- 21.12.2017
- 0.0 Reitingas
- 3962 Peržiūrų
- Komentarai
Apie graikinių riešutmedžių gydomąsias savybes žinota jau antikos laikais. Nuo seniausių laikų iki šių dienų daugelio šalių liaudies medicina gydymui naudoja visas graikinio riešutmedžio dalis: lapus, žalius vaisius, subrendusius branduolius, kevalų vidines pertvarėles ir kevalus.
Lapų gydomosios savybės
Didžiausiu gydomuoju poveikiu pasižymi graikinių riešutmedžių lapai, kuriuose, be rauginių medžiagų, yra glikozidų, flavonoidų, eterinio aliejaus, juglono, inozito, vitaminų C, B ir P bei labai daug karoteno. Lapai skinami birželio mėnesį, kai būna dar ne visiškai subrendę ir turi daug vitamino C bei kitų naudingųjų medžiagų. Negalima skinti drėgnų graikinių riešutmedžių lapų, nes džiovinami jie paruduoja arba pajuoduoja ir praranda gydomąją vertę.
Graikinių riešutmedžių lapai pasižymi antiseptiniu, tonizuojamuoju, stiprinamuoju, sutraukiamuoju, vidurių laisvinamuoju ir kirmėles varančiu poveikiu. Lapų antpilas geriamas kaip medžiagų apykaitą gerinantis vaistas, taip pat sergant avitaminoze ar išsekus organizmui. Lapų nuovirus ir antpilus patariama gerti nuo galvos smegenų aterosklerozės. Jie taip pat pasižymi vidurių laisvinamuoju ir kirmėles varančiu poveikiu. Lapų preparatai veikia hipoglikemiškai – mažina cukraus kiekį kraujyje. Šių medžių lapų preparatai stabdo kraujavimą, valo kraują, didina kraujo krešėjimą.
Lapų preparatai
* Graikinių riešutmedžių lapų antpilas: 1–2 šaukštelius susmulkintų lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite. Gerkite antpilo 3–4 kartus per dieną po pusę stiklinės, jei sergate galvos smegenų ir širdies kraujagyslių skleroze, avitaminoze, cukriniu diabetu, plaučių tuberkulioze, jei sutrikusi medžiagų apykaita. Graikiniuose riešutmedžiuose daug jodo, todėl sergantiesiems skydliaukės ligomis patariama šio antpilo gerti vietoj arbatos.
* Kirmėles šalinantis antpilas: 50 g graikinių riešutmedžių lapų užpilkite litru verdančio vandens, palikite atvėsti, paskui nukoškite. Antpilą išgerkite per dieną.
* Lapų nuoviras: 4–5 šaukštus susmulkintų graikinių riešutmedžių lapų užpilkite puse litro vandens, pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies, paskui nukoškite. Šiuo nuoviru gydykite odos pūlinius, seborėją, dermatitą, egzemą, stomatitą, skalaukite skaudamą gerklę, nuoviru įtrindami galvą stabdykite plaukų slinkimą (tamsina plaukus).
Graikinių riešutų branduoliai
Graikinių riešutų branduoliai turi apie 75 proc. džiūstančio riebiojo aliejaus, 18 procentų baltymų ir yra ypač kaloringi. Riešutuose yra karoteno ir labai daug vitamino C, kurio ypač daug yra nesubrendusių vaisių apvalkalėliuose. Be to, vaisiaus apvalkale yra daug rauginių medžiagų ir dažinės medžiagos juglono, veikiančio baktericidiškai. Branduoliuose yra C, E, P ir B grupės vitaminų, geležies ir kobalto druskų, rauginių medžiagų. Jei per dieną suvalgysite 5 graikinius riešutus, organizmas gaus reikiamą vitamino C paros normą.
Graikinių riešutų vidinės pertvarėlės
* Sergant cukriniu diabetu: 40 vidinių riešutų pertvarėlių užpilkite stikline verdančio vandens, pakaitinkite valandą verdančio vandens vonelėje, palikite atvėsti, paskui nukoškite. Gerkite po šaukštelį 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
* Sergant artritu: stiklinę vidinių graikinių riešutų pertvarėlių užpilkite puse litro degtinės ir palikite 2 savaites nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite antpilo po 2–3 šaukštelius 3 kartus per dieną prieš valgį mėnesį.
Šio antpilo po 5–6 lašus į šaukštą vandens 3 kartus per dieną prieš valgį patariama gerti ir sergantiesiems ateroskleroze ar besiskundžiantiesiems dažnais galvos skausmais. Taip patariama gydytis 10 dienų, padaryti savaitės pertrauką ir gydymą, jei reikia, pakartoti.
* Konjunktyvito ir blefarito gydymas: pusę stiklinės graikinių riešutų vidinių pertvarėlių miltelių užpilkite 300 ml šalto vandens, 15–20 minučių pavirkite ant mažos ugnies, paskui nukoškite. Nuovire suvilgykite vatos diskelių ir uždėkite ant užmerktų akių.
Gydymas riešutų kevalais
* Polipų, cistų ir bronchito gydymas bei ataugų tirpinimas: į stiklainį suberkite 14 graikinių riešutų kevalus, užpilkite puse litro degtinės, sandariai uždenkite ir palikite tamsioje vietoje savaitę nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo ryte, prieš pusryčius po šaukštą tol, kol išgersite visą paruoštą antpilą.
* Sergant hipertenzija: šaukštą susmulkintų graikinių riešutų kevalų užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Sergantiesiems hipertenzija šio antpilo patariama gerti po stiklinę 2 kartus per dieną. Gydytis reikia 1–2 mėnesius.
Antikos laikais daugelyje Europos tautų graikiniai riešutai buvo vadinami karžygių maistu, nes po didelių fizinių krūvių sustiprina bei atpalaiduoja raumenis. Senieji liaudies medicinos žinovai patardavo graikiniais riešutais stiprinti atmintį, suvalgant nors po 2 riešutus kasdien. Graikiniai riešutai padeda suvirškinti sunkų maistą, stiprina galvos smegenis, širdį ir kepenis, gydo tulžies pūslės ligas. Graikinių riešutų, datulių ir razinų patariama valgyti vyresnio amžiaus žmonėms, nes jie žvalina ir tonizuoja organizmą, neutralizuoja žalinguosius medžiagų apykaitos produktus, jaunina viso organizmo ląsteles.
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad graikiniai riešutai perpus sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu.
Graikinių riešutų branduolių patariama valgyti sergantiesiems ateroskleroze, nes juose yra medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje. Riešutų branduolių taip pat patariama valgyti segantiesiems širdies ir kraujagyslių bei kepenų ligomis, cukriniu diabetu bei turintiems antsvorio žmonėms (po nedaug).
Daugiau publikacijų apie liaudies mediciną rasite žurnale "Savaitė"
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau