Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Lapkričio » 29

Antibiotikai ir probiotikai, kas geriau

Net ir geriausi vaistai viena gydo, kita žaloja. Tad didžiausias farmacijos atradimas antibiotikai – lazda, turinti du galus. Dėl jų vartojimo dažnai sutrinka žarnyno mikrofloros pusiausvyra, tad žmogui tenka kęsti nemalonius simptomus. Kaip to išvengti?

Antibiotikai ir probiotikai

Produktai, kuriuose yra pieno rūgšties bakterijų, pavyzdžiui, kefyras, natūralus jogurtas, yra naudingi sutrikus žarnyno veiklai.

Kiekvieno iš mūsų organizme knibždėte knibžda bakterijų. Tačiau klaidinga manyti, kad visos jos blogos. Dauguma mūsų organizme gyvenančių mikroorganizmų yra naudingi ir mums netgi būtini. Dalis jų gyvena virškinamajame trakte, o dauguma – storojoje žarnoje.

Mikroorganizmai padeda skaidyti nesuvirškinto maisto liekanas ir žarnyno gleives, sintetina K ir B grupės vitaminus, gerina kalcio, magnio, geležies absorbciją, kontroliuoja žarnyno epitelio ląstelių dauginimąsi, imuninės sistemos pusiausvyrą, neleidžia į organizmą patekti patogeninėms bakterijoms. „Žmogaus žarnyno mikroflora yra natūrali. Virškinamajame trakte, plaučiuose ir kituose organuose yra įvairių bakterijų, kurios mūsų organizmui yra palankios. Pirmosios bakterijos į organizmą patenka gimimo metu – iš mamos gimdymo takų, vėliau – iš aplinkos. Pavyzdžiui, žinoma, kad vaikų, gimusių po cezario pjūvio, organizmuose yra kitokių rūšių bakterijų nei gimusių natūraliai. Mažų vaikų žarnyno mikroflora tampa panaši į suaugusiųjų maždaug nuo dvejų metų amžiaus. Tai susiję su vaiko augimu, virškinimo sistemos formavimusi, maistu, nes dvejų metų vaikas jau valgo panašų maistą, kaip ir suaugusieji“, – pasakoja Kauno klinikų gydytoja gastroenterologė Rūta Kučinskienė.

Pasak gydytojos, kai kurios bakterijos į mūsų organizmą patenka „tranzitu“ – iš aplinkos, su maistu, skysčiais. Jos organizme gyvena tik kurį laiką, vėliau pasišalina, kaip, pavyzdžiui, mielių grybeliai. Kitos bakterijos organizme gyvena nuolat.

Kaip veikia antibiotikai

„Antibiotikai gydo, bet kartu pažeidžia natūralią organizmo mikroflorą, nes dalį bakterijų šie vaistai sunaikina. Žmonės, vartojantys antibiotikus, pastebi, kad šie vaistai laisvina vidurius. Tai rodo, kad keičiasi žarnų bakterijų sudėtis. Į tai organizmas reaguoja uždegimu, ir žmogus ima viduriuoti“, – sako gastroenterologė.
Gydytoja primena, kad antibiotikai sukelia įvairių rūšių viduriavimą. Paprastam viduriavimui sustabdyti užtenka nutraukti antibiotikų vartojimą ir tuomet praeina pilvo pūtimas, raižymas, ir viskas grįžta į savo vėžes. Pasitaiko atvejų, kai antibiotikai sukelia sunkiai suvaldomą patogeninių bakterijų išvešėjimą.

„Vadinamųjų blogųjų bakterijų yra ir sveikų žmonių organizmuose, tik žymiai mažiau. Esant mikrofloros pusiausvyrai jos nepavojingos. Tačiau ilgai vartojant antibiotikus, blogųjų bakterijų padaugėja, tad žarnyne atsiranda patologinių pokyčių. Pavyzdžiui, kai blogųjų bakterijų atsiranda daugiau, jos sukelia storosios žarnos uždegimą – kolitą. Jis yra sunkiai gydomas, ligonis turi vartoti specialius vaistus, be to, ši liga dažnai atsinaujina“, – aiškina gydytoja. Jos teigimu, žmonėms, sergantiems onkologinėmis, imuninėmis ar kai kuriomis lėtinėmis ligomis, storosios žarnos uždegimas gali būti pavojingas net gyvybei. „Tai yra didelė problema visame pasaulyje. Tokiais atvejais taikoma netgi mikrofloros transplantacija, kad žmogus įveiktų sunkų žarnyno uždegimą“, – sako medikė.

Ignoruoti bakterijų pusiausvyros sutrikimo žarnyne jokiu būdu negalima. Kartais disbakteriozė, gydytojos teigimu, būna beveik besimptomė ir pasireiškia nebent pilnumo pojūčiu, ypač po valgio. Negydant disbakteriozės, gali sutrikti maistinių medžiagų įsisavinimas, tuomet organizmui pradeda trūkti vitaminų, mikroelementų, gali pablogėti bendra savijauta, varginti silpnumas. Savijauta vargu ar pagerės net vartojant vitaminų su mikroelementais, nes dėl disbakteriozės jie gali būti blogai įsisavinami. Todėl, pastebėjus rimtų žarnyno mikrofloros sutrikimų, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Probiotikai – kas tai?

Ką daryti, kad pilve vyrautų ramybė? Žinoma, kad, vartojant tam tikros rūšies probiotikų, galima atkurti pakitusį gerųjų ir blogųjų bakterijų santykį žarnyne. Probiotikai apsaugo nuo žarnyno infekcijų, ilgalaikio viduriavimo ir leidžia greičiau pasveikti, kai žmogus serga infekcinėmis žarnyno ligomis, taip pat apsaugo nuo antibiotikų sukelto viduriavimo.

Probiotikus sudaro gyvieji mikroorganizmai. Jiems pagaminti dažniausiai naudojamos gerosios bakterijos, rečiau – mieliagrybiai. „Vartojant probiotikus pašalinami antibiotikų sukelti simptomai, sustabdomas viduriavimas. Gerųjų bakterijų, su kuriomis būtų atlikti tyrimai ir būtų įrodyta, kad jos padeda, nėra labai daug, gal tik pora rūšių, tai – laktobakterijos ir mieliagrybiai. Pastarieji buvo atrasti Azijoje ir pagaminti iš vaisiaus ličio žievelės. Žinoma, kad grybelių antibiotikai neveikia, todėl jie labai tinka mikrofloros pusiausvyros sutrikimams gydyti. Juos galima vartoti ir kartu su antibiotikais, nereikia, kaip kitų probiotikų, vartoti valandą prieš antibiotikų vartojimą arba valandą po, išskyrus tuos atvejus, kai vartojamas klaritromicinas. Su pastaruoju vaistu „gerąjį grybelį“ reikia vartoti valandą prieš jo vartojimą arba valandą po. Taigi, vartojant minėtus probiotikus, bakterijų santykis žarnyne atkuriamas greičiau“, – teigia gastroenterologė R. Kučinskienė.

Tačiau kai kurie specialistai probiotikus vadina paprasčiausiu placebu. Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Mikrobiologinių tyrimų laboratorijos vedėja Jolanta Miciulevičienė yra sakiusi, kad svetur nėra tokios paplitusios praktikos kaip Lietuvoje, kad kartu su antibiotikais yra išrašomi ir probiotikai.

Jogurtai – pagalbinė priemonė

Kartais manoma, kad žarnyno mikroflorą gali atkurti kefyras ir jogurtai. Pasak gydytojos, šie produktai gali būti tik pagalbinė priemonė. Rauginto pieno produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurių reikia mūsų organizmui, tačiau vien jogurto ar kefyro žarnyno veiklai sureguliuoti ir infekcijai įveikti nepakaks.

„Išsamių tyrimų, kad pakitusią žarnyno mikroflorą gali atkurti natūralūs maisto produktai, nėra atlikta. Tačiau iš praktikos daugelis žinome, kad visi produktai, kuriuose yra pieno rūgšties bakterijų, pavyzdžiui, kefyras, natūralus graikiškas jogurtas, yra naudingi sutrikus žarnyno veiklai. Jie sumažina nemalonius pojūčius – pilvo pūtimą, raižymą, kuriuos sukelia antibiotikų vartojimas. Bet jeigu jau yra aiškių kolito (antibiotikų sukelto storosios žarnos uždegimo) simptomų, jokie paprasti maisto produktai nepadės“, – tikina gastroenterologė. Tačiau, gydytojos teigimu, vertėtų žinoti, kad pilvui tikrai bus geriau, jeigu su maistu gausime daugiau rūgimo bakterijų, o ne angliavandenių ir cukraus, kurie sukelia puvimą.

Antibiotikai ir probiotikai – amžina kova

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-22 laikas 23:36 Receptai Sriuba: Vištienos sultinys su makaronais
Kai tik namuose atsiranda sergančių vaikų, iškart stengiuosi virti tokį vištienos sultinį. Aš esu įsitikinusi, kad jis labai padeda. Tai tokia sriuba, kuri visada suteikia jėgų ir sveikatos. Aš ją verdu naminės vištos kauliukais. ...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 08:21 Receptai Makaronai Itališkai

Makaronus virti sūdytame vandenyje apie 10 min. Paskui nukošti ir laikyti šiltai. Porus susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Tada sudėti krevetes, suberti citrinos žievelę, išmaišyti ir kepti dar apie 5 min. Griet...

Skaityti daugiau

2019-06-13 laikas 18:32 Receptai Naminiai florentinai

Pasigaminkime naminius florentinus namuose. Nežinote, kaip? Naminių florentinų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-31 laikas 15:07 Ar žmogaus senėjimas vyksta skirtingu greičiu?
Šiame straipsnyje nagrinėsime, ką apie žmogaus senėjimą sako mokslas, kaip hormoniniai ir metaboliniai pokyčiai veikia mūsų kūną ir kokios naujos galimybės atsiveria kovojant su senatvės ligomis. Pasiruoškite sužinoti, kaip mokslas keičia mūsų požiūr...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 19:53 Kanados NSO stebėjimai: paslaptingi susidūrimai nuo XX a. pradžios
Nors JAV ir Meksika dažnai siejamos su NSO stebėjimais, Kanadoje, didžiausioje Šiaurės Amerikos šalyje pagal sausumos plotą, taip pat užfiksuota daugybė intriguojančių incidentų. Nuo ankstyvų XX a. stebėjimų iki šiuolaikinių susidūrimų – atraskite Ka...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 19:42 Rendlšemo miško NSO incidentas: ateivių vizitas ar šaltojo karo paslaptis?
Ar prieš 45 metus ateiviai nusileido šalia JAV karinių oro pajėgų bazės Safolke, tyrinėdami slaptą branduolinių ginklų sandėlį? O gal tai tik legenda, kuri su kiekvienu pasakojimu vis labiau išpučiama? Sužinokite apie paslaptingą Rendlšemo miško inci...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 12:13 Mityba Sergant Vėžiu: Nauda, Kalorijos, Maistinės Medžiagos ir Rekomendacijos
Mityba sergant vėžiu – raktas į stipresnį organizmą. Atraskite naudingus produktus ir rekomendacijas! Visuomenėje sklando daug mitų apie „stebuklingas“ dietas, tačiau mokslas siūlo aiškius ir racionalius sprendimus. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 11:53 Pienas su Medumi: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos

Pienas su medumi – natūralus gėrimas, gerinantis miegą ir stiprinantis sveikatą. Sužinokite jo naudą ir rizikas! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime šio derinio mokslinę naudą, maistines savybes, galimas rizikas ir pateiksime praktinių pata...

Skaityti daugiau