Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 26

Gerti ar negerti pieną?

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto profesorius dr. Rimantas Stukas teigia, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, kad sveikas suaugęs žmogus negalėtų gerti pieno. Tačiau, pasirodo, yra pieno rūšių, kurių reiktų vengti kasdieninėje mityboje.

Gerti ar negerti pieną?

„Pieną gali gerti visi žmonės, kurie jį toleruoja. Yra įrodyta, kad Lietuvoje apie 30 proc. netoleruoja laktozės. Tai yra angliavandenio, kuris yra piene ir kurį skaido fermentas laktazė. Tie žmonės neturi to fermento arba jis yra tiesiog neaktyvus“, – sako pašnekovas.

Anot mokslininko, nėra ir rekomendacijų, kad pieną gerti būtina. Tokių pačių ar panašių naudingų medžiagų galima gauti ir iš kitų pieno produktų – jogurto, varškės ar sūrio.

„Pienas yra naudingas produktas. Piene yra gyvulinės kilmės baltymų, vitaminų A ir D. Pieno riebalai yra vertingi biologiškai. Taip pat pieno angliavandenis laktozė yra naudingas žarnyno naudingosioms bakterijoms, palaiko jų gyvybingumą, palankiai veikia jų dauginimąsi“, – sako prof. R. Stukas.

Vaikams pienas yra nepakeičiamas kalcio šaltinis reikalingas augančio organizmo kaulams ir dantims. Kai kurie tėvai, praktikuojantys veganizmą ar žaliavalgystę, ir savo atžaloms pakoreguoja mitybą pagal savo įsitikinimus. Ir net esant pieno toleravimui jį išbraukia iš vaikų mitybos. O vadovautis derėtų tik patikimais moksliniais faktais įrodytais teiginiais ir rekomendacijomis Neužtenka vartoti maisto papildų, nes maisto papildai niekuomet nebus maisto pakaitalas. Kur kas didesnė bėda per riebioje lietuvių mityboje. Jei jūsų mityboje ir taip nemažai riebių produktų, tuomet verčiau vartoti liesesnį. Jei mityba subalansuota – galite rinktis ir riebesnį“, – pataria prof. R. Stukas.

Mokslininkas pataria paisyti maisto saugos ir rinktis pasterizuotą pieną. Kai kurie žmonės mano, kad parduotuvėje pirktas pasterizuotas pienas yra bevertis. Šį mitą sugriauna profesorius. „Jame tikrai yra vertingų medžiagų. Ir pasterizuojant jos niekur nedingsta. Visai kas kita, kai kalbame apie sterilizuotą pieną. Jame galimi baltymų pokyčiai. Jo apskritai reiktų vengti kasdienėje mityboje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.11.2017 laikas 13:10 Receptai – Patiekalai Paprastoji takažolė vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Džiovinta takažolė, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

11.12.2019 laikas 22:46 Receptai – Patiekalai Varškės Pyragas - Rumunų Skanėstas

Pieną sumaišyti su aliejumi, cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada palikti atvėsti. Tuomet sudėti likusius tešlai skirtus ingredientus ir gerai išminkyti. Gautą tešlą padalyti į 2 dalis. Vieną jų iškočioti i...

Skaityti daugiau

06.11.2019 laikas 15:52 Receptai – Patiekalai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau