai auga saulėtose, smėlingose dirvose, dažniausiai pušynuose. Vaistiniai čiobreliai sėjami vaistažolių ūkiuose, sodybose, o keturbriauniai yra gėlių darželio puošmena. Visų trijų rūšių žolelės pasižymi tokiomis pat gydomosiomis savybėmis.
Čiobreliai pražysta vasarą ir net tris mėnesius džiugina sodria violetine spalva. Šis metas tinkamiausias ruošti atsargas žiemai. Nuskintas žolelių šakeles reikia džiovinti sausoje, gerai vėdinamoje ir šiltoje vietoje – optimalu, jeigu temperatūra neviršija 40 °C. Kai čiobreliai sudžiūsta, nuo kotelių lengva nuimti lapelius ir žiedus. Kotelius galima išmesti, nes jie nėra vertingi. Džiovintas žoleles reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje ir, svarbiausia, sausoje vietoje.
Be abejo, gardžia arbata mėgautis galima ir nesudžiovinus čiobrelių. Nuskintas žoleles reikėtų suvynioti į sudrėkintą popierinį rankšluostį ir laikyti šaldytuve. Žinoma, švieži čiobreliai iki žiemos neišsilaikys, tačiau vasaros vakarais pasimėgauti nuostabiai aromatinga arbata tikrai pavyks.
Vaistažolių nauda sveikatai
Net 54 % čiobrelių eterinio aliejaus sudaro timolis. Tai biocidas, t. y. medžiaga, naikinanti kenksmingus mikroorganizmus. Atlikę įvairius tyrimus mokslininkai nustatė, kad timolis sėkmingai mažina bakterijų atsparumą ir todėl pagreitina gijimą. Dėl šios priežasties čiobreliai naudojami ne tik liaudies, bet ir tradicinėje medicinoje.
Aknei gydyti
Mirų, medetkų ir čiobrelių antpilas itin sėkmingai kovoja su bakterijų sukeliama akne. Vieno Didžiosios Britanijos universiteto mokslininkai įrodė, kad čiobreliai kur kas stipriau veikia spuogus ir gydo odą nei daugelis specialių kremų nuo aknės.
Kraujo spaudimui mažinti
Įrodyta, kad timolis veiksmingai mažina aukštą kraujospūdį, todėl padeda išvengti gyvybei grėsmę keliančių širdies ligų.
Per maistą plintančioms infekcijoms šalinti Kartu su maisto produktais į žmogaus organizmą patenka pavojingų bakterijų, galinčių sukelti įvairias ligas. Čiobreliuose esančios medžiagos veikia kaip konservantas ir neleidžia virusams daugintis bei sukelti negalavimus. Be to, šios vaistažolės veikia ir kai kurias bakterijas, atsparias antibiotikams.
Vėžiui gydyti
Atliekama įvairių tyrimų, kuriais siekiama patvirtinti, kad timolis gali veiksmingai kovoti su vėžio ląstelėmis. Jeigu šis faktas būtų patvirtintas, mokslininkai galėtų sukurti vaistus, skirtus klastingai ligai gydyti.
Grybelinei infekcijai naikinti
Grybelis Candida albicans yra dažna burnos ir makšties infekcijų priežastis. Pienlige vadinamas negalavimas išsiskiria tuo, kad gali kartotis. Tam kelią užkirsti gali čiobreliai, kurių veikliosios medžiagos naikina šias bakterijas.
Kepimo aliejui stabilizuoti
Perdirbant ir laikant maistą lipidai oksiduojasi, todėl mažėja produktų kokybė ir maistinės vertė. Pasirodo, čiobrelių ekstraktas gali pailginti kepimo aliejaus, pavyzdžiui, saulėgrąžų, galiojimo laiką, nes veikia kaip stiprus antioksidantas.
Bendrai odos būklei gerinti
Preparatai su čiobreliais gali būti puiki alternatyva cheminiams vaistams ir kremams gydant dermatologines ligas. Vaistažolės gydo grybelio, egzemos ir kitokių ligų pažeistą odą, slopina niežulį ir dirglumą.
Kvėpavimo takų ligoms gydyti
Bene labiausiai žinomas čiobrelių poveikis gydant kvėpavimo takų ligas. Žolelės palengvina atsikosėjimą, valo gleivinę, gydo ūminį ir lėtinį bronchitą, astmą, anginą, uždegimus, lengvina peršalimo požymius.
Virškinamojo trakto negalavimams mažinti
Čiobrelių arbata padeda sutrikus virškinimui, malšina skrandžio skausmą, slopina vidurių pūtimą ir viduriavimą.
Burnos gleivinei skalauti
Žolelės veiksmingai gydo burnos ertmės negalavimus – naikina blogą kvapą, malšina dantų skausmą, dantenų kraujavimą, skatina žaizdelių gijimą ir pan.
Įspėjimas!
Nepatariama čiobrelių vartoti ilgą laiką ar itin daug. Eterinis aliejus gali pakenti širdžiai, inkstams ir kepenims. Galimas šalutinis poveikis – pykinimas ir gleivinės sudirgimas. Būtina atsiminti, kad čiobrelių reikėtų vengti nėščiosioms ir mažiems vaikams.
Nuo peršalimo
Šaukštelis čiobrelių
Šaukštelis aviečių lapų arba stiebų
300 ml vandens
Medaus
Citrinos
Čiobrelius sumaišyti su avietėmis ir užplikyti virintu vandeniu. Uždengti, palikti 10 min. Arbatą nukošti per sietelį, pagardinti medumi ir citrinos griežinėliu.
Virškinimui gerinti
2 šaukštai čiobrelių
250 ml vandens
Vandenį užvirinti, šiek tiek palaukti ir užplikyti čiobrelius. Įstatyti į verdantį vandenį ir uždengus kaitinti apie 15 min. Pravėsinti. Gerti po šaukštą 2–3 kartus per dieną.
Įdomu
- Pasaulyje yra per 100 skirtingų čiobrelių rūšių.
- Senovės graikai čiobrelių nuoviru aromatizuodavo vonios vandenį.
- Romėnai čiobreliais gydydavo depresiją.
- „Kvepėti čiobreliais“ – nuo senų išlikęs posakis, apibūdinantis asmens rafinuotumą, eleganciją ir puikų stilių.
- Viduramžiais čiobrelių būdavo dedama į pagalves. Tikėta, kad tai saugo nuo košmarų.
- XVII a. buvo sukurtas receptas, kuris turėjo padėti pamatyti laumes. Viena iš sudedamųjų dalių buvo čiobreliai.
- Čiobrelių būdavo dedama į karstus, kad mirusieji sėkmingai pereitų į kitą pasaulį.
- Timolis – eterinis čiobrelių aliejus, išskirtas 1725 m. Vokietijos vaistininkų.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau