Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2017 » Liepos » 8

Pisanio vilos labirintas

Šis labirintas laikomas pasaulyje vienu sudėtingiausių. Jo lankytojai gali klaidžioti ištisas valandas, kol, praradę viltį rasti išėjimą, ima kviesti pagalbą. Legendoje pasakojama, kad šiame labirinte pasiklydo netgi pats Napoleonas Bonapartas, kuris su vienu savo generolu susilažino, kad per valandą išspręs galvosūkį. Šio labirinto centre lankytojo laukia unikalus XVIII amžiaus bokštelis, nuo kurio stogo į aplinkui esančią erdvę žvalgosi didinga gorgonė Medūza.

Pisanio vilos labirintas

Vėlyvaisiais viduramžiais suklestėjo landšafto formavimo menas, buvo sodinami sodai, kurie sudarė labirintus. Tačiau Pisanio labirinto istorija kiek kitokia... Legenda byloja, kad kažkada šiame dvare gyveno turtingas dožas su savo žmona. Jie puikiai sutarė, mylėjo vienas kitą, tačiau, praėjus keliolikai metų, dožas labai sunkiai susirgo. Kartą jį aplankė keistas vienuolis, kuris už kuklų užmokestį pasiūlė jam su savo mylimąja pasilikti ir po mirties. Taip prasidėjo labirinto kūrimas.

Pisanio vilos labirintas

Dienomis dirbo geriausi Venecijos meistrai, o vakarais vienuolis jame atlikdavo ypatingus ritualus: skaitė maldas ir žemę laistydavo pagal senovinį receptą pagamintu tirpalu. Buvo manoma, kad vilos šeimininko siela turi pasilikti pažymėtoje vietoje, todėl, kai jau artėjo paskutinioji, dožas buvo perneštas į labirintą, kur ir mirė.

Pisanio vilos labirintas

Sklido gandai, kad našlė, nešiodama gedulą, dažnai lankydavosi labirinte ir kartais iš jo išeidavo besišypsanti. Vieni tarnai tarpusavyje šnabždėjosi, kad šeimininkė išprotėjo, o kiti tikėjo, kad tarp gyvatvorių tikrai yra velionio šeimininko siela. O vieną šaltą rudens rytą moteris įėjo į labirintą ir daugiau iš jo nebeišėjo. Jos buvo ieškoma tris dienas, tačiau nesėkmingai.

Pisanio vilos labirintas

Po šių įvykių Stra miestelyje esanti vila buvo perduota šalies pirmųjų asmenų reikmėms ir buvo naudojama kaip politinių derybų vieta. Būtent šioje viloje įvyko pirmasis dviejų diktatorių - Benito Musolinio ir Adolfo Hitlerio - susitikimas. Galima priminti, kad Hitleris labai domėjosi įvairiais okultiniais mokymais. Dabartiniu metų vila ir viso jos teritorija yra muziejumi, kurį gali aplankyti kiekvienas pageidaujantis. Savaime suprantama, nesinori, kad apie tokią aristokratišką vietą sklistų bloga šlovė, todėl lankytojams pasakojama visiškai kita legenda apie labirinto sukūrimą.

Pisanio vila Stra miestelyje, esančiame netoli Padujos, įeina į Italijos 10-ies gražiausių parkų sąrašą. Rūmai buvo pastatyti XVIII amžiuje Alvizei Pisaniui, kuris buvo Venecijos pasiuntiniu Paryžiuje, o nuo 1735-ųjų metų - Venecijos dožu. 1807-ais metais Pisanių šeima vilą pardavė Napoleonui Bonapartui. Pastarojo valdymo metais rūmuose gyveno jo posūnis ir vietininkas Eugenijus Bogarnė. Rūmuose taip pat išliko ir imperatoriaus miegamasis.

Pisanio vilos labirintas

Po Vaterlo mūšio rūmai atiteko Habsburgams. Austrijos imperatorienė labai mėgo ilsėtis viloje, priiminėti kitų Europos šalių monarchų žmonas ir giminaičius. Nepaprasto grožio rūmai vėliau užbūrė ir Musolinį, kuris 1934-ais metais į juos pakvietė susitikti Hitlerį.

Rūmų architektais buvo Džirolamas Fridžimelika ir Frančeska Marija Preti. Rūmų sales puošė ir garsiausi XVIII amžiaus freskų tapytojai iš Venecijos, iš kurių pirmiausia reikia paminėti Džiovanį Batistą Tjepolą. 1762-ais metais, prieš dailininkui išvykstant į Madridą, pagrindinėje salėje jo nutapytas plafonas yra vienas žymiausių rokoko stiliaus kūrinių.

Pisanio vilos labirintas

Dauguma kambarių rūmuose stovi tušti, tačiau keliuose pirmojo aukšto kambariuose išliko XVII-XIX amžių baldai. Vilos parkas užima 10 ha plotą, jame yra grotas, arklidės, pavėsinės ir svarbiausias eksponatas - gyvatvorių labirintas, vedantis link pjedestalo su sraigtiniais laiptais, kurio viršuje stovi išminties deivės Minervos statula.

Įėjimas j labirintą - tai 6 m aukščio ir 3 m pločio iš medžių suformuotas skliautas. Labirintas buvo sukurtas pagal senovinį Romoje paplitusį „idealaus miesto" modelį t.y. labirintas iš viršaus primena taisyklingą aštuoniakampę žvaigždę, o jo viduryje stovi rūmai ir visuomeniniai pastatai. Tokį planą pirmasis sukūrė italų architektas Antonijus Filarete.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:48 Receptai – Patiekalai Kaip pasigaminti varškės blynus

Gaminame. Varškės blynai Į dubenį dedame varškę, mušame kiaušinius, beriame cukrų, žiupsnelį druskos ir išmaišome. Pilame kefyrą, beriame nubrauktą šaukštelį sodos, dalimis dedame miltus ir užmaišome blynų tešlą.

...

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su bulvių įdaru
Keptuvėje kepti pyragėliai su bulvių įdaru. Skanaus!

Skaityti daugiau

25.09.2018 laikas 07:38 Receptai – Patiekalai Vaistažolės aterosklerozės gydymui

Aterosklerozė liaudies medicinoje, vaistažolės aterosklerozės gydymui, aterosklerozė, aterosklerozės gydymas, receptai aterosklerozės, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolė...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.05.2024 laikas 13:01 Santykiai. Ką reiškia būti suaugusiu?
Infantilus elgesys su partneriu – tai ne vien bejėgiškumas, čia pasireiškia ir atvirai vartotojiški interesai. Žmogus, kuris laikosi vaikiškos pozicijos, įsitikinęs, jog jo partneris privalo prisiimti sau visas bendras poros problemas, viskuo jį aprū...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 12:57 Tikro draugo požymiai. Patikrinkite save
Ne visi žmonės, kuriuos pavadiname ar laikome draugais, yra tikri draugai. Dauguma jų būna tiesiog geri pažįstami, laisvalaikio pasilinksminimų ir vakarėlių bendrininkai, kolegos ar šiaip žmonės, su kuriais kažkuriame gyvenimo etape suvedė likimas. P...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 07:26 „AstraZeneca“ pagaliau pripažino, kad jos vakcina COVID-19 sukelia trombozę su trombocitopenijos sindromu (TTS)
Nors „AstraZeneca“ ir kiti vakcinų gamintojai, prieš išleisdami visuomenei savo vakcinas COVID-19, privertė viso pasaulio vyriausybes pasirašyti nuostolių atlyginimo sąlygas, apsaugančias bendroves nuo atsakomybės, dešimtys šeimų, kurios galiausiai b...

Skaityti daugiau