Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 8

Bičių pikis – natūralus antibiotikas ir farmacininkų konkurentas

Dar senovėje žmonės žinojo, kad bičių pikis (žinomas kaip propolis) gydo žaizdas, malšina skausmą, mažina tinimą, šalina blogą kvapą. Pirmieji bičių pikį kaip gydymo priemonę pradėjo vartoti patys bitininkai, pastebėję, kad avilyje arba drevėje, kur gyvena bičių šeima, labai švaru.

Bičių pikis – natūralus antibiotikas ir farmacininkų konkurentas

Darbštuolių gamtos „farmacininkių“ – bičių – sumanumas ir gyvenimo būdas daug kuo žavi.

Bičių pikis – tai geltona, tamsiai ruda arba raudonai ruda bičių darbininkių surinkta medžiaga, skirta apsaugoti avilį nuo infekcijų. Žinoma, kad pikis pasižymi didžiule gydomąja galia, tačiau dar netgi ne viskas, ką jis gali, šiandien atskleista.

Darbštuolių gamtos „farmacininkių“ – bičių – sumanumas ir gyvenimo būdas daug kuo žavi. Sektinos jų savybės – ypatingas tvarkingumas, sterilumas. Tuo pasižymi ir avilys – bičių „miestas“. Būtent su juo susijusi propolio pavadinimo kilmė – tai senovės graikų kalbos žodis, reiškiantis „stovintis miesto priešakyje“.

Bitininkai puikiai žino, kad prie jo angos bitutės visada pakloja savotišką kilimėlį, skirtą dezinfekcijai, – švarinama kiekviena į avilį atskrendanti darbininkė. Pikiu tepamos jų namų sienelės, plyšiai, o korio akelės – tarsi išdezinfekuota „palata“, į kurią motinėlė deda kiaušinėlius. Unikalios dezinfekcinės pikio savybės, leidžiančios apsaugoti nuo bakterijų, pelėsių ir virusų visą tūkstančio bičių fabriką, buvo pastebėtos labai seniai ir suprasta, kad jos svarbios ir bitėms, ir žmonėms. Štai, pavyzdžiui, senovės Egipte pikis su medumi naudotas mirusiems balzamuoti, o pikio sakai – smuikų bei brangių baldų lakui gaminti.

Farmacininkų konkurentės

Tik gerokai vėlesniais laikais biologai nustatė pikio sudėtį. Tai iš daugelio komponentų susidedantis biologiškai aktyvus cheminis junginys, kuriame yra bemaž pustrečio šimto įvairių komponentų: flavonoidų, fenolių, steroidų, amino rūgščių, vitaminų ir kt. Tai, pasak mokslininkų, nuostabus kūrinys, kurio negali sukurti nė viena farmacijos kompanija. Sakingas, malonaus kvapo ir kartoko, aštraus skonio biologiškai aktyvus produktas vertingas gydomąsias savybes išsaugo ilgiau nei 10 metų. Kuo pikis senesnis, tuo jo spalva būna tamsesnė.

Bene svarbiausia žmonių vertinama šio bičių produkto savybė – gebėjimas užkirsti kelią daugintis bakterijoms, grybeliams, pirmuonims ir kt. Visa tai labai svarbu ne tik norint išsaugoti sveikatą, bet ir užtikrinti žmogaus ilgaamžiškumą. Pikis veiksmingesnis ir plačiau pritaikomas, kai vartojamas ne vienas, o drauge su bičių pieneliu, bičių duonele ir medumi.

Perdirbtomis dervomis, tarsi kokiais klijais, bitės pirmiausia užlipina savo buveinės plyšelius. Taip jos apsisaugo nuo ligų, o kartu dar ir aviliui suteikia ypatingo kvapo. Pikiu bitės pritvirtina korių kraštelius ir padengia naujų korių akelių paviršių. Pasirodo, viena bičių šeima per dieną į avilį atneša 1 g pikio, o per metus gali surinkti iki 200 g šio svarbaus ir tiek joms pačioms, tiek ir žmonėms reikalingo produkto. O tuose bitynuose, kurie užsiima bičių pikio gavyba, galima surinkti dar daugiau.

propolis

Perdirbtomis dervomis, tarsi kokiais klijais, bitės pirmiausia užlipina savo buveinės plyšelius. Taip jos apsisaugo nuo ligų, o kartu dar ir aviliui suteikia ypatingo kvapo.

Natūralus antibiotikas ir senėjimo priešas

Pikio poveikio spektras gana platus: naikina mikrobus, virusus, grybelius, slopina uždegimą, pasižymi antioksidacinėmis ir biostimuliuojamosiomis savybėmis. Žinoma, pikis, kaip ir kiti bičių produktai, vartojamas ne tik susirgus, bet ir profilaktiškai, sveikatai stiprinti. Be to, pikis – senėjimo priešas.

Šiuolaikinėje medicinoje paprastai vartojami 10, 20, 30 proc. spiritiniai ir 20 proc. aliejaus pikio tirpalai. Taikant bičių pikio preparatus kompleksiškai su kitomis terapijos priemonėmis, pasiekiama gerų rezultatų – įvairių ligų gydymo kursas sutrumpėja perpus, greičiau pasveikstama. Geriant pikio preparatų, nesunaikinama skrandžio ir žarnyno mikroflora. Šiais preparatais sėkmingai gydomi nušalimai, nudegimai, spindulių pažeisti audiniai, virusinės infekcijos, širdies ir kraujagyslių, prostatos ligos, trofinės žaizdos.

Į kovą su tuberkulioze ir kitomis ligomis

Prie bičių pikio savybių tyrimo daug prisidėjo ir mūsų šalies mokslininkai, jų patirtis šioje srityje vertinama visoje Europoje. Lietuvoje atliekant unikalius pikio tyrimus, kartu su Kauno medicinos universiteto mokslininkais darbavosi vienas žymiausių šalies bitininkų – Aleksandro Stulginskio universiteto docentas mokslų daktaras Algirdas Amšiejus. Tyrinėta skirtingose Lietuvos vietovėse ir nustatyta, kad bičių pikį sudaro daugiau kaip 130 skirtingų sudedamųjų dalių.

„Bičių pikis aktyvina žmogaus imuninę bei hormoninę sistemas. Be to, ši natūrali medžiaga beveik dvigubai suaktyvina ląstelių medžiagų apykaitą bei jų dauginimąsi – tai lemia žaizdų gijimą ir įvairių uždegimų slopinimą, – aiškina A. Amšiejus. – Todėl šis natūralus antibiotikas gali būti naudojamas visoms odos bei gleivinių ligoms gydyti, jis puikiai veikia ir šlapimo takus, lytinius organus, sąnarius, gerina kraujotaką ir mažina riebalų koncentraciją kraujyje, netgi gali slopinti alergines reakcijas.“ Bitininkas ir mokslininkas džiaugiasi, kad Lietuvoje bičių pikis yra ypač švarus, palyginti su kitų šalių. Jis patvirtina, kad tai vienas stipriausių antibiotikų, gerai gydantis net pastaruoju metu vėl nerimą keliančią tuberkuliozę. „Tuberkuliozės bakterijos yra atsparios penkioms antibiotikų savybėms, o pikis yra vienintelis preparatas, galintis išgydyti tuberkuliozę, veikdamas su kitais medikamentais“, – sako mokslininkas.

Bičių pikis

Bičių pikis – tai geltona, tamsiai ruda arba raudonai ruda bičių darbininkių surinkta medžiaga, skirta apsaugoti avilį nuo infekcijų.

Pikio spiritinės ištraukos ruošimas

Pikio, kaip ir kitų bičių produktų preparatų, galima nusipirkti vaistinėse, tačiau bitininkai rekomenduoja pasigaminti ir patiems. Ištraukai ruošti reikia pasirinkti santykinai minkštą pikį ir susmulkinti jį į 2–4 mm dydžio daleles, galima ir palaikyti šaldytuve, kad sustandėtų, o paskui sutarkuoti ir persijoti.

Pikio gabaliukai suberiami į tamsaus stiklo indą, užpilami spiritu (tinkamiausias yra 70–82 proc.). Indas sandariai užkemšamas kamščiu ir paliekamas tamsioje vietoje maždaug savaitę. Užpilą po dviejų dienų reikia kasdien kelis kartus suplakti, kad veiklioji medžiaga geriau ištirptų. Tirpalas palaikomas šaldytuve ir perfiltruojamas. Pasak A. Amšiejaus, 30 proc. tirpalą gausime 100 ml spirito užpylę 30 g pikio, 20 proc. – 20 g pikio ir pan.

Pikio ištraukos preparatą galima vartoti kaip vidinį ir išorinį vaistą, taip pat kaip aerozolį. Išoriškai pikio ištrauka naudojama skalavimo skysčio pavidalu burnos ertmės gleivinei, dantenoms, dantims, lėtiniam tonzilitui gydyti. Aliejinio ekstrakto mišinio lašinama į ausį esant viduriniosios ausies uždegimui. Toks mišinys padeda ir neprigirdint senatvėje ar kenčiant nuo kitų negalių.

Kaip geriamasis vaistas pikio ekstraktas padeda sergant daugeliu ligų: gripu ir kitomis peršalimo ligomis, ūminiu ar lėtiniu bronchitu, plaučių uždegimu, tuberkulioze, hipertenzija, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, ūminiu ar lėtiniu kolitu ir kitomis ligomis. Paprastai tokio gydymo kursas gali trukti 5–30 dienų – tai priklauso nuo ligos pobūdžio ir įsisenėjimo. Norint išvengti šalutinio poveikio, šiuo preparatu piktnaudžiauti negalima, o dėl dozių vertėtų pasitarti su specialistu.

Bičių pikis aktyvina žmogaus imuninę bei hormoninę sistemas.

Bičių pikis aktyvina žmogaus imuninę bei hormoninę sistemas.

Bitininkas dr. A. Amšiejus pataria

* Tuberkuliozei gydyti reikėtų 7 lašus bičių pikio ištraukos užlašinti ant 5 g juodos duonos gabaliuko. Šią dozę dera vartoti tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Toks gydymas turėtų trukti pusę metų. Panašiai galima išgydyti ir skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą (vartojant su distiliuotu vandeniu 10 lašų prieš valgį).

* Peršalus, smarkiai sloguojant, sergant bronchitu, astma, per dieną profilaktiškai patariama suvartoti 2 g pikio.

* Lūpų ir burnos pūslelinei, dantenų paburkimui bei gerklės perštėjimui gydyti patartina gerti pikio tinktūrą, atskiestą vandeniu (kelis lašus spiritinės pikio tinktūros reikia įlašinti į 15 ml šilto vandens).

* Pikio tinktūra labai tinka spuogams, negyjančioms žaizdoms, egzemai ir uždegiminei odos ligai psoriazei gydyti.

* Pikio kompresai iš medvilninio ar lininio audinio naudojami reumatui, sąnarių uždegimams ir pažeidimams gydyti. Kompresas pašildomas ir užvyniojamas ant skaudančio sąnario.

* Norint pašalinti nuospaudas, tereikia pikio gabalėlį pašildyti, uždėti ant pleistro ir užklijuoti ant nuospaudos.

Bičių pikis – natūralus antibiotikas ir farmacininkų konkurentas

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.08.2019 laikas 18:31 Receptai – Patiekalai Trupininis pyragas su varške
Trupininis pyragas su varške receptas. Paruoštą pyragą kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškeptą pyragą beveik visiškai atvėsinkite ir tik tuomet pjaustykite, kadangi karštas pyragas yra birus, gabaliukai nela...

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:02 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo gastrito

Gastritas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo gastrito, gastritas, gastrito gydymas, gastrito receptai, vaistažolės gastritui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažo...

Skaityti daugiau

06.11.2019 laikas 16:01 Receptai – Patiekalai Bulviniai Blynai Su Grybų Ir Kumpio Padažu

Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame smulkia tarka. Nupilame susidariusį skystį (jeigu bulvės šviežios). Į bulvių tarkius įmušame kiaušinį, įtarkuojame svogūną, beriame miltus, druską, pipirus ir viską gerai išm...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau