Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Rugsėjo » 19

Eglės ūglių sirupas: gydomosios savybės ir receptai

Eglės ūglių sirupas: gydomosios savybės ir receptai

Eglės ūglių sirupas, ilgus metus naudojamas liaudies medicinoje, yra natūralus produktas, turintis daugybę gydomųjų savybių. Jo puikus skonis ir nauda sveikatai pritraukia vis didesnį dėmesį. Šiame straipsnyje apžvelgsime eglės ūglių sirupo naudą, receptus, kaip jį pasigaminti, ir patarimus, kaip saugiai juo naudotis.

Eglės ūglių sirupas liaudies medicinoje vertinamas dėl savo įvairių gydomųjų savybių. Štai kelios problemos, kurias jis gali padėti spręsti:

  1. Kvėpavimo takų ligos: Eglės ūglių sirupas yra žinomas kaip natūralus vaistas kosuliui ir peršalimo simptomams gydyti. Jis padeda nuraminti gerklę ir skatina skreplių išsiskyrimą, todėl palengvina kvėpavimą.

  2. Imuniteto stiprinimas: Dėl didelio vitamino C kiekio, eglės ūglių sirupas padeda stiprinti imuninę sistemą, ypač pavasarį, kai organizmui reikia pagalbos po žiemos.

  3. Uždegimų mažinimas: Sirupas turi priešuždegiminių savybių, todėl gali padėti sumažinti uždegimus organizme, ypač esant sąnarių skausmams ar raumenų įtampai.

  4. Virškinimo sistemos gerinimas: Eglės ūglių sirupas gali padėti lengvinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip užkietėjimas arba gastritas, dėl savo detoksikuojančių savybių.

  5. Streso ir nuovargio mažinimas: Eglės ūglių kvapas ir skonis gali turėti raminamąjį poveikį, padedant sumažinti stresą ir nuovargį.

Naudojimas

Dažniausiai eglės ūglių sirupas vartojamas 1-2 šaukštai per dieną kaip prevencinė priemonė arba gydant jau esamas problemas.

Vis dėlto, nepamirškite, kad kiekvieno organizmas gali reaguoti skirtingai, todėl visada geriausia pasitarti su gydytoju, ypač jei turite sveikatos sutrikimų ar vartojate vaistus.

Ūglių rinkimas

Eglės ūglių rinkimas yra malonus ir naudingas užsiėmimas, tačiau reikia žinoti keletą svarbių dalykų, kad tai būtų saugu ir efektyvu.

Renkant eglės ūglius, atkreipkite dėmesį į šiuos aspektus:

  1. Sezonas: Geriausias laikas rinkti eglės ūglius yra pavasaris, kai jie dar jauni ir minkšti. Paprastai tai būna balandžio - gegužės mėnesiais.

  2. Ūglių pasirinkimas: Rinkite tik jauniausius ūglius, kurie yra šviesiai žali, švelnūs ir dar nesusiformavę į adatėles. Rinkite kuo mažesnius ūglius, iki 5 cm ilgio, geriausia – apie 3 cm. Senesni ūgliai gali būti kieti ir ne tokie naudingi.

  3. Kirtimo būdas: Naudokite žirkles ar aštrų peilį, kad nupjautumėte ūglius, nedarykite žalos medžiui. Rinkite tik kelias šakeles iš kiekvienos eglės, kad neperkrautumėte augalo.

  4. Vieta: Rinkitės eglės, augančios toli nuo kelių ir pramoninių zonų, kad išvengtumėte teršalų. Geriausia ieškoti švariose, neapdirbtose miškų vietose.

  5. Išsaugojimas: Surinkti ūgliai turi būti greitai apdorojami, kad neprarastų savo skonio ir naudingų medžiagų. Laikykite šaldytuve arba šaltyje, kol naudosite.

Patarimas:

Prieš rinkdami eglės ūglius, pasidomėkite apie vietovės augmeniją ir užtikrinkite, kad nesupainiotumėte eglės su kitomis augalų rūšimis. Galite pasikonsultuoti su vietiniais botanikais ar specialistais.

Eglės ūglių sirupas – 100 metų senumo receptas

Jums reikės:

– jaunų eglių ūglių

– cukraus

– chemiškai neapdorotos citrinos

Paruošimas:

Jaunus eglės ūglius nuplaukite ir leiskite nuvarvėti.

Į didesnį uogienės stiklainį sudėkite 3 cm ūglių sluoksnį.

Užpilkite  1,5 cm cukraus sluoksniu, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kartokite šį procesą, kol stiklainis prisipildys (užbaikite cukraus sluoksniu).

Švelniai paspauskite, uždenkite plastikiniu maišeliu ir pritvirtinkite gumine juostele ar virvele.

Pastatykite stiklainį saulėtoje vietoje, geriausia – ant palangės, ir palikite pastovėti bent 3 savaites.

Perkoškite sirupą per marlę, supilkite į stiklinius indelius, užsukite ir laikykite šaldytuve.

PATARIMAS:

Taip pat į stiklainius galite įdėti porą gysločio lapelių ar kiaulpienių žiedų.

Vartojimas:

  1. Net vaikai mėgsta šį sirupą, nes jis yra malonaus saldaus skonio. Nuo kosulio ir peršalimo naudokite 1-3 šaukštus, galima dėti į arbatą.
  2. Vienas arbatinis šaukštelis per dieną veikia kaip puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo, stiprina imunitetą ir padeda sveikti.
  3. Naminis eglių sirupas malšina reumato simptomus, galūnių ir raumenų skausmus, taip pat rūpinasi toksinių medžiagų pašalinimu iš organizmo.
  4. Jis taip pat gali būti naudojamas su blynais, sviestu aptepta duona, tyrelėmis ar avižiniais dribsniais.

Eglės ūglių sirupas su citrina

Jums reikės:

  • 500 g eglės ūglių
  • 500 ml vandens
  • 500 g cukraus
  • 1 didelės ekologiškos citrinos
  • 1 arb. š. citrinos rūgšties

Paruošimas:

Eglės ūglius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, pamažu užvirinkite ir palikite virti 20-30 min.

Leiskite pastovėti, suberkite griežinėliais supjaustytą citriną ir palikite pastovėti mažiausiai 24 valandas.

Retkarčiais pamaišykite ir šakute subadykite citriną.

Kitą dieną nusausinkite.

Eglės ūglius kruopščiai nuspauskite, į skystį suberkite cukrų ir labai lėtai virkite ant silpnos ugnies, kol susidarys tiršta masė – tai turėtų būti tarpinis variantas tarp medaus ir uogienės.

Atvėsęs sirupas šiek tiek sustingsta.

Dar karštą sirupą supilstykite į sterilizuotus sausus stiklainius, keletai valandų apverskite aukštyn kojomis ir laikykite šaldytuve.

Eglės ūglių sirupo receptas

Ingredientai:

  • 500 g šviežių eglės ūglių
  • 1 l vandens
  • 1 kg cukraus
  • Citrinos sultys (1-2 šaukštai, pagal skonį)

Instrukcijos:

  1. Paruošimas: Eglės ūglius gerai nuplaukite ir sudėkite į puodą.
  2. Virimas: Užpilkite ūglius vandeniu ir užvirkite. Virkite apie 30 minučių.
  3. Filtravimas: Nukelkite nuo ugnies, palikite atvėsti ir perkoškite per sietelį, kad liktų tik skystis.
  4. Cukraus pridėjimas: Į gautą skystį suberkite cukrų ir vėl užvirinkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  5. Citrinos sultys: Pabaigoje įmaišykite citrinos sultis.
  6. Pakuotė: Supilkite karštą sirupą į sterilizuotas buteliukus ir uždarykite.

Nauda sveikatai

Eglės ūgliai yra turtingi vitaminu C, antioksidantais ir eteriniais aliejais, kurie padeda stiprinti imunitetą, palengvina kvėpavimo takų problemas ir mažina uždegimus.

Žala sveikatai

Nepaisant naudos, reikėtų būti atsargiems:

  • Alergijos: Kai kurie žmonės gali būti alergiški eglės ūgliams.
  • Cukraus kiekis: Dėl didelio cukraus kiekio sirupas gali būti nesaugus diabetikams arba tiems, kurie riboja cukraus vartojimą.
  • Perdozavimas: Vartojant per daug, gali pasireikšti skrandžio sutrikimai.

Visada geriausia pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti bet kokius natūralius preparatus, ypač jei turite sveikatos problemų.

8 valandos žavingų vasaros miško paukščių garsų atsipalaidavimui ir meditacijai, jei patiko miškas, spauskite patinka, prenumeruokite youtube kanalą @gamtos garsai, kad sulauktumėte daugiau miško garsų ir vaizdų:

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 08:06, 2024-09-19
Ar žinojote, kad eglės ūglių sirupas ne tik skanus, bet ir labai naudingas jūsų sveikatai? Pasidalykite savo patirtimi su šiuo natūraliu gėrimu! Kokių rezultatų sulaukėte? Eglės ūglių sirupo nauda gali būti tikra atradimų kelionė – prisijunkite prie mūsų diskusijos!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-10 laikas 13:03 Receptai Grybai su bulvėmis ir grietine

Man asmeniškai ruduo yra gražus tada, kai randu daug grybų. Tada galiu gaminti su jais pačius įvairiausius patiekalus. Šį kartą paprasčiausias (bet labai skanus) grybų paruošimo variantas su grietine ir bulvėmis. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

2020-05-01 laikas 08:14 Receptai Labai Skanu: Pyragas Su Virtu Varškės Įdaru
Rekomenduoja pasigaminti šį nuostabų pyragą, su tobulu varškės įdaru. Tikras skanumėlis! Galite gaminti iškart du, nes pirmas pradings labai greitai!

Skaityti daugiau

2018-07-21 laikas 09:32 Receptai Džiovintos dilgėlių sėklos
Liaudies medicinoje naudojamos visos dilgėlės dalys: lapai, stiebai, šaknys, sėklos. Dilgėlių sėklos turi adaptogeninių savybių, padeda susidoroti su stresu, nuovargiu, endokrininių ligų problemomis, impotencija, skausmu inkstuos...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau