Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 1

Ar linų sėmenys gali padėti išvengti krūties vėžio?

Jau esu rašęs apie lignanų poveikį mažinant krūties vėžio riziką ir stiprinant sveikatą, kai sveikstama po krūties vėžio; rėmiausi tyrimais, kurie rodo, jog moterys, sirgusios krūties vėžiu ir valgiusios daugiau lignanų, išgyveno ilgiau. Tačiau lignanų randama daugybėje augalų (sėklose, nesmulkintuose grūduose, daržovėse, vaisiuose, uogose), tad kaip žinoti, kad lignanai nėra tik suvartojamo neapdoroto augalinio maisto kiekio rodiklis? Pavyzdžiui, žmonės, valgantys daug daržovių (vegetarai), suvartoja aštuonis kartus daugiau lignanų nei visavalgiai, rašo sveikata.org.

Gydytojas Michael Greger

Lignanai ne tik stabdo žmogaus krūties vėžio ląstelių augimą, bet ir užkerta kelią vėžio ląstelių migracijai. Tačiau tik 2005 metais tai buvo iki galo ištirta pasitelkus pacientus. Toronto Universiteto tyrėjai atliko dvigubai aklą, placebu kontroliuojamą klinikinį tyrimą, kuriame buvo tiriamas linų sėmenų – augalo, turinčio didžiausią lignanų koncentraciją, – poveikis krūties vėžiu sergantiems pacientams. Tyrėjai nustatė, kad linų sėmenys turi potencialą sumažinti žmogaus krūties vėžio naviko augimą vos per kelias savaites. Todėl aš ir pradėjau rekomenduoti maltus linų sėmenis savo pacientams, sergantiems krūties vėžiu.

O ar gali lignanai padėti išvengti krūties vėžio? Suvartojamas didelis lignanų kiekis taip pat siejamas su sumažėjusia rizika susirgti krūties vėžiu, tačiau, vėlgi, suvartojamas lignanų kiekis gali paprasčiausiai reikšti suvartojamą didelį augalinio maisto kiekį. Todėl Kanzaso Universiteto tyrėjai vienus metus kasdien duodavo po vieną arbatinį šaukštelį maltų linų sėmenų moterims, patenkančioms į didelės rizikos susirgti krūties vėžiu grupę, ir nustatė, kad tai sumažino ikivėžinių pakitimų procentą.

O kaip dėl linų sėmenų ir paties krūties vėžio? Atmetus tiriamuosius, iki šiol buvo pernelyg mažai moterų, reguliariai valgančių linų sėmenis. Tyrimas „Vėžio priežastys ir kontrolė“, apimantis 6000 tiriamųjų, parodė, kad linų sėmenų (ir linų sėmenų duonos) vartojimas siejamas su 20–30 procentų sumažėjusia krūties vėžio tikimybe. Tyrėjai pastebėjo, kad, kadangi linų sėmenyse yra itin gausu lignanų, užtenka kasdien suvalgyti labai nedidelį linų sėmenų kiekį, kad organizmas gautų reikiamą lignanų kiekį, kuris siejamas su sumažėjusia krūties vėžio rizika: „Paaiškėjo, kad dauguma moterų nevartoja linų sėmenų ir kad suvartojamas nedidelis jų kiekis yra siejamas su sumažėjusia krūties vėžio rizika, tad verta apsvarstyti didesnį linų sėmenų suvartojimą“.

Naujausia apžvalga apibendrina sąsajas tarp linų sėmenų ir sumažėjusios krūties vėžio rizikos, geresnės psichinės sveikatos bei mažesnio mirtingumo tarp sergančiųjų krūties vėžiu. Vienintelis kitas tyrimas, skirtas nustatyti linų sėmenų vartojimo ir smegenų sveikatos sąsajas, apie kurį žinau, ištyrė 100-o dažniausiai vartojamų vaistų ir maisto papildų poveikį suaugusiųjų protiniams gebėjimams. Jo metu nustatyta, kad linų sėmenys yra vienas iš nedaugelio produktų, turinčių teigiamą poveikį smegenų veiklai.

Kaip dar linų sėmenys gali padėti išvengti krūties vėžio bei jį gydyti? Yra tokia uždegiminė molekulė, vadinama interleukin-1, kuri padeda navikams maitintis, augti ir plisti. Todėl mūsų organizmas gamina interleukin-1 receptoriaus antagonistą, susirišantį su IL-1 ir jį blokuojantį. Šio inhibitoriaus aktyvumą galima padidinti vartojant vaistus (tamoksifeną) arba valgant linų sėmenis. Prieš prasidedant menopauzei, moterys gali nuslopinti IL-1 uždegimą sukeliantį poveikį pridėdamos prie savo valgiaraščio keletą šaukštų maltų linų sėmenų. Vartojant linų sėmenis vieną mėnesį, priešuždegiminių inhibitorių lygį galima pakelti iki 50 procentų, o tai yra daugiau, nei gali tamoksifenas.

Taip, pašalinus kiaušides galima sumažinti krūties vėžio riziką iki 60 procentų, tačiau to kaina – sunkūs šalutiniai poveikiai. Vaistas tamoksifenas 40 procentų sumažina krūties vėžio atvejų skaičių, tačiau gali turėti sunkių šalutinių poveikių, tokių kaip gimdos vėžys ir krešuliai kraujyje. Todėl būtina toliau vystyti mažiau kenksmingas (netgi stiprinančias sveikatą!) strategijas išvengti vėžio, tokias kaip mitybos koregavimas. Linų sėmenyse esantys lignano fitoestrogenai gali būti puiki pradžia, žinant tyrimų duomenis, rodančius sumažėjusią vėžio riziką ir didesnį išgyvenusių pacientų skaičių.

Lignanai nėra stebuklinga piliulė, apsaugosianti nuo vėžio, tačiau, užbarstę šiek tiek linų sėmenų ant kepsnio ar sumuštinio, padarysime savo mitybą ir gyvenimo būdą sveikesnius, ir tai gali padėti sumažinti krūties vėžio sergamumą bendroje populiacijoje.

Vertė Irma Šlekytė
Gydytojas Michael Greger

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.06.2019 laikas 09:33 Receptai – Patiekalai Keptuvėje kepti kiaulienos šonkauliukai
Labai paprastas kiaulienos šonkauliukų receptas. Kiaulienos šonkauliukai labai skanūs patiekti su virtomis bulvėmis ir mėgstamomis daržovių salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

04.08.2019 laikas 17:42 Receptai – Patiekalai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

22.09.2019 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Bulvių duona
Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Mieles ištrinkite su cukrumi. Į šią masę įdėkite 2 arbatinius šaukštelius miltų, išmaišykite ir atidėkite. Nulupkite lupenas ir sutrinkite bulves ir t.t. Skanaus!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau