Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gruodžio » 9

Vienkartiniai plastikiniai indai - toksiški, kenksmingi

Kol vienkartinių indų gamintojai skaičiuoja pelną, toksikologai ir ekologai įspėja: plastikiniai indai yra kenksmingi.

Šių indų gamyboje naudojami polimerai, tame tarpe – polietilenas, polipropilenas, polistirolis, o taip pat melaminoforaldehido derva. Būtent šios dervos turintys indai yra patys pavojingiausi.

maisto indai, plastikas, sveikatai, buteliai

Reguliarus maisto vartojimas iš plastikinių indų sukelia chroniškus sutrikimus virškinimo sferoje – kolitus, gastritus, vidurių užkietėjimus ir t.t. Kenksmingos medžiagos kaupiasi kepenyse ir inkstuose. Didelis šansas, kad išsivystys kepenų cirozė, vėžiniai susirgimai, įvairių formų alergijos, nevaisingumas. Serija su gyvūnais atliktų eksperimentų parodė, kad pagrindinis plastiko elementas – bisfenolas A – gali padidinti cukrinio diabeto ir širdies-kraujagyslių susirgimų riziką.

Plastiko jokiu būdu negalima deginti. Degdamas, jis išskiria dioksinus, kurie yra baisesni už kalio cianidą ir cianido rūgštį. Šios medžiagos naikina kvėpavimo ir virškinimo sistemas, daro neigiamą poveikį odai, skatina impotenciją. Kad susigadintum sveikatą, pakanka kelis kartus įkvėpti juodų dūmų.

Geriamo vandens iš plastikinių butelių vartojimas gali sukelti depresiją ir padaryti didelę žalą žmogaus sveikatai. Tokią išvadą padarė ekspertai iš Europos ir Bachreino. Nerimą sukėlė profesoriaus Viljamo Šotiko iš Heidelbergo universiteto tyrimai. Jis aptiko geriamajame vandenyje, kuris buvo laikomas plastikiniuose buteliuose, stibį, kuris gali daryti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Stibio kiekis paimtuose pavyzdžiuose buvo labai nedidelis ir atitiko europietiškas normas, tačiau lyginamoji analizė byloja, kad stibio kiekis geriamajame vandenyje, kuris laikomas stikliniuose buteliuose, yra 30 kartų mažesnis. Viskas dėl to, kad stibis naudojamas butelinio plastiko gamyboje. Bėgant laikui, stibis palaipsniui „išplaunamas“ ir patenka į vandenį. Nedidelis stibio kiekis gali sukelti šleikštulį ir depresiją, o dideli jo kiekai, kaip teigia mokslininkai – gali privesti iki mirties. Stibio kiekis, aptiktas geriamajame vandenyje yra labai nedidelis, tačiau mokslininkai pradėjo tyrimus dėl galimų ilgalaikio šio elemento poveikio žmogaus organizmui.

Pavojingus gaminius iš pigaus polivinichlorido (angliškai – PVC) galima atskirti nuo mažiau pavojingų plastikų šiais būdais:

Apžiūrėkite butelį. Sąžiningi gamintojai deda ant plastiko taros ženkliuką – trejetas trikampyje. Arba rašo PVC, tačiau dažniausiai jokios suprantamos markiruotės ant taros nebūna;

Paspauskite butelį nagais. Jeigu indas pavojingas, ant jo atsiras balkšvas randas. Buteliai iš mažiau pavojingo polimero išlieka lygūs.

Mūsiškiai plastikiniai indai maisto saugojimui absoliučiai nekenksmingi, jeigu ant jų rasite Sveikatos apsaugos ministerijos leidimą. – bent jau taip tvirtina toksikologai. Pas mus labiausiai paplitusios vienkartiniai PET buteliai (PET – polietilentriftolatas). Tačiau apskritai produktai turi galiojimo laiką ir vienkartinė tara saugi būtent tą laiką, pakartotinai jos naudoti negalima.

Tarp kitko, maisto tara turi turėti ne tik sertifikatą dėl atitikimo standartams, bet ir Sveikatos ministerijos išduotą higieniškumo liudijimą. Visada turėkite galvoje, kad indai būna skirti maisto ir ne maisto laikymui, pastarieji, kaip taisyklė, gaminami iš antrinių žaliavų. Produktų juose laikyti negalima.

MARKIRAVIMAS

Pagal sanitarines ir higienines normas, ant kiekvieno plastikinio gaminio, ar tai būtų butelis, lėkštė ar netgi nedidelė šakutė, turi būti markiravimas, informuojantis apie gaminio sudėtį. Tačiau nereti atvejai, kai šios taisyklės nesilaikoma. Kaip tokiu atveju nesuklysti, renkantis plastikinius indus? Geriausia išvis atsisakyti tokių indų, juk ne faktas, kad juos gaminant, buvo laikomasi visų reikalavimų.

Jeigu ant indo matote dvi dideles raides PS, tai naudojamas polistirolas. Tokie indai skirti tik šaltiems maisto produktams. Įkaitinus šį plastiką (karštu skysčiu ar kaitinant mikrobangėje), išsiskiria stirolas. Patekęs į organizmą, jis gali sutrikdyti kepenų ir inkstų darbą.

Raidės PP arba trikampis iš rodyklių, kurio viduje patalpintas skaičius 5, dedami ant polipropileno indų, kurie nekeičia savo savybių temperatūros diapazone tarp minus 18 ir plius 15 laipsnių, bet lengvai pasiduoda cheminiams poveikiams, išskirdami formaldehidus ir fenolą. Netinka saugoti riebiems produktams, pavyzdžiui, sviestui ar aliejui, kadangi kontakto su riebalais metu pradeda irti.

Trikampis iš strėliukių, kurio viduryje – skaičius 3 arba didelės raidės PCV – tai pati pavojingiausia polivinilchloridinė tara. Laikui bėgant, ji pradeda gana aktyviai išskirti vinilchloridą – kancerogeninę medžiagą, sukeliančią vėžį ir genetinius sutrikimus.

DĖMESIO!

Vienkartinė tara yra saugi, jeigu ją išties naudosite vieną kartą. Tačiau ji gali tapti nesaugia sveikatai, jeigu butelis ilgą laiką išbus saulėje, o ne vėsioje tamsioje vietoje. O jau jeigu pasikeitė jos forma, spalva, skaidrumas – visa tai turi sukelti jums nerimą.

Indų iš polistirolo negalima naudoti karštiems ir spiritiniams gėrimams. Temperatūra ir aplinkos aktyvumas įsiurbia į indo turinį cheminius nuodus. Aukštos temperatūros poveikio dėka iš plastiko išsiskiria formaldehidas – II pavojingumo klasės medžiaga, kuri negatyviai veikia nervų sistemą.

Išvertė: versijos.lt

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
27.05.2022 laikas 22:00 Kineziterapeutė apie nugaros skausmą: „Gulėjimas gali tik dar labiau pakenkti“

Nugaros skausmas – viena dažniausiai daugelį žmonių užklumpančių sveikatos problemų, prie kurios paplitimo šiandien prisideda ir nepakankamas fizinis aktyvumas, ir sėdimas darbas. Kineziterapeutė Simona Povelauskienė pastebi, kad, nepaisant sparčios mokslo ir medicinos pažangos, nugaros ska...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 20:14 Aiškėja daugiau neigiamo Covid vakcinos poveikio ir slėpimo atvejų
Nors didžioji žiniasklaida ir Didžioji farmacija deda visas pastangas, kad medikai ir nukentėję pacientai nekalbėtų apie neigiamą "Covid" vakcinų poveikį, apie šiuos atvejus pradedame girdėti vis dažniau, nes jų skaičius tampa per didelis, kad būtų galima į jį nekreipti dėmesio....

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 19:41 Nereikia panikuoti dėl beždžionių raupų

Žinomas epidemiologas ir kardiologas daktaras Peteris McCulloughas (Peter McCullough) sakė visuomenei išlikti ramiai pasirodžius pranešimams apie dar vieną virusų protrūkį, šį kartą dėl beždžionių raupų viruso

...

Skaityti daugiau

24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

27.05.2022 laikas 22:10 Receptai | Patiekalai Džiovintų vaisių ir riešutų duona (video)
Į dubenį su miltais suberkite džiovintus vaisius. Išmaišykite. Paruoštą mišinį ir smulkintus riešutus berkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:25 Receptai | Patiekalai Labai skanus sveikas bananų ir rabarbarų pyragas su aliejumi be pieno

Šis rabarbarų ir bananų pyragas su aliejumi yra labai skanus ir sveikas. Jis yra gamintas be pieno, su kokybiškais riebalais, su labai nedideliu kiekiu cukraus. Ciberžolė taipogi pasižymi priešuždegiminėmis bei antioksidacinėmis savybėmis. Tikrai fantastiškas vasariškas desertas!

...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:12 Receptai | Patiekalai Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis

Labai skani, šiek tiek aštrumo turinti charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis! Ji gaunasi labai soti ir sušildanti! Gal tai ir nėra originali charčio, bet mūsų šeimai ši interpretacija yra labai skani. Būtinai pamėginkite pasigaminti ir Jūs, šios puikiai pavykstančios sriubos.

...

Skaityti daugiau