- 07.11.2017
- 3.0 Reitingas
- 6847 Peržiūros
- Komentarai
Sutrikus rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, žmogaus organizmas rūgštėja, todėl galime susirgti įvairiomis ligomis. Kaip šį procesą suvaldyti kasdieniu maistu ir gyvenimo būdu?
Visi citrusiniai vaisiai – lyg ir rūgštūs, tačiau juos suvirškinus organizmo terpė šarminama.
Gimusio kūdikio organizmas būna šarminis. Tačiau žmogui augant ir vystantis, vykstant medžiagų apykaitai, organizmas natūraliai rūgštėja, t. y. jame susidaro daug šlakų (rūgštinių atliekų), laisvųjų radikalų. Dėl rūgštėjimo ima trūkti deguonies, nepašalintos atliekos kaupiasi įvairiose kūno vietose, ilgainiui kyla uždegimas, užklumpa ligos, anksčiau atsėlina senatvė.
Pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, rūgščių ir šarmų pusiausvyra svarbi fermentų aktyvumui, ląstelėse vykstantiems procesams. Tad jei norime būti sveiki, turime organizme išlaikyti tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Sutrikęs pH ne tik spartina senėjimo procesus, bet net ir turi įtakos vėžio atsiradimui.
Normalus žmogaus kraujo pH – 7,35–7,45 (lengvai šarminis), neutralus – 7 (maždaug toks pH yra paprasto tyro vandens), kai šis rodiklis viršijamas, organizmas rūgštėja, o kai nesiekia minėto skaičiaus – darosi šarminis. „Tinkamai organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrai išlaikyti reikia, kad net 80 proc. mūsų suvartojamų maisto produktų būtų šarminiai ir tik 20 proc. – rūgštiniai. Deja, realiame gyvenime tuo pasirūpinti gana sunku, todėl neretai tiek jauname, tiek vyresniame amžiuje dėl to sutrinka medžiagų apykaita ir sušlubuoja sveikata“, – teigia gydytoja dietologė.
Rūgština net vertingi produktai
Organizmą šarminantys maisto produktai – agurkai, žiediniai ir baltagūžiai kopūstai, pomidorai, brokoliai, salotos, migdolai, mangai, bananai, braškės, persikai ir kt. Visi citrusiniai vaisiai – lyg ir rūgštūs, tačiau juos suvirškinus organizmo terpė šarminama. Pavyzdžiui, ankštinės kultūros, pupos, žirniai – sunkiai virškinami, todėl tai rūgštiniai produktai, tačiau jų daigai – šarminiai. Visų rūšių mėsa, sūriai, kiaušiniai, košės, kvietinių miltų gaminiai, saldumynai, kava, gazuoti gėrimai nėra rūgštūs, bet patekę į organizmą sukuria rūgštinę terpę. Beje, organizmą rūgština ir kai kurie labai vertingi produktai, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, lęšiai ir grikiai.
Įdomus faktas, kad išgėrus stiklinę kokakolos reikėtų išgerti kibirą vandens, kad pH priartėtų prie 7. Organizmą rūgština ne tik minėti maisto produktai. Ypač rūgština tai, kas vargina, išsekina žmogų: stresas, stiprios neigiamos emocijos, protinis ir fizinis pervargimas, miego stygius, cigarečių dūmai ir pan. Tad civilizuotame pasaulyje išlaikyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą žmogaus organizme tampa vis sudėtingiau.
Avokadas puikiai šarmina organizmą.
Šarminės medžiagos valo organizmą
Gydytojos dietologės E. Kliukaitės teigimu, šarminės medžiagos neutralizuoja rūgštines atliekas ir valo organizmą. Rūgštinės medžiagos organizmą teršia. Rūgštingumą mažina šarminės medžiagos (kalcis, magnis, kalis, natris), organizmo gaunamos tik su maistu ir skysčiais. Svarbu tai, kad mažinant rūgštingumą gerėja organizmo aprūpinimas deguonimi.
Derėtų žinoti, kad virtas maistas praranda dalį šarminamųjų ypatybių, todėl reikėtų vartoti kuo daugiau žalių produktų.
Kai sakote „graužia rėmuo“ – tai ženklas, kad organizme trūksta šarminių medžiagų ir trinka virškinimas, nes dėl rūgščių pertekliaus šis procesas negali normaliai vykti. Esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų neretai atsiranda ir nemalonus burnos kvapas. Ilgainiui pradeda kauptis akmenys tulžies pūslėje ir inkstuose. Sensta ir kiti audiniai. Mokslininkai pastebėjo, jog inkstų ir tulžies pūslės akmenligei galima užkirsti kelią vartojant daugiau šarminio maisto. Taip pat pastebėta, kad šarminėje terpėje nustoja daugintis vėžio ląstelės.
Kaip jau minėta, rūgščių pertekliui organizme turi įtakos netinkamas maistas, t. y. organizmas tampa rūgštinis, kai nepakankamai valgoma šarminių produktų. Be to, mokslininkai nustatė, kad per pastaruosius 60 metų dirvožemyje labai sumažėjo šarminių mineralinių medžiagų. Pasak E. Kliukaitės, šių laikų žmonių mityboje nepakanka kalio, magnio, natrio, chloridų ir bikarbonatų, skaidulinio maisto, per daug yra sočiųjų riebalų ir monosacharidų.
Taigi neracionali mityba, įvairios dietos (pavyzdžiui, sumažinto kiekio angliavandenių, padidinto kiekio baltymų), sėslus gyvenimo būdas, žalingi įpročiai, stresas, vyresnis amžius, per didelis fizinis ir protinis krūvis, lėtinės ligos – visa tai trikdo organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą.
Rūgščių pertekliaus požymiai
Kad organizme per daug rūgščių, pirmiausia išduoda savijauta. Reikėtų atkreipti dėmesį į tokius požymius kaip sumenkęs dėmesys, lėtinis nuovargis, žemas darbingumo lygis, padidėjęs jautrumas, nervingumas, irzlumas, vangumas, dažnos įvairios infekcinės ligos.
Jeigu pastebite, kad sausėja oda, silpnėja, lūžinėja plaukai, nagai, juntate rėmenį, vidurių pūtimą, kartais pykinimą, dažniau užkietėja viduriai, skauda galvą, kankina migrena, tai reiškia, jog jūsų organizmą vargina rūgščių perteklius. Ilgainiui gali imti kamuoti nugaros, širdies, sąnarių skausmai (vystosi artrozė, reumatoidinis artritas), silpnėti, retėti kaulai (vystosi osteoporozė, inkstuose kaupiasi smėlis, akmenys).
Žmogų neigiamai veikia ir pati civilizacija, naujosios technologijos (mažas fizinis aktyvumas, automobiliai, išmanieji telefonai, kompiuteriai, televizoriai ir t. t.). Būtent spartus gyvenimo tempas, sėdimasis darbas, nuolatinė nervinė įtampa skatina šarminių mineralų šalinimą iš organizmo.
Kaip jau minėta, žmogaus organizmas rūgštėja ir laikantis griežtų dietų, nes yrant riebalams vietoj jų atsiranda ketonorūgšties. Kai organizmas stengiasi neutralizuoti rūgštinę terpę, iš kaulų imamas kalcis, todėl didėja osteoporozės rizika. Rūgščių perteklių organizme didina tokios ligos kaip podagra, dirgliosios žarnos sindromas, cukrinis diabetas, onkologinės ligos ir kt. Be to, vyresniame amžiuje mažėja inkstų išskiriamoji funkcija. Daug šarminių mineralinių medžiagų netenkama prakaituojant, karščiuojant, viduriuojant.
Paprikos tikrai nepakenks sveikatai.
Rūpinkitės profilaktika
Kokia turėtų būti organizmo rūgščių pertekliaus profilaktika? Pirmiausia patariama keisti mitybos įpročius. Reikėtų kasdien valgyti kuo daugiau nekrakmolingų šarminančių daržovių ir vaisių, kuriuose yra daug kalcio ir kalio. Šarminamai veikia ir rūgštūs vaisiai (ypač citrinos, kiti citrusiniai), uogos, natūralios vaisių sultys.
Rekomenduojama mažiau vartoti organizmo rūgštingumą didinančių produktų. Derėtų mažiau valgyti gyvūninės kilmės produktų, baltymingos ir riebios mėsos, sūrio, grūdinių kultūrų gaminių (duonos, miltinių patiekalų, košių). Daugiau vartokite šarminio maisto, ypač prieskoninių žolelių, medaus, kefyro, pasukų, rūgpienio. Svarbi ir valgymo kultūra: valgykite ramiai, lėtai, gerai sukramtykite maistą, nors šiame moderniųjų technologijų ir itin spartaus gyvenimo tempo amžiuje tai – nemenkas iššūkis.
„Derėtų daugiau gerti paprasto mineralinio vandens ir vengti gazuotų, saldintų gėrimų, nenatūralių sulčių. Naudinga papildomai vartoti šarminių maisto papildų, kuriuose yra kalcio, magnio, cinko, geležies, vario, molibdeno, seleno, chromo“, – pataria pašnekovė.
Specialistai nerekomenduoja atsisakyti kruopų ir žuvų. Jeigu jūsų mityba bus subalansuota, per dieną suvalgysite ne mažiau kaip 500 g daržovių ir apie 300 g vaisių, išgersite 2 l vandens, nepiktnaudžiausite miltiniais patiekalais, saldumynais, gazuotais gėrimais, kava ir alkoholiu, organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra bus tinkama. Jausitės gerai ir būsite sveiki.
Gyvenant aktyviai, daug judant, būnant gryname ore gausiau prakaituojama ir gerėja rūgščių apykaita. Todėl valandos trukmės fizinis aktyvumas būtinas bent 2 ar 3 kartus per savaitę. Tačiau derėtų vengti itin intensyvių mankštų, sportinių žaidimų, sunkaus fizinio darbo, nes kai raumenys daug dirba, juose gaminasi pieno rūgštis.
Sureguliuoti organizmo pH galite giliai kvėpuodami. Atsisėskite išvėdintame kambaryje ir ramiai giliai pakvėpuokite. Tai padeda nusiraminti, suvaldyti stresą – streso hormonai skatina šarminių mineralų šalinimą iš organizmo.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau