- 13.06.2018
- 0.0 Reitingas
- 1357 Peržiūros
- Komentarai
Per vieną naują tyrimą prieita prie išvados, kad, įdiegus j kasdienį maisto racioną šokoladą, alyvuogių aliejų ir kavą, galima gyventi ilgiau ir būti sveikesniems.
Ypač naudinga sveikatai esą juodojo šokolado ir alyvuogių aliejaus derinys. Savo ruožtu kavos gėrimas, ko gero, gali būti susijęs su ilgesniu gyvenimu - asmenims, kurie per dieną išgeria bent 4 puodelius kavos, būna 64 proc. mažesnė rizika mirti pirmiau laiko.
Tyrėjai padarė išvadą, kad šokoladas kartu su alyvuogių aliejumi veikia širdies būklę netgi palankiau už specialiai šiuo tikslu sukurtą Italijos obuolių veislę 'Panaia' (ji buvo sukurta kardiovaskulinių ligų rizikai mažinti).
Tyrimą atliko Italijos Pizos universiteto (Universita di Pisa) mokslininkai. Paprastame eksperimente dalyvavo 26 savanoriai, kurie turėjo bent 3 iš 4 širdies ligų rizikos veiksnių: padidėjęs kraujospūdis, rūkymas, šeimoje kas nors iš ankstesnių generacijų atstovų sirgo širdies ligomis, padidėjusi cholesterolio koncentracija.
Tyrimo dalyviai 4 savaites kasdien valgydavo po 40 g juodojo šokolado. Dvi savaites šokoladas buvo papildomas ir aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, o kitas dvi savaites - 'Panaia' veislės obuoliais. Prieš eksperimentą, jo metu ir po jo buvo tikrinami dalyvių metabolizmo procesai, matuojami kraujospūdis ir cholesterolio koncentracija kraujyje.
Alyvuogių aliejumi papildyto šokolado valgymas iš esmės padidino endotelinių ląstelių pirmtakų koncentraciją, kurios padeda atkurti kraujagyslių pažeidimus ir sumažina metabolizmo pokyčius, kurie siejami su širdies ligomis.
Be to, rezultatas buvo geresnis nei tas, kurį buvo galima pasiekti valgant šokoladą su obuoliais.
Per kitą tyrimą, stebėdami beveik 20 tūkst. vidutinio amžiaus asmenų sveikatą ir gyvenimo būdą, tyrėjai priėjo prie išvados, kad ilgą amžių būtų galima sieti su kavos gėrimu. Mokslininkai sekė tyrimo dalyvių įpročius 10 metų.
Per šį laiką 337 asmenys mirė, bet daug mažesnis mirtingumo rodiklis buvo tarp tų žmonių, kurie per dieną išgerdavo bent 4 puodelius kavos. Šiems dalyviams buvo vidutiniškai 64 proc. mažesnė pirmalaikės mirties rizika, palyginti su tais, kurie kavos gerdavo retai ar niekada. Tų asmenų, kurie papildomai prie 4 puodelių išgerdavo dar 2 puodelius kavos, rizika sumažėjo dar 22 proc.
Tyrėjai iš Navaros klinikos (Hospital de Navarra) Pamplonoje, Ispanijoje, analizavo ir kitus veiksnius, veikiančius ilgaamžiškumą, pvz., Viduržemio jūros dietą ar kitas mitybos programas, dalyvių amžių ir lytį. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad teigiamas kavos efektas, ko gero, didėja su amžiumi.
Europos kardiologų draugijos kongreso protokolai, 2017 m. rugpjūčio 26-30 d., Barselona, Ispanija.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau