Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gruodžio » 11

Arbata paketuose - naudos nėra, o žala tikra

Vis dar „mėgaujatės“ tokiais patogiais paketais? O veltui, juk save gerbiantis žmogus negrūs į savo organizmą visko, kas papuolė po ranka. Šiandien pasistengsime kartą ir visiems laikams atmušti skaitytojams norą pirkti surogatinę arbatą ir atskleisime nesąžiningų gamintojų paslaptis.

arbata, įpakavimas, fluoras, aromatizatoriai

IŠ KO DAROMA PAKETINĖ ARBATA

Arbata paketuose suteikia sukčiams galimybę mus apgauti ir primaišyti į susmulkintą kokybišką arbatą arbatos dulkes – arbatos gamybos atliekas. Indijoje ir Kinijoje šių atliekų nenaudoja, jas perka nesąžiningi gamintojai. 10 kilogramų arbatos dulkių kaina – viso labo 10 dolerių, t.y. tokios arbatos pakuotės savikaina matuojama centais. Kai kuriuose pakeliuose galima aptikti ne tik dulkių, bet ir žolės, pjuvenų ir kitos bjaurasties.

Plika akimi išanalizuoti pakelio turinį nėra paprasta, tačiau aptikti susmulkintos arbatos pakeitimą pigiomis dulkėmis visgi įmanoma. Pakanka praplėšti dėžutę ir patikrinti jos švarumą – jeigu rudi milteliai prasiskverbia pro paketų popierių ir ištepa dėžutę, tai jums teks vaišintis arbatos dulkėmis.

Net jeigu dėžutė švari, nėra jokios garantijos, kad tikrai susmulkintai arbatai nesibaigė galiojimo laikas. Tokia arbata ne tik praranda visas naudingas savybes, bet ir turi aflatoksino – mikroskopinio grybelio gyvybinės veiklos produkto. Tai labai pavojinga sveikatai medžiaga, kuri, esant didelėms koncentracijoms, sukelia negrįžtamus kepenų pažeidimus.

Arbatos galiojimo laikas – 3 metai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad viskas paprasta: galima pažiūrėti pagaminimo datą ant įpakavimo, pridėti tris metus ir sulyginti su dabartine data. Tačiau ant įpakavimo nurodoma ne arbatos skynimo plantacijoje data, o data, kada ji buvo fasuojama. O iki tok arbatos lapus galėjo 10 metų laikyti kokiame nors rūsyje.

Kaip patikrinti, ar galima gerti pirktą arbatą? Kaina neturi reikšmės, juk būtent brangias rūšis dažniausiai padirbinėja. Galima patarti apžiūrėti arbatą iškart po užvirimo. Jeigu gėrimo paviršiuje susidarys nedidelės putos – arbata šviežia, jeigu ne – ją nuskynė daugiau kaip prieš du metus. Sugedusi arbata palieka ant indo sienelių tamsų nuosėdų pėdsaką.

DAŽIKLIAI IR AROMATIZATORIAI

Kodėl paketus taip greitai „pritraukia“? Todėl, kad pigiau pirkti žemos kokybės arbatą, pridėti į ją dažiklių ir pateikti kaip aukštą rūšį. Tiesa, sudėties aprašyme ant įpakavimo dažikliai neminimi. Aptikti dažiklius pakankamai paprasta, pakanka pamerkti paketėlį į šaltą vandenį. Jeigu jis nusispalvins ar susidrums – visa tai dėka dažų. Dar galima įmesti į puodelį citrinos griežinėlį – natūrali arbata sparčiai praskaidrės.

„Vaisinė“ ar „žolelių“ arbata paketuose (ir ne tik paketuose) neretai slepia savyje kritišką aromatizatorių masę – jais gamintojai stengiasi užmaskuoti natūralaus skonio ir kvapo trūkumą. Šie cheminiai aromatizatoriai yra dešimtis kartų pigesni ir tiek pat stipresni už natūralius. O džiovintų vaisių gabalėlius (kitų produktų gamybos atliekas) deda tik tam, kad galima būtų juos nurodyti sudėties aprašyme.

Gamintojai retai nurodo, kokie būtent aromatizatoriai panaudoti produkte. Ir neatsitiktinai – juk sintetiniuose aromatizatoriuose esama toksiškų medžiagų, kurios skatina vėžinių ląstelių augimą, sukelia kepenų funkcijų sutrikimus, keičia medžiagų apykaitą. Šie efektai pasireiškia ne iš karto, kadangi įvairi chemija iš pradžių kaupiasi organizme, pamažu naikina jo apsaugą ir jau tada smogia visai organizmo sistemai.

FLUORAS

Grupė mokslininkų, kuriai vadovavo Maiklas Vaitas iš Vašingtono universiteto medicinos koledžo, nustatė, kad fluoro kiekis paketinėje arbatoje viršija normą kelis kartus. Jie atliko eksperimentą, kurio metu užvirė dešimties įvairių rūšių greitai paruošiamos arbatos paketus – tam buvo naudojamas vanduo be fluoro. Matavimai parodė 6,5 fluoro junginių dalis, kai norma siekia 4.

Mokslui seniai žinoma lapų savybė kaupti savyje fluoridus. Ir kuo žemesnė arbatos rūšis, tuo senesni panaudojami lapai, tuo daugiau jie spėjo „sugerti“. Medikai įspėja, kad fluoro koncentracijos viršijimas organizme sukelia kaulų audinių sutankėjimą ir padidina jų trapumą. Vėliau gali išsivystyti toks susirgimas kaip griaučių fluoriozė, dėl kurios susidaro kaulų ataugos, suauga stuburo slanksteliai, jaučiami skausmai kaulų ir sąnarių audiniuose, patamsėja dantų emalis ir t.t.

POPIERIUS

Dauguma arbatos paketų pagaminti iš filtruoto popieriaus. Jis gaminamas iš celiuliozės ir medvilnės, tačiau yra vienas „bet“. Pamėginkite įberti arbatos į popierinę servetėlę ir užplikyti ją puodelyje: kai imsite maišyti, popierius suplyš ir pavirs į košę. Kodėl gi plonas, pusiau permatomas paketas išlieka stebėtinai tvirtas po ilgo buvimo skystyje?

Taip yra dėl to, kad filtruotas popierius išmirkomas specialiose sintetinėse dervose, ištirpdytose spirite arba acetone. Po to popierius įgauna papildomo atsparumo mechaniniams, temperatūros ir klimato poveikiams: popieriaus pluoštas tampriai surišamas ir jam nebaisus nei įnirtingas arbatos maišymas šaukšteliu, nei citrinos sultys, nei kiti agresyvūs poveikiai.

Dėl to, jeigu norite būti sveiki ir palaikyti protingo bei sėkmingo žmogaus įvaizdį, nepasiduokite pagundai sutaupyti kelias minutes arbatos pakelio pagalba. Net jeigu esate apkrautas darbais, vis tiek esate vertas išgerti tikros žvalinančios arbatos iš keramikinio puodelio – o ne pamazgų iš plastikinės stiklinės.

Išvertė: versijos.lt

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
27.05.2022 laikas 22:00 Kineziterapeutė apie nugaros skausmą: „Gulėjimas gali tik dar labiau pakenkti“

Nugaros skausmas – viena dažniausiai daugelį žmonių užklumpančių sveikatos problemų, prie kurios paplitimo šiandien prisideda ir nepakankamas fizinis aktyvumas, ir sėdimas darbas. Kineziterapeutė Simona Povelauskienė pastebi, kad, nepaisant sparčios mokslo ir medicinos pažangos, nugaros ska...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 20:14 Aiškėja daugiau neigiamo Covid vakcinos poveikio ir slėpimo atvejų
Nors didžioji žiniasklaida ir Didžioji farmacija deda visas pastangas, kad medikai ir nukentėję pacientai nekalbėtų apie neigiamą "Covid" vakcinų poveikį, apie šiuos atvejus pradedame girdėti vis dažniau, nes jų skaičius tampa per didelis, kad būtų galima į jį nekreipti dėmesio....

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 19:41 Nereikia panikuoti dėl beždžionių raupų

Žinomas epidemiologas ir kardiologas daktaras Peteris McCulloughas (Peter McCullough) sakė visuomenei išlikti ramiai pasirodžius pranešimams apie dar vieną virusų protrūkį, šį kartą dėl beždžionių raupų viruso

...

Skaityti daugiau

24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

27.05.2022 laikas 22:10 Receptai | Patiekalai Džiovintų vaisių ir riešutų duona (video)
Į dubenį su miltais suberkite džiovintus vaisius. Išmaišykite. Paruoštą mišinį ir smulkintus riešutus berkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:25 Receptai | Patiekalai Labai skanus sveikas bananų ir rabarbarų pyragas su aliejumi be pieno

Šis rabarbarų ir bananų pyragas su aliejumi yra labai skanus ir sveikas. Jis yra gamintas be pieno, su kokybiškais riebalais, su labai nedideliu kiekiu cukraus. Ciberžolė taipogi pasižymi priešuždegiminėmis bei antioksidacinėmis savybėmis. Tikrai fantastiškas vasariškas desertas!

...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:12 Receptai | Patiekalai Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis

Labai skani, šiek tiek aštrumo turinti charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis! Ji gaunasi labai soti ir sušildanti! Gal tai ir nėra originali charčio, bet mūsų šeimai ši interpretacija yra labai skani. Būtinai pamėginkite pasigaminti ir Jūs, šios puikiai pavykstančios sriubos.

...

Skaityti daugiau