Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Rugsėjo » 19

Eglės ūglių sirupas: gydomosios savybės ir receptai

Eglės ūglių sirupas: gydomosios savybės ir receptai

Eglės ūglių sirupas, ilgus metus naudojamas liaudies medicinoje, yra natūralus produktas, turintis daugybę gydomųjų savybių. Jo puikus skonis ir nauda sveikatai pritraukia vis didesnį dėmesį. Šiame straipsnyje apžvelgsime eglės ūglių sirupo naudą, receptus, kaip jį pasigaminti, ir patarimus, kaip saugiai juo naudotis.

Eglės ūglių sirupas liaudies medicinoje vertinamas dėl savo įvairių gydomųjų savybių. Štai kelios problemos, kurias jis gali padėti spręsti:

  1. Kvėpavimo takų ligos: Eglės ūglių sirupas yra žinomas kaip natūralus vaistas kosuliui ir peršalimo simptomams gydyti. Jis padeda nuraminti gerklę ir skatina skreplių išsiskyrimą, todėl palengvina kvėpavimą.

  2. Imuniteto stiprinimas: Dėl didelio vitamino C kiekio, eglės ūglių sirupas padeda stiprinti imuninę sistemą, ypač pavasarį, kai organizmui reikia pagalbos po žiemos.

  3. Uždegimų mažinimas: Sirupas turi priešuždegiminių savybių, todėl gali padėti sumažinti uždegimus organizme, ypač esant sąnarių skausmams ar raumenų įtampai.

  4. Virškinimo sistemos gerinimas: Eglės ūglių sirupas gali padėti lengvinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip užkietėjimas arba gastritas, dėl savo detoksikuojančių savybių.

  5. Streso ir nuovargio mažinimas: Eglės ūglių kvapas ir skonis gali turėti raminamąjį poveikį, padedant sumažinti stresą ir nuovargį.

Naudojimas

Dažniausiai eglės ūglių sirupas vartojamas 1-2 šaukštai per dieną kaip prevencinė priemonė arba gydant jau esamas problemas.

Vis dėlto, nepamirškite, kad kiekvieno organizmas gali reaguoti skirtingai, todėl visada geriausia pasitarti su gydytoju, ypač jei turite sveikatos sutrikimų ar vartojate vaistus.

Ūglių rinkimas

Eglės ūglių rinkimas yra malonus ir naudingas užsiėmimas, tačiau reikia žinoti keletą svarbių dalykų, kad tai būtų saugu ir efektyvu.

Renkant eglės ūglius, atkreipkite dėmesį į šiuos aspektus:

  1. Sezonas: Geriausias laikas rinkti eglės ūglius yra pavasaris, kai jie dar jauni ir minkšti. Paprastai tai būna balandžio - gegužės mėnesiais.

  2. Ūglių pasirinkimas: Rinkite tik jauniausius ūglius, kurie yra šviesiai žali, švelnūs ir dar nesusiformavę į adatėles. Rinkite kuo mažesnius ūglius, iki 5 cm ilgio, geriausia – apie 3 cm. Senesni ūgliai gali būti kieti ir ne tokie naudingi.

  3. Kirtimo būdas: Naudokite žirkles ar aštrų peilį, kad nupjautumėte ūglius, nedarykite žalos medžiui. Rinkite tik kelias šakeles iš kiekvienos eglės, kad neperkrautumėte augalo.

  4. Vieta: Rinkitės eglės, augančios toli nuo kelių ir pramoninių zonų, kad išvengtumėte teršalų. Geriausia ieškoti švariose, neapdirbtose miškų vietose.

  5. Išsaugojimas: Surinkti ūgliai turi būti greitai apdorojami, kad neprarastų savo skonio ir naudingų medžiagų. Laikykite šaldytuve arba šaltyje, kol naudosite.

Patarimas:

Prieš rinkdami eglės ūglius, pasidomėkite apie vietovės augmeniją ir užtikrinkite, kad nesupainiotumėte eglės su kitomis augalų rūšimis. Galite pasikonsultuoti su vietiniais botanikais ar specialistais.

Eglės ūglių sirupas – 100 metų senumo receptas

Jums reikės:

– jaunų eglių ūglių

– cukraus

– chemiškai neapdorotos citrinos

Paruošimas:

Jaunus eglės ūglius nuplaukite ir leiskite nuvarvėti.

Į didesnį uogienės stiklainį sudėkite 3 cm ūglių sluoksnį.

Užpilkite  1,5 cm cukraus sluoksniu, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kartokite šį procesą, kol stiklainis prisipildys (užbaikite cukraus sluoksniu).

Švelniai paspauskite, uždenkite plastikiniu maišeliu ir pritvirtinkite gumine juostele ar virvele.

Pastatykite stiklainį saulėtoje vietoje, geriausia – ant palangės, ir palikite pastovėti bent 3 savaites.

Perkoškite sirupą per marlę, supilkite į stiklinius indelius, užsukite ir laikykite šaldytuve.

PATARIMAS:

Taip pat į stiklainius galite įdėti porą gysločio lapelių ar kiaulpienių žiedų.

Vartojimas:

  1. Net vaikai mėgsta šį sirupą, nes jis yra malonaus saldaus skonio. Nuo kosulio ir peršalimo naudokite 1-3 šaukštus, galima dėti į arbatą.
  2. Vienas arbatinis šaukštelis per dieną veikia kaip puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo, stiprina imunitetą ir padeda sveikti.
  3. Naminis eglių sirupas malšina reumato simptomus, galūnių ir raumenų skausmus, taip pat rūpinasi toksinių medžiagų pašalinimu iš organizmo.
  4. Jis taip pat gali būti naudojamas su blynais, sviestu aptepta duona, tyrelėmis ar avižiniais dribsniais.

Eglės ūglių sirupas su citrina

Jums reikės:

  • 500 g eglės ūglių
  • 500 ml vandens
  • 500 g cukraus
  • 1 didelės ekologiškos citrinos
  • 1 arb. š. citrinos rūgšties

Paruošimas:

Eglės ūglius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, pamažu užvirinkite ir palikite virti 20-30 min.

Leiskite pastovėti, suberkite griežinėliais supjaustytą citriną ir palikite pastovėti mažiausiai 24 valandas.

Retkarčiais pamaišykite ir šakute subadykite citriną.

Kitą dieną nusausinkite.

Eglės ūglius kruopščiai nuspauskite, į skystį suberkite cukrų ir labai lėtai virkite ant silpnos ugnies, kol susidarys tiršta masė – tai turėtų būti tarpinis variantas tarp medaus ir uogienės.

Atvėsęs sirupas šiek tiek sustingsta.

Dar karštą sirupą supilstykite į sterilizuotus sausus stiklainius, keletai valandų apverskite aukštyn kojomis ir laikykite šaldytuve.

Eglės ūglių sirupo receptas

Ingredientai:

  • 500 g šviežių eglės ūglių
  • 1 l vandens
  • 1 kg cukraus
  • Citrinos sultys (1-2 šaukštai, pagal skonį)

Instrukcijos:

  1. Paruošimas: Eglės ūglius gerai nuplaukite ir sudėkite į puodą.
  2. Virimas: Užpilkite ūglius vandeniu ir užvirkite. Virkite apie 30 minučių.
  3. Filtravimas: Nukelkite nuo ugnies, palikite atvėsti ir perkoškite per sietelį, kad liktų tik skystis.
  4. Cukraus pridėjimas: Į gautą skystį suberkite cukrų ir vėl užvirinkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  5. Citrinos sultys: Pabaigoje įmaišykite citrinos sultis.
  6. Pakuotė: Supilkite karštą sirupą į sterilizuotas buteliukus ir uždarykite.

Nauda sveikatai

Eglės ūgliai yra turtingi vitaminu C, antioksidantais ir eteriniais aliejais, kurie padeda stiprinti imunitetą, palengvina kvėpavimo takų problemas ir mažina uždegimus.

Žala sveikatai

Nepaisant naudos, reikėtų būti atsargiems:

  • Alergijos: Kai kurie žmonės gali būti alergiški eglės ūgliams.
  • Cukraus kiekis: Dėl didelio cukraus kiekio sirupas gali būti nesaugus diabetikams arba tiems, kurie riboja cukraus vartojimą.
  • Perdozavimas: Vartojant per daug, gali pasireikšti skrandžio sutrikimai.

Visada geriausia pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti bet kokius natūralius preparatus, ypač jei turite sveikatos problemų.

8 valandos žavingų vasaros miško paukščių garsų atsipalaidavimui ir meditacijai, jei patiko miškas, spauskite patinka, prenumeruokite youtube kanalą @gamtos garsai, kad sulauktumėte daugiau miško garsų ir vaizdų:

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 08:06, 2024-09-19
Ar žinojote, kad eglės ūglių sirupas ne tik skanus, bet ir labai naudingas jūsų sveikatai? Pasidalykite savo patirtimi su šiuo natūraliu gėrimu! Kokių rezultatų sulaukėte? Eglės ūglių sirupo nauda gali būti tikra atradimų kelionė – prisijunkite prie mūsų diskusijos!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-05 laikas 14:35 Receptai Avižinių dribsnių duona su graikišku jogurtu kepta orkaitėje
Šį kartą išsikepiau dar kitokią, avižinių dribsnių duoną. Labai skani, skalsi, tik truputėlį ji man linkusi trupėti. Reikia būtinai sulaukti, kol visiškai atvėsta. Įtrauksiu šią duoną į savo mėgstamiausių duonų top3....

Skaityti daugiau

2020-04-30 laikas 11:51 Receptai Labai Skanu Ir Paprasta: Skryliai - Lazankos
Pats paprasčiausias lietuviškas patiekalas iš vos 3 ingredientų! Tai dar vienas nuostabus lietuviško patiekalo receptas mūsų puslapyje - miltiniai skryliai, dar kitur jas radau, kad vadina lazankomis. Šis receptas itin paprastas, ...

Skaityti daugiau

2020-07-02 laikas 11:39 Receptai Pyragas Vyniotinis Su Vyšniomis
Taip pat galima į kiekvieną suktinuką dėti savo įdarą (abrikosai, obuoliai, riešutai). Šis vyšnių pyragas perpjautas atrodo labai neįprastai! Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau