- 06.05.2019
- 5.0 Reitingas
- 2456 Peržiūros
- Komentarai
Daug sveikai gyventi ar sulieknėti norinčių žmonių atsisako cukraus. Tačiau yra tokių angliavandenių, kurie sveikatą žaloja net labiau nei cukrus. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo, kurie produktai – ne ką geresni už cukrų. Vienas jų – datulės.
Angliavandeniai, blogesni už cukrų, nustatomi pagal glikemijos indeksą. Šis indeksas matuoja angliavandenių įtaką cukraus kiekiui kraujyje – tai yra kuo didesnis skaičius, tuo labiau produktas didina cukraus kiekį kraujyje.
Glikemijos indeksas yra skirtomas į 3 kategorijas:
– žemas – 0–55 (galite drąsiai valgyti),
– vidutinis – 56–69 (galima gardžiuotis retkarčiais),
– aukštas – 70 ir daugiau (derėtų vengti).
Pasak A. Unikausko, vidutinį ir aukštą glikemijos indeksą turinčių maisto produktų reikėtų atsisakyti: „Jų atsisakydami – nebūtinai visiškai – mažiname uždegimų organizme riziką ir rūpinamės savo svoriu.“
Cukraus glikemijos indeksas yra 65, tad jo, kaip žinome, reikia atsisakyti ar bent vartoti kuo mažiau ir kuo rečiau. Tačiau jei atsisakysime cukraus, bet savo racione paliksime kitus aukštą glikemijos indeksą turinčius produktus, norimo rezultato nepasieksime, aiškina profesorius.
Dažniausiai vartojami aukštą glikemijos indeksą turintys produktai
1. Datulės
Džiovinti vaisiai yra populiarūs ir žmonės mano, kad tai puiki alternatyva cukrui. Tačiau, pasak gydytojo, reikėtų atkreipti dėmesį, kad datulių glikemijos indeksas yra aukštesnis nei cukraus – apie 103.
„Jų rinktis nereikėtų, jei norite gyventi sveikai ir numesti svorio. Aukšto glikemijos indekso vaisius keiskite į braškes, mėlynes“, – sako jis.
2. Bulvių ir kukurūzų traškučiai
Apie bulvių traškučių organizmui daromą žalą žino daugelis, tačiau daug žmonių kukurūzų traškučius renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, pavyzdžiui, vietoje duonos. A. Unikausko teigimu, šie produktai labai didina cukraus kiekį kraujyje. Jų glikemijos indeksas – apie 105.
3. Ryžiai ir jų produktai
„Daugiau mažiau viskas, kas yra susiję su ryžiais, stipriai didina cukraus kiekį kraujyje. Sveikesne alternatyva duonai laikomi ryžių trapučiai, kuriuos valgo žmonės, siekdami gyventi sveikiau ir numesti svorio, slepia didžiulį glikemijos indeksą. Ryžių trapučių glikemijos indeksas – apie 87“, – perspėja daktaras.
4. Sausi pusryčiai
Jų glikemijos indeksas – apie 81–105. Kūno linijas padailinti norinčios mamytės ar „alaus pilvo“ besistengiantys atsikratyti tėveliai šių pusryčių paprastai nevalgo, tačiau duoda jų savo vaikams – A. Unikauskas nemano, kad tai geras dalykas jūsų mažiesiems.
5. Duona
Baltos duonos glikemijos indeksas – 75–85, viso grūdo duonos – 71.
6. Avižų dribsniai
Avižos sveikatai palankios, bet jų dribsniai, greitai paruošiamos košės, turi per aukštą glikemijos indeksą: „Šis produktas itin nepalankus norintiems sveikai maitintis ar numesti svorio. Neskaldytų avižų košės glikemijos indeksas – 55, greitai paruošiamų avižų – 79.“
Tačiau ne tik šių šešių produktų glikemijos indeksas aukštas. Lentelėje nurodyti kai kurių dažnai vartojamų produktų glikemijos indeksai.
Produktų glikemijos indeksas / Stop kadras
„Patariu atokiai laikytis nuo maisto produktų, kurie žymiai padidina jūsų cukraus kiekį kraujyje. Iš raciono pašalinę aukštą glikemijos indeksą turinčius produktus geriau jausitės, sumažinsite uždegimo riziką ir numesite svorio“, – tikina profesorius.
Parengė Indrė Česnauskaitė, lrt.lt
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau